[]

yabancı boşanması

evlilik burada yapıldı. eşlerden biri halen kendi memleketinde, Türkiye'ye gelme durumu yok. (maddi yönden)
boşanma kararı almışlar. itiraz mitiraz yok yani anlaşmalı boşanma. avukata ödeyecek paraları yok. işleri çok ters gelişmiş.

ne yapılmalı?

 
böyle bir durumda türkiye'de olan eş davayı açar. diğerinin resmi ikametgah adresine usulüne uygun tebligat yapılır. davalı eşin yoluğunda çekişmeli boşanma davası görülür ve karar alınır. alanan karar davalı eşe tebliğ edilerek kesinleştirilir ve boşanma gerçekleşmiş olur.

özellikle davalı eşin ikametgah adresi yurt dışında bir adres ise boşanma süreci oldukça uzun sürecektir bunu da belirtmekte fayda var.
  • arma aski  (18.01.16 14:43:10) 
dışarıdaki eş buradan birisine vekalet yollasa oluyor mu?


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.01.16 14:45:31) 
avukat olmayan bir kişi, o eşi davada temsil yetkisine sahip olamaz. avukata vekalet verilebilir fakat bu durumda da aynı süreç yine söz konusu olacaktır. anlaşmalı boşanmada hakim taraflar asıl taraflar duruşmada hazır değilse boşanma kararı vermez. bu nedenle yine çekişmeli boşanma davası olacak her şekilde.

avukatı olursa yurt dışı tebligatı yerine avukata tebliğ yapılacağından zamandan kazanılmış olur.
  • arma aski  (18.01.16 14:50:12) 
dava sırasında telefondan görüntülü konuşma yapılamaz mı, dışarıdaki eş "evet ben de boşanmak istiyorum" der. bürokrasi rahatlar, gençler rahatlar.

uygulamada bazı kolaylıklar olduğunu biliyorum. mesela yerinden kalkamayacak kadar hastalık durumunda mahkeme evde kurulabiliyor gibi. bu tür teknolojik kolaylıklar da girmiş olabilir mi hukuk sistemimize acaba diye bi sorayım dedim, pek umudum olmasa da :/

edit: kimlik kontrolü de konsolosluk vasıtasıyla yapılabilir. dava sırasında eş konsolosluğa gider, konsolos onaylar, eş ifadesini verir.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.01.16 14:51:42 ~ 14:58:10) 
@arma aski Atıyorum eş adamı ya da kızı terketti ülkesine gitti. Bir daha dönmeyeceğim ne halin varsa gör dedi.

Yine mi zor boşanmaları?
  • ihanet kac kisilik  (18.01.16 15:01:26) 
@ ihanet kaç kişilik

maalesef anlattığım süreçlerden geçmek gerekiyor, çünkü davacının iddiasının bu yönde olması tek başına yeterli olmayacak. karşı tarafa kendini savunma hakkı verilmesi gerekir bu da dava dilekçesinin ve gerekçeli kararın kendisine tebliği ile mümkün olur.

yurt dışı tebligatları maaleaef aylarca sürebiliyor, bu nedenle boşanmak rlbette mümkün ama süreç uzun olur.

@hayat aklini konusacak bir filozof uret

maalesef bu şekilde bir uygulama anlattığınız olayda söz konusu olmayacaktır.
  • arma aski  (18.01.16 15:18:52) 
bilet parası yok, avukata verecek para yok ise
yapacak bişey yok zaten bence hayattaki tek dertleri boşanmak olmasa gerek şu durumda
boşanmayıversinler durumlarını toparlayıp öyle boşansınlar zaten aynı süreye denk gelir
şu durumda buradaki eş dava açşa yıllar sürer ortada kimse yok, diğer taraf yabancı memleket vatandaşı ise belgeler tercüme edilecek, tebliğ edilecek vuhuu o davanın altından kalkamazsınız.
ayrıca o kadar sene yurtdışında yaşadım konsoloslukların vatandaşına yardımcı olacak bişey yaptığını görmedim
ki zaten yurttdışındaki kişi TC vatandaşı bile değil, bizim konsolosluğumuza ne ki o adamdan/kadından?
  • niye ama  (18.01.16 15:28:31) 
çok teşekkür ederim @arma aski :)


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.01.16 15:42:45 ~ 15:43:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.