[]

Ekonomiyle ilgili kafama takılan birkaç şey var

1) Devlet herkese önümüzdeki aydan itibaren her ay karşılıksız 100'er lira vereceğini söyledi, bu durum ekonomide nasıl bir değişiklik yaratır?

2) Yeni aldığım arsayı kazarken eski altınlar bulup paraya çevirdim, ekonomi bundan nasıl etkilenir?

3) Devlet bulduğum altınlara neden el koymak istiyor?

4) Her ay aldığım bir milyon liralık maaşı kibritle tutuşturup kül ediyorum, ekonomi bundan nasıl etkileniyor?

5) Devletin faizlerde oynama yapması ne demek? neyin faizi bu?

Anlatırsanız sevinirim ama anahtar kelimeler de verebilirsiniz.

 
Merkez bankasının (sacede Cumhuriyet Merkez Bankası değil, dünyada yer alan tüm bağımsız merkez bankaları) temel görevlerini incelersen bu soruların temelini gösteren cevaplar bulabilirsin.

Örneğin 5. soruda yer alan faiz oranları, TCMB'nin Türk Lirası'na uyguladığı faiz oranıdır. Bunun yükselmesi demek, yabancı yatırımcıyı ülkeye çekip, dövizini burada TL'ye çevirerek faizde değerlendirmesi demek. Bu da piyasadaki dolar rezervinin artması ve doğal olarak TL'nin döviz karşısında değer kazanması demek olur. Ancak tabii faizlerin artmasının da olumsuz yönleri vardır. İşte merkez bankası bu dengeyi sağlamakla yükümlü kurumdur.

2. soruda yer alan altın meselesi de, yine dolar gibi altın rezervinin de dengede olması açısından önemli. Altın değerli bir metal olduğu için piyasadaki miktarı ve fiyatı kontrol altında tutulmalı.

1. soru çok açık değil ama devlet bu politikayı izleyecek ise bu iş için kaynak yaratmalıdır. Kaynak yaratmıyorsa dahi sosyal devlet politikası çerçevesinde bu politikaya ayrılan bütçe ile bunu gerçekleştirmelidir.
  • himmet dayi  (21.01.16 12:42:31) 
çok düz mantıkla bakarsak

1.piyasada para artacağı için paranın değeri düşer yani enflasyon artar.
2.çok bulduysan ve satarken altın bollaşacağı için altının değeri düşer .
3.bu olay daha çok tarihi eser kaçakçılığıyla alakalı sanırım ama emin değilim.
4.piyasadaki para azalacağı için paranın değerinin azalması lazım ama gerçek duruma bakarsan bir halt olmaz.
5.bunu açıklamışlar zaten.
  • tosunpasa  (21.01.16 14:18:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.