[]

vücut geliştirme - besinler ilgili kafama takılanlar..

selam sevgili ahali,

2 seneye yakın süredir vücut geliştirme ile ilgilenmekteyim. eski bir sayısalcı olarak sağdan soldan duyma bilgilerden ziyade sürekli araştırıyorum.aklıma takılan bağğzı sorular var cevaplanabilirse aydınlınma yaşayacağım.

- şimdi vücut besinlerden enerjiyi atp sentezleyerek sağlıyor. peki atp sentezinde önemli olan protein ya da amioasitler değil mi ? neden vücudun enerjide besin kullanma sırası karbonhidrat-yağ-protein oluyor ?

- kreatin'in spor anında, kasların enerji üretimini arttırarak performansı katladığı söyleniyor ? bu nasıl gerçekleşiyor ? karbonhidrat ve yağlara ne oldu ?

- bcaa amino asitleri whey proteinin içinde de bulunur mu ? hangi amino asitlerin hangi besinlerde bulunduğuna dair bi çizelge mevcut mudur ?

teşekkürler :)

 
1: Proteinler yaşamın gerekliliği için şart olan yapı taşıdır, yani tırnağının uzamasından tut da hücre inşası için protein şarttır. Yani enerji gibi bir olay için protein harcanmaz. Yani ilk seçenek olarak protein kullanılmaz.

1a: Vücudun enerjiyi kullanma sırası karbonhidrat yağ protein değildir. Karbonhidratin enerji çevrimi yağa göre daha basit olduğu için vücut bu sıralamayı tercih eder fakat sen beslenme şekline göre ya da yaptığın antrenmana göre, kullanılacak enerji kaynağını sen belirleyebilirsin. Misal ağırlık antrenmanında yağ ve karbonhidrat hemen hemen hiç kullanılmaz, yani mitokondriyal olarak kullanılmaz. Kaslardaki Kreatin/Kreatin fosfat kaynaklarının kullanıldığı fosfojenik sistemle enerji üretirsin. Bununla birlikte, uzun mesafeli dayanıklılık gerektiren sporlarda enerji olarak yağlar kullanılır. Karbonhidratlar kısa süreli "Atak" halindeki durumlarda enerji üretir. Proteinler antrenman esnasında enerji olarak kullanılmaz. Sadece bilinçsiz diyetlerde/uzun süreli antrenmanlarda salgılanan hormonlar nedeniyle glukoza çevrilir ama bu istenen bir durum değildir.

2: 1a'da dediğim gibi; ağırlık antrenmanlarında vücut fosfojenik sistemi kullanır. Burada, basit bir anlatımla; Sen 150 kiloluk halteri kaldırdığında, ATP'den 1 molekül fosfat ayrılır, ATP ADP'ye dönüşür. ADP'ye dönüşen ATP'nin tekrar ATP olması için belli bir sürenin geçmesi gerekir. Biz buna Recovery diyoruz. İşte, kreatinin numarası burada ortaya çıkıyor. Örneğin; ATP'ye dönüşen ADP tekrar ATP olmak için 5 birim bekliyorsa, kreatinle bu 2 birime iniyor. Peki yağlara ve proteinlere ne oldu diyorsan; proteinler çok gerekmedikçe enerji için kullanılmaz, ağırlık antrenmanlarında da yağlar enerji olarak kullanılmaz. Antrenman esnasında yağ yakımı olur fakat bu enerji üretmek amacıyla olmaz. Bu başka bir konuyla alakalı. Ağırlık antrenmanlarında, fosfojenik sistem kullanılır.


3: Bcaa'nın numarası şudur: İçeriğindeki Lösin, diğer amnoasitler gibi karaciğerde metabolize olmaz. Direkt kaslarda işlem görür. Bu da kütle artışını önemli miktarda etkilemektedir. Son zamanlarda protein tozlarına da Bcaa koyuyorlar fakat ondaki Bcaa diğer aminoasitlere bağlıdır, yani diğerleriyle birlikte sindirime uğradığı için direkt kaslara etki etmiyor. Bu nedenle çok işlevsel sayılmaz.
  • angelus  (15.01.16 11:18:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.