[]

yeşilçam filmlerinde türbanlı gördünüz mü hiç?

ben deli gibi yeşilçam izlerim. az önce iffet'i izlerken farkettim de izlediğim filmlerde hiç türbanlı (tesettürlü) biri dikkatimi çekmedi. oyuncu olsun, figüran olsun, caddede yürüyen kalabalıkta bile kapalı birini görmedim.

vardı da benim mi farketmedim yoksa mükemmel bir tespit mi mıçtım?

not: alyazmalım ve çöpçüler kralı'ndaki ayşen gruda türü anadolu teyzesi eşarplarından bahsetmiyorum, günümüzdeki tesettüründen bahsediyorum.

 
goremezsin cunku yok. cunku turban siyasal islamin simgesi. ve siyasal islam da 80li yillarin sonu 90li yillarin basindan itibaren sahlaniyor.


  • baldur2  (14.01.16 14:07:42) 
eşarp'tan bahsediyorsun galiba, o zaman ile bu zaman arasında fark var, giyim kuşam olarak. normal bir şey sanki. benim de aklıma "sultan" geldi direk.


  • omer haybo  (14.01.16 14:09:32) 
o dönemde türban diye bir şey yok zaten dini değil siyasal bir simge , ılımlı islam, yönetim simgesi gibi ama o dönemde küçük mahallelerde bile genç kadınların anneanne babaannelerimizin bağladığı gibi boyundan saç gözükür şekilde bağlamışlığı var.


  • limoncello  (14.01.16 14:14:20) 
belli bir kesimin elindeki sinemada doğal olarak görülmüyor, o zamanlar yaşanan pek çok şey görülmüyor.

şunu düzeltmekte fayda var ki tesettür siyasi bir şey değildir. siyasette kullanılmıştır, kullanılmaktadır ancak siyasi bir şey değildir.
  • fakyoras  (14.01.16 14:16:32 ~ 14:22:06) 
başörtüsünü bugün örtülen şekilde örtmeyi kim icat etmiş, nereden esinlenmiş, nasıl olmuş vb. bunları bi araştır istersen
kara çarşaf var
el kadar eşarpları çene altında bağlayanlar var (annemler zamanında şehirde böyle bağlanıyormuş, etekler de şimdi bizim giyemediğimiz boylarda)
kundak var
yazmalar, oyalı yemeniler hepsi var, iğneyle çene altında bağlamalar yok
  • niye ama  (14.01.16 14:22:22) 
bugünkü tarzda, yani siyasal islam simgesi olan tarzda yok. ancak eşarp türü bağlama, baş örtüsü bol bol var. bağlama/örtünme türü bugünkü gibi değil.


  • lawrence of arabia  (14.01.16 14:25:02) 
@faykoras, türbanla tesettür aynı şey değil. türbanın tarihinin canlı tanığıyım. filmler bazılarının elinde olduğu için görülmüyor değil. o zamanlar olmadığı için görülmüyor.
türban olayı şulebaş diye adlandırılan olayla başlar.

tolga asp, mükemmel bir tespit ş'aptın. doğru, türban yoktu eskiden. köylerde yazma türü bağlanır (yörelere göre adı, şekli şemali değişiyor) şehirlerde eşarp şeklinde bağlanırdı. kara çarşaf çok çok nadirdi. ben izmir'de büyüdüm. kara çarşafı ilk kez anadolu seyahatimizde trende bir kişide gördüğümü hatırlıyorum. sene 69 du. afyon taraflarında inmişlerdi. sonra sivasa gitttik, o hatta da yani sivas samsun sinop havalesinde de görmedim. 70 lerin başıydı.

ben de dün bir türk filmi izledim. istanbul sokak çekimleri vardı. insanlar ne kadar kaliteli kumaş kullanıyorlarmış dedim. sonra aklıma o zamanlar sümerbank'ın olduğu geldi. şimdi de var ama o zamanlar sümerbank'ın sümerbank olduğu zamanlardı.
1962 yapımı şu film söz ettiğim.
youtu.be
işte sokaklar böyle insanlar vardı. sıkmabaş, türban vs. yoktu daha o zamanlar. şehirlerde nineler manto üzerine siyah krep başörtüsü kullanırdı en fazla. paltoların kalitesine bakar mısın, ceketler de öyle.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (14.01.16 15:14:24) 
@fakyoras belli bir kesimin elindeki sinemada görülmüyor demişsiniz de, sokak cadde mahalle arası çekimleri var, bir dolu siyasal islam öncesi bağlama çeşitlerine göre eşarp takmış kadın var bunlarda, o sırada sokaktaki türbanlıları toplayıp uzaklaştırıp mı çektiler bu filmleri? pardesü, uzun etek, türban içine yerleştirilen kalıp ve hatta eldiven modeli türban türü kaç yıl önce ortaya çıktı? bundan 50 yıl önce çekilmiş resimlerde türban var mı? yoksa kameralar da belli bir kesimin elinde olduğundan, köy fotoğraflarında düğün fotoğraflarında türbanlıları uzaklaştırıp mı çekmişler?


  • alice practice  (14.01.16 15:22:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.