[]

kirayı elden almak isteyen ev sahibi

yabancı bir arkadaş için zar zor bir ev bulduk, gördük beğendik anlaştık fakat ev sahibi vergi ödememek için kirayı elden almak istiyorum diye açık açık belirtti. bizimde başka seçeneğimiz olmadığı için (10 emlakçı gezdik hepsi kapıdan çevirdi yabancıya ev vermiyoruz diye) mecburen kabul ettik. bankaya yatırmak isterseniz vergisini size yansıtırım dedi adi herif. halbuki kira bedeli zaten piyasaya göre normal, hatta pahalı bile.

daha sonra biz pratik olması için bankaya yatırmak istiyoruz diye ısrar edince emlakçı devreye girdi, benim hesabıma yapın bende ev sahibine veririm dedi, eh tamam dedik başka çaremiz yok.

şimdi biz başımızın yanma ihtimalini göze alarak kirayı emlakçının hesabına yapacağız (ev sahibinin haberi var) ama yinede kendimizi güvence altına almak için açıklamaya ne yazsak yeterli olur? evin açık adresini yazıp şu ayın kirası desem sığmaz herhalde, nasıl bir şey yapalım?

not: ev sahibi öyle aksi ve ihtiyar biri değil, samimi ve sıcak kanlı geldi bana. sorun yaşama ihtimalimiz düşük olduğu için riske girdim.

 
Valla ev sahibine güven olmaz. Ama siz açıklamayı "XX beyin X numara ev kirası" gibi bir şey yazın. Hangi ev ve kime gidiyor belli olsun.


  • lcha  (19.01.16 09:35:46) 
Ay ay ödeme yazın gitsin.
Adam çakallık ederse şikayetçi olursunuz olur biter...
Vergiyi kaçıran siz değilsiniz o.
  • qxgviper  (19.01.16 09:36:49) 
Kağıda yazın, imza alın.


  • elitist  (19.01.16 09:38:31) 
yalnız hepsi iyi güzel de, ileride ev sahibinin "bunlar kira ödemiyor!" şeklinde sizden şikayetçi olma ihtimalini nasıl önleyeceksiniz?


  • loveinaflipbook  (19.01.16 09:40:04) 
emlakçı yerine bana gönderin siz en iyisi:)

Böyle bir anlaşma olmaz dostum. Ya ev sahibini ikna edin bankaya yatırın. Ya da ev sahibine elden verin her verişte yazılı kağıt alın şu kadar para verdik diye.

Daha sonra ev sahibine gıcık olursanız da maliyeye şikayet edin.

ama her ihitmalde emlakçıya para fln vermeyin.

Şu ülkede emlakçıya güvenilmez onlar paranız için sizinledir. Bugün varlar yarın yoklar. O evi kiralamak için öyle demiştir. Ama 3 ay sonra sizden alır ev sahibine vermez. Ev sahibi sizi tanır.
  • halilibo  (19.01.16 09:42:46) 
@loveinaflipbook; işte o yüzden açtım duyuruyu :) o ihtimal gerçekleşirse kendimizi nasıl savunuruz diye.

kağıda yazıp imza almak da mantıklıymış.
  • tolga asp  (19.01.16 09:43:24) 
o zaman da ispat gerektiği durumda kanun dışı bir iş yaptığınız ortaya çıkacak ve belki ispat olarak bile kabul görmeyebilir o imzalar...

yani, ya öyle olursa?
  • loveinaflipbook  (19.01.16 09:47:29) 
bankadan kira olarak değil de diğer ödeme olarak gönderebilirsiniz açıklama kısmına "x ayı" vs. yazarak. benim kullandığım internet şubelerinde açıklama kısmına paragraf bile yazabiliyorsun, sığar yani merak etme..


  • nrmnm  (19.01.16 10:00:56) 
vergi kaçıran ev sahibi size imza kağıt da vermez ödeme karşılığı. ha kağıda şu evimin kirası diye kağıt vermiş ha bankadan yollamisainiz. elinize adam ka it verir mi hiç?

banka konusunda ısrarcı olun
  • no christ requires  (19.01.16 10:01:30) 
emlakciya ya da bir baskasina yatirilmaz kiralar, mal sahibi kimse ona yatirilir, ileride basiniz agrir, hele ki arada emlakci varsa!!! kardesi, esi filan olsa anlarim da


  • kamyonsans  (19.01.16 10:02:19) 
Arkadaşlar rahat olun. Piyasadaki ev sahiplerinin yarısı böyle yapıyor. Ben kiracılardan diğer ödemeler diye işaretlemesini rica ediyorum bu şekilde takibe girmiyor sizin ev sahibi biraz korkakmış diğer işaretlenmesinden bile korkmuş. Sözleşmede kirayı yatırma şeklini banka havalesi yazıp emlakçının hesap nosunu yazarsanız, ödeme açıklamasına da kirasını ödediğiniz ayı ve yılı yazarsanız problem olmaz. Ev sahibi sen ödemedin çakallıklarına kolay kolay girmez. Devlet şahıs üstüne olan kiralardan yüzde 35e kadar vergi alıyor. Yüzde 35 vergi kiranın neredeyse yarısı demek. Ayıp günah.

@titiraprap

maliye bana bu para nedir dediğinde, zamanında elden borç verdim, şimdi taksit taksit ödüyor bana geri derim. maliye her para transferini incelemeye kalksa personel sayısını iki katına çıkarması lazım.
  • victum  (19.01.16 10:13:37 ~ 12:39:32) 
ev sahibi zaten vergi kaçırdığı için "bunlar kira ödemiyor" diye şikayetçi olmaz, eğer kafayı yemediyse. siz güvendesiniz yani, kendisi daha riskli bir durumda.


  • peggy  (19.01.16 12:06:52) 
@victum
o hesap incelenirse oraya "diğer ödemeler" yazman hiçbirşeyi değiştirmez, takipten falan kurtarmaz.
o sadece ödeme amacını sen belgelemek istediğin zaman geçerli.
yoksa maliye saf değil, para gelmiş hani bunun faturası, belgesi diye sorarlar.

* maliye her transferi tabi ki incelemez. yukarıda yazdım zaten. şikayet üzerine ya da rastgele incelenirse; diğer yazdım, borç verdim falan lafını dinlemezler. belgesini isterler.
  • titiraprap  (19.01.16 12:12:47 ~ 12:35:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.