[]

thy lodos nedeniyle iptal edilen seferler

thy bu akşamki birçok seferini lodos nedeniyle -kapasite azaltılması için- iptal etmiş. ben de bu akşam pegasus ile ist'den izmir'e gideceğim. pegasusta veya diğer havayollarında iptal yok.
thy'de bu akşam bişkek, lizbon, zagreb gibi seferler iptal edilirken, izmir, ankara vb uçuşlar iptal değil.
acaba bu uçuşlar zaten boş diye havayı bahane edip iptal mi ediyorlar? fırtına varsa, sakıncalı bir durum varsa hepimize var. kapasite azaltılmasının lodosa ne etkisi var anlayamadım. lodos olunca rötar mı yaşanıyor? iniş-kalkış tehlikeli mi oluyor, korkmalı mıyız?
pek anlayamadım. o yüzden biraz da havayı bahane etmişler gibi geliyor.
bu konuda teknik bilgisi olan var mı?

 
hava bahane, havayollarının hep yaptığı bişey, hava bozsa diye dua ederler kışın...


  • hewit  (15.01.16 09:36:22) 
Bir uçağın havaalanında yatması demek inanılmaz bir para ve prestij kaybı havayolları için. Dolayısıyla öyle bir şey yapma lüksleri yok. Artı olarak o bahsettiğin seferlerin hepsi çok ciddi dolu gidiyor zaten, öyle tak diye yer bulamıyorsun çoğuna. Bir İzmir, Ankara vs. THY'nin en dolu seferleri.

Şöyle bir konu var, THY'nin hataya tahammülü yok. Bir kaza daha olması mümkün değil, o yüzden en ufak rüzgarda takır takır iptal ediyorlar, riske atmıyorlar yolcuyu. Diğer havayolları bu konuda biraz daha gözü kara.
  • roket adam  (15.01.16 09:39:57) 
@roket adam, ama thy'nin bu akşamki izmir, ankara uçuşları iptal değil işte onu diyorum:)
riske atmayacaklarsa asıl dolu olan uçuşları iptal etmeleri gerekmiyor mu?

  • peggy  (15.01.16 09:53:24) 
Lodos sadece İstanbul'da mı oluyor? Demek ki İzmir'de risk arz eden bir durum yok ama Bişkek de var.


  • roket adam  (15.01.16 09:54:20) 
Atatürk havalimanında yaşanan lodostan dolayı iptal edilen seferler bunlar.

misal bu sabah 07:30'daki Lizbon lodos dolayısıyla iptal ama diğer seferler takır takır uçtu:) lizbon'a gidecek olsam isyan ederdim.
  • peggy  (15.01.16 10:03:11 ~ 10:03:26) 
Thy sever bi insan olarak bu durumlarina asla anlayisli karsilasamyorum.

Daha once "kotu hava kosullarindan" oturu ucagimi iptal etmislerdi, sabah 8 ucagiydi. Ne istanbulda, ne gidecegim yerde ne de yol ustunde hava kotuydu. (Baska sirketlerin ayni destinasyona giden ucaklari kalkti, cok benzer yerlere giden ucaklar kalkti.. (Lufthansa filan dedilerim illa pgs degil)

Sonra efendim iptal olan ucus o gunku saat 12 ucusuyla birlestirilmis. Yaaav yeme beni dedim. Cunku aksamustu saatlerine kadar arada iptal olmus ucuslar vardi daha.

Pek inanmiuorum thynin bu olayina ne yazik ki.

Ama umarim boslarla dolulari birlestirmek icin de degil de cidden bizi dusundukleri icin boyle uygulamalar yapiyorlardir.
  • kuehles blondes  (15.01.16 10:30:50) 
Kafa karışıklıkları olmuş, özellikle THY ve Pegasus ile işim dolayısıyla sürekli çalışıyorum. Bu arkadaşların kışın uçakları genellikle boş olduğu için sürekli bu tip durumlarda yalandan iptaller geçerler... hatta izmir-istanbul gibi çok yoğun ve saat başı uçuş olan yönlerde 2 uçağı birleştirmeleri daha ekonomikse hava süper bile olsa teknik problem deyip iptal ederler, bunu sürekli yaparlar, her hafta görülebilecek bir durum, yazın bile...


  • hewit  (15.01.16 10:39:04) 
thy cidden insanları düşündüğü için iptal ediyorsa benim için daha kötü, çünkü pegasusla uçuyorum ve iptal yok:) hadi hayırlısı.

@hewit, bana da biraz öyle geldi. diğer türlü insan sorguluyor zaten, madem öyle biz niye uçuyoruz diye:D
  • peggy  (15.01.16 10:40:01 ~ 10:43:07) 
Buradaki en teknik adamlardan biri olarak söyleyeyim gönül rahatlığı ile gidebilirsin


  • basond  (15.01.16 12:25:55) 
sizi biraz aydınlatayım.

istanbul atatürk havalimanında 3 pist var. bunlar 35L/17R 35R/17L ve 23/05 pistleri.

uçaklar her zaman rüzgara doğru yani rüzgarın içine doğru kalkarlar.

istanbul atatürk havalimanında tercihli pist sistemi vardır. ve bu sistem arka rüzgar 10 knot a çıkana kadar(pist kuru olduğu vakit) 35R/L pisti kalkış ve 05 pisti iniş pisti olarak kullanılır.

şuan rüzgar lodos esiyor. yani güney güneybatılı. bu durumda kullanılacak pist 23 iniş 17R/L kalkıştır. bu da havalimanının iniş kalkış kapasitesini düşürmekte. çünkü bir uçak pas geçme durumu yaşadığı vakit 17 pistinden kalkan bir trafikle çarpışması çok muhtemel. ekteki dosyalara bakınca gözünüzde canlanır.

atatürk havalimanı zaten her zaman kapasitesinin üzerinde olduğu için lodos vakti inanılmaz gecikmeler yaşanması çok doğal. her gecikmenin maliyeti aşırı yüksek. o yüzden havayolu sefer iptal edebiliyor.

sabiha gökçende durum böyle değil. orada tek pist var 06/24. pist kombinasyonları işin içine girmediğinden rüzgar dikine bile gelse aynı yada çok yakın kapasite rakamları mevcut.

umarım anlatabildim.

www.dosya.tc
www.dosya.tc
  • gliderpilot  (15.01.16 13:34:55 ~ 13:53:27) 
anladım. lodostan dolayı gecikme yaşayıp maddi zarara girmemek için dolu uçakları kaldırıp nispeten boş olanları iptal ediyorlar, sanırım.
ve uçmak için herhangi bir risk yok, rahatça uçabiliriz.

açıklamalar için teşekkürler:)
  • peggy  (15.01.16 13:42:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.