[]

Adil düdüklenme kotasını ilk kim çıkardı? (+18)

Meraklar icindeyim, hangi cinyıs çıkardı bu akk olayını?

Kanuni birsey mi yoksa servis sağlayıcıların dayattığı bir olay mı?

itiraz edemez miyiz bi kac adam toplayıp? (kahveden adam mode on)

 
Bu olay Türkiye öncesinde yurt dışında da vardı. Amerika'da 2000'lerin başında bazı kablo internet hizmeti veren firmalar torrent yüzünden bu kotayı getirdiler. Ama bundan 15 sene önce bile 50-60 gb gibi komik rakamlar değildi.

Bizde de adsl hizmeti ilk çıktığında kullanıcıların verilen hızı tamamen tüketeceği öngörülmedi. Telekom örneğin 1 mbit kapasiteyi 5 kişiye sattı, yani risk alıp overselling yaptı (bütün telekom firmaları yapar). Ama o 5 kişi 1 mbiti sömürmeye başlayınca kapasitesi sattığını karşılayamadı ve kapasitesini artırmak yerine kota koyma yoluna gitti.

Sonrasında da nasılsa kota koydum diyerek bu saçmalığın üzerini örtmek için hızları kat kat artırıp bunu abartılı pazarlama olayına gitti.

Yasadışı bir şey yok, her şey yasal şu anda. Çünkü firmalar tamamen kotasız ürünler de satıyorlar, buna parası yeten alıyor. Adil kullanım kotalı ürünleri de satarken detaylarını söylüyorlar, siz de imzalayıp kabul ediyorsunuz zaten.
  • Abdurrahman  (14.01.16 11:28:33 ~ 11:31:16) 
fiberin olduğu bir ortamda, akk denen eşyin "altyapı yetersizliğine" bağlanması inanılmaz komik.

fiberin içinden gemi bile geçirirsin ne altyapı yetersizliği?

ha bana pek koymuyor, 50mbps turkcell fiber var. 150gb ktoası var, 10tl de gece tarifesi açtırdım. kotayı zaten 2 senedir hiç geçemedim. (hatta 10tl lik gece tarifesi bile gereksiz ama insan kapatamıyor yine de)

ama 25 50gb lık kotalar insanlık suçu.
  • tchuck  (14.01.16 11:56:05) 
Alt yapı denilen şey sadece evin temelinden servis sağlayıcının merkezine giden fiber veya bakır kablo değil. Adamlar yurt dışı çıkışlarında dünyanın kiralama bedellerini ödüyorlar. Dünyanın her yerine fiber kabloyu biz döşemiyoruz. Yurt içindeki alt yapıdan bahsediliyorsa da fiber denilen şey daha yeni yeni yaygınlaşıyor. Adsl ilk çıktığında çoğu bölgede bakır kablo (adsl için gerekli olan) alt yapısı bile yoktu.


  • Abdurrahman  (14.01.16 11:58:24 ~ 12:01:30) 
çıkaranın annesine mahsus selam ediyorum.

sırf bu nedenden dolayı hızdan kıstım, akk'ye abandım. uydunet 25 mbit, 250 gb akk kullanıyorum. ultra memnunum.

herhangi bir dizinin sadece bir bölümünün boyutu 4.3 gb'lardayken, 1080i olduğunda 5.6 gb'lardayken 25 ya da 50 gb. kota nedir?
  • mermize  (14.01.16 12:02:29 ~ 12:03:04) 
donanımhaber'de yıllardır uğraşıyorlar bu konu hakkında, hala sonuç yok. başlığını bulamicam şimdi


  • dieselsingle2  (14.01.16 12:04:13) 
almanya'da şu an itibariyle güncel olarak bazı tarifelerde var. yani türkiye tek değil.


  • prodeq  (14.01.16 12:39:49) 
altyapı yetersizligi derken, ülkenın komple internet cıkıs bandwith değişimi grafigini arayıp bulun. intranet kullanırken sorun degil.


  • bryan fury  (14.01.16 12:51:59) 
internetle ilgili sadece bu değil ki..

şuanda bir apartmanı bırak bir sokağa, muhite tek bir modemle düzgün internet sağlamak mümkün ancak tek tek üye olup para bayılmak varken neden yanaşsın bunlara tleekom şirketleri değil mi?

tüketicinin bilinçlenmesi lazım o da tüm insalığa bir aydınlanma gelmeden mümkün değil gibi.
  • eindaclub  (14.01.16 13:21:55) 
diyelim ki mahmut bir isp.

mahmut serefsiz.

mahmut diyor ki, zamaninda overselling yaptim, kapasitemin üstünde sattim. hala da öyle aslinda cogu yerde. bandwith zorlanmasin diye uploadi kistim, bu zamana kadar götürdüm. simdi bazi hiyarlar, torrente doymamis, akkyi kaldiralim istiyor.

eger akkyi kaldirmam icin baski yaparlarda, bende yasal icerigi korumak bahanesiyle yasa cikartir, mevcut yasalardaki dpi üzerinden insanlari denetlemenin önünü acarim diyor.

yani mahmut, eger akk kalkarsa, bu sizlanip aglayanlarin neredeyse hepsinin torrent, porno, yayin hakki alinmamis iceriklerle doldurdugunu biliyor kotalarini. elbet aralarinda steamden oyun, netflixten streaming yaparak bitiren vardir diyor ama kalani yakar, mevcut sistemle daha uzun süre giderim diyor.

mahmut senin icin geliyor.

mahmut serefsiz.

pesin edit:bireysel düsüncem, akk kalkarsa isplerin kullanicilari denetleyip legal olmayan seyler icin yaptirima gidecegi. almanyada sogu isp p2p baglantisina izin vermiyor, banliyor ya da kesiyor. torrent takibi yapip para cezasi kesip yasal yaptirim uyguluyor.

akk kaldirilirsa buna döneriz gibi bir his var icimde.

aksi bilen varsa beni de aydinlatsin. bir de dürüst olun ya, kaciniz legal olarak doldurdugundan sikayetci bu kotalari? dizi film torrent haricinde, ne yapip da asiyorsunuz cidden?
  • aynadakiyabanci  (14.01.16 14:20:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.