[]

white balance

Merhaba canlar. sizlere, beş senedir televizyon ve sinema sektöründe çalışan aynı zamanda güzel sanatlar fakültesinde sinema tv okumuş bir görüntücü olarak bir sorum var. Açıkçası bu bana sorulduğunda net bir cevap veremediğim için utandım. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda tatmin edici bir cevap da bulamadım. Bunun sonucunda bir teori ürettim. Önce size soruyu sonra da teorimi söyleyeceğim.

Sorum şu: Bildiğimiz gibi ışığın kelvin değerleri vardır. 2000 kelvin sıcak veya turuncu bir renk verirken kelvin değeri arttıkça daha soğuk yada mavi bir renk elde edilir. Örneğin 8000 kelvin, 2000 kelvine göre çok daha soğuk ve mavidir. Bu bilgi cepte. Peki soruya gelelim. biz makinalarımızda beyaz dengesi yaparken örneğin 3200 kelvinlik bir ışık altındayız. 3200 lük ışık altında biz 8000 kelvini seçtiğimizde görüntü iyice sıcak turuncu bir hal alır.

ee 8000 kelvin mavi ve soğuk tonlardı. 8000 kelvini seçtiğimizde görüntümüz neden mavileşmek yerine iyice turunculaştı yada sarılaştı?


Teori: Şimdi biz beyaz ayarı yaparken makinaya şunu deriz. şuan ben 8000 kelvinlik bir ışık altındayım. bu yüzdenden senin üzerinden de 8000 kelvini seçerek ışığımın beyaz görünmesini istiyorum. Beyaz ışık 5600 kelvindir. makinada 8000 kelvini seçersek sanki ortamda 5600 kelvinlik bir ışık varmış gibi gösterir ışığımız mavi yerine beyaz görünür. Bu doğru beyaz ayarı yapma biçimidir.

şimdi de 3200 lük bir ışık altında olduğumuzu düşünelim biz eğer bunu makinaya 6000 olarak girersek makina şunu yapıyor: 3200'ü 6000 sanıyor (çünkü 6000Kelvin değerini girdik) 6000lik ışığı 5600'e çevirmek için ortamdaki kelvin değerini 400K düşürüyor. ama bizim ışığımız 6000 değildi 3200 dü dolayısıyla gerçekte 6000 değil 3200 den düşüyor. 3200 den 400K düştüğümüz için görüntü daha da sıcak turuncu bir hal alıyor. Teorim budur dostlar.
sizce doğru cevap nedir? yada benim teorim doğru mu?


Not:

İbrahim Tatlıses ''Tek Tek'' isimli şarkısında "Tek" kelimesini tam 81 kez kullanarak bu alanda bir rekora imza atmıştı ben de bu yazıda sanırım kelvin kelimesiyle rekoru geliştirdim. iyi geceler.

 
aynen dediğin gibi.
doğrulayayım; makineye kullandığın ışık değerini giriyorsun, o da ona göre renkleri işliyor. sen ona yalan söylersen doğal halinden farklı çıkar.

ek bilgi; raw video çekmenin en büyük avantajı da bu, video sıkıştırılmadan kaydedildiği için beyaz ayarını sonradan kayıpsız bir şekilde yapabiliyorsun.
  • y e k  (19.01.16 23:11:52) 
yanlis yönlendirmis olmamak icin bastan uyariyorum, emin olmayarak cevap veriyorum.

3200 altinda 8000'i sectiginde makineye diyorsun ki 8000 altinda aha beyaz böyle gözüküyor. yani "gercekte" turuncuya kacan beyazi makineye bak bu 8000 kelvin diye tanitip, makinenin mavi bu diye düsünmesine yol aciyorsun.

makine de madem bu 8000k, o zaman beyaza yaklasalim diyor ve maviden uzaklasip turuncuya yaklasiyor.
  • ben de  (19.01.16 23:16:13) 
@ben de

kesinlikle. bana mantıklı gelen ve yukarıda anlatmaya çalıştığım bu. maviden uzaklaşıp turuncuya gidiyor beyaza yaklaşmak için ama zaten turuncu bir ışık altında olduğumuz için renk daha da turunculaşıyor.

ama ben de senin gibi emin değilim sadece akıl yürüterek bulduğum sonuç bu. Belki yurtdışında bi kaynakta renk protokolleri adında bir mekale varmışta konu bizim anladığımızdan çok farklıymış gibi hissediyorum :).

bir yerde ''Beyaz dengesi ve Kelvin Renk Tayfı Ters Mantıkta Çalışır'' diye bir şey okudum. Bu sefer iyice ortalık karıştı.
  • hukkle  (19.01.16 23:38:55 ~ 23:43:15) 
ters mantıkla çalışır dedikleri doğru işte, senin dediğin gibi. Normalde 5600+ kelvinler beyazdır, makinede yapınca sarılaşıyor ters mantık dedikleri budur herhalde. Ben de bi ara kafa patlatmıştım aynı sonuca ulaşmıştım.

peki benim esas merak ettiğim, elektrikçilerde "gün ışığı" diye sarı ışık satıyorlar :D halk arasında da "güneş ışığı sarıdır" kabulü var. Güneş gerçekten beyaz mı? sadfsdf :D film çekerken beyaz ışık kullanınca ya da sarıya mavi filtre takınca doğru oluyor biliyoruz ama cidden bi coğrafyacı uzay bilimci her kimse açıklasın güneş neden sarı görünüyor lan? :D fotonların yayılımı vs ile ilgiliymiş sanırım.
  • rodriguez2  (20.01.16 00:22:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.