[]

Gelir vergisi ya da vergi matrahı kesintisi mi. Kim yapıyor???

İyi akşamlar arkadaşlar soru kısmen başlıkta. Bu gelir vergisi mi deniyor vergi dilimi mi neyse işte onu devlet mi kesiyor. İş yeri mi kesiyor. Pek fazla anlamam ne yatıyorsa çekerim hesabıma da. İş yerinde arkadaşlar hep iş yerini suçluyorlar çok kesinti yapıyorlar falan diye. Yılbaşından sonra ki maaşlarda ortaya çıkar falan gibisine konuşuyorlar hep. Anlamadığım konu bunu devlet kesmiyor mu ya da devlet iş yeri ne bildirirse onu mu kesiyor. Bu kesinti neye göre belirleniyor. Bilgisi olan varsa açıklayabilirse sevinirim.




 
Gelir vergisi, SGK kesintisi, damga vergisi gibi kesintiler ilgili mevzuatları uyarınca işverenler tarafından personele ödenen ücretler üzerinden kesilir ve ilgili kurumlara aktarılır. Bu kesintilerin kimden ne oranda yapılacağı yine o mevzuatlarda belirtilmiştir. Örneğin gelir vergisi yıllık 12600TL'ye kadar %15 oranındadır, sigorta kesintisi %14, işsizlik sigortası %1, damga vergisi yaklaşık %1 olarak belirlenmiştir. İşyeriniz brüt maaşınızdan bu kesintileri hesaplar/yapar, sigortayı SGK'ya, vergileri maliyeye aktarır.


  • 44  (17.01.16 20:26:28) 
kusura bakmayin da arkadaslarinizin is yerini suclamasi baya baya komik:) devlet oranlari belirler, is yeride o oranlara gore 3 ayda bir muhtasar beyanname ile ilgili tutarlari devlete sizin adiniza oder. Ha is yeri odemeyi yapmaya bilir ama bu sizi baglamaz, siz verginizi odemis olursunuz yine de, devlete is yero borclu olur. Is yeri siz ile devlet arasinda aracidir bu durumda. Devlet su oranda kes bana ode der


  • oscar  (17.01.16 21:33:24) 
44 Teşekkür ederim. Yani iş yerinde bitiyor her şey. 'Örneğin gelir vergisi yıllık 12600TL'ye kadar %15 oranındadır' demişsin benim 5 aylık gelirim desem ayıp olmazsa tabi, bir de o parayı ya da daha fazlasını aylık alanlar da var. O zaman onlar 7-8 ayda %100 oranını doldurup eksiye mi gidiyor bedavaya mı çalışmış oluyorlar??? Fazla düz mantık oldu ama. Ve yine mevzuatlar gereğince demişsin bu mevzuatlar kim tarafından belirleniyor. İşverenlerin ortak bir kararı mı? Cidden çok fransızım konuya...

oscar bana da çok komik geldiğinden bi buradan fikir alayım dedim. Yani iş yeri bir şeylere uyarak dayanarak yapıyordur illaki. Anlam veremedim.
  • tayfun27  (17.01.16 21:33:56 ~ 21:36:54) 
12600'den sonra 30000 TL'ye kadar %20 oranında gelir vergisi kesiliyor, onu da geçerse 110.000 TL'ye kadar %27 oranında kesiliyor, onu da geçerse galiba %35'e çıkıyor. YAni eksiye düşme yok. Toplam gelir arttıkça "çalışanın" ödediği oransal vergi ve dolayısıyla nakdi vergi de artıyor.

Olayı daha iyi anlamak için bordro örneğinizi alıp incelemenizi tavsiye ederim.
  • 44  (17.01.16 22:17:50) 
Şuradan hesaplayabilirsiniz.

intvd.gib.gov.tr
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (18.01.16 08:35:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.