[]

mesnevideki müstehcen hikayeler hk

bu hikayeler sonradan eklenmiş olabilir mi? ya da bu hikayelerin nasihati tavsiyesi vs var mı ?




 
kabak hikayesini okudum ben sadece. ki o hikayedeki nasihat başka şekilde de anlatılabilirdi bence. diğer hikayeleri okumadığım için fikrinizi sordum. teşekkürler.


  • buffy de vampir sayılır  (12.01.16 19:27:56) 
benim adıma kabullenmesi zor değil açıkçası. sadece merak ediyordum sonradan eklenmiş vs olabilir mi diye. çünkü bazıları ile tartıştığım da "onlar uydurmadır, sonradan eklenmedir" vs diyorlar. hatta an itibariyle annemle tartışıyorum o yüzden merak ettim. teşkkürler.


  • buffy de vampir sayılır  (12.01.16 19:30:05) 
evliya gözüyle bakanlar bence mesneviden bir paragraf bile okumamışlardır bence. birkaç paragraf okuyanlar hemen şüphe ile yaklaşırlar bence.


  • buffy de vampir sayılır  (12.01.16 19:35:30) 
Mesnevi'nin sembolik hikayeleri doğrudan bilinçaltına etki ederler. İnsan bilinçaltı ise her türlü melanetin ve bilumum sapkınlıkların, cinsel takıntıların olduğu yerdir.

Müstehcen dediğiniz o hikayeler bilinçaltı hastalıklarının tedavisi için elzemdirler. Bu sebeple düzenli olarak(günde 2-3 sayfa) Mesnevi okuyan kimselerin bilinçaltı zaman içinde arınır,tertemiz olur. Olgun insan olma istikametinde yol alınır.

Diğer yandan şöyle bir gerçek de vardır:

"aşağılık kişiler, her söz söyleyeni hor hakir bir hale getirirler. sözü yüceyse, değerliyse bile o sözün değerini düşürürler. çünkü söz, dinleyene göre söylenir; terzi kaftanını adamın boyuna göre biçer.

madem ki mecliste dinleyenler düşük kişiler, düşük söz söylemeden başka çare yok. bu sözü rehine koy da o hikayeye başla.
  • isnetus  (12.01.16 20:09:47) 
isnetus, bilinçaltına yönelik ifadeleriniz sizin yorumlarınız mı yoksa sağlam bir kaynağınız var mı?


  • buffy de vampir sayılır  (12.01.16 20:13:25) 
müstehcen olan mesnevi'nin dili, hikâyeleri değildir, dinleyen, ona anlam veren kulaktır.

hoş, mevlâna mesnevi'nin en başında, ilk on sekiz beytin içinde söylüyor bunu imâen: dile kulaktan başka müşteri yoktur diye. o dil aynı zamanda gönüldür. hani sen, seni çok seven, sen yürekten anlayan birini bulursun da açılır, saçılırsın. dökersin içini ayıplı ayıpsız. çünkü onun kulağından, yani can kulağından tereddüt etmezsin. mevlâna da böyle, sevgiliye konuşuyor. ona gönlünü açmış ne varsa döktürüyor. o hep mesnevi'de şunu der: "beni anlayacak kimsenin hasretinden ölüyorum." aynen böyle der. defalarca.
haa eşeğin sikini yazmış diyen adama değil onun sözleri.
  • lazarus  (12.01.16 20:51:10) 
lazarus, çoğumuzda var dediğiniz muhabbet bence. "ben anlamıyorumdur kesin, yoksa çok iyi şeyler anlatıyor" mantığı. adam, "dikkatli ol, bir kişiden esinleniyorsan, işin tamamını gör de öyle esinlen" demeyi eşşeğin zikiyle anlatmış işte. başka türlü anlatılamaz mıydı?

ben "kesin ben yanlış anlıyorum, ulvi şeyler anlatıyor" demiyorum kabak hikayesini okuduğum kadarıyla. çünkü yukarıda dediğim gibi bu nasihati vermek sadece eşeğin zikiyle olmaz. ama adam eşeğin zikini seçmiş.

hea derseniz ki sadece kabak hikayesini okuyup da bu kadar fikir sahibi olman saçma. siz de haklısınız. ön yargı sahibi olduğum söylenebilir.
  • buffy de vampir sayılır  (12.01.16 20:56:53) 
@buffy de vampir sayılır, kabak hikâyesi muhteşem, çok çarpıcı bir hikâyedir. mevlâna'nın tahkiye usulünde anlatılanlar katmanlıdır. zahir katı, batın katı, iyinin bakışı, kötünün görüşü... bütüncül yaklaşır hadiseye, bütün taraflar konuşur. insanlar konuşur, hayvanlar konuşur, cansızlar bile söz söyler. ayrıca ulvi şeyler değil ki dedikleri hayatın içinden, tam ortasından konuşur. mistik değildir, realisttir.

yerinde olsam 25 bin beyitlik mesnevi'nin bir hikâyesiyle kalkıp konuşmazdım. çünkü ben içinde öpüşme sahnesi var diye koskoca filmi boklayamıyorum. halbuki başkalarının öpüşmesinden de gözümün önünde tenasül etmesinden de hiç hoşlanmam. eğer o bir başyapıtsa, anladığım şey karşısında hayretten donup kalıyorum. aklıma o sahnenin neden öyle oluşu gelmiyor bile. lars von trier'in filmlerinde oluyor bende mesela, anladın?

o hesap mesnevi'deki hikâyelerden hiç rahatsız olmadım. çünkü siyakı ve sıbakı var o hikâyelerin. iç içe geçmiş bağlantılı bir sürü hikâye aslında tek bir şeyi anlatıyor. bütün yüksek anlatıların yöneldikleri insanı.
  • lazarus  (12.01.16 21:12:03) 
bizim burada kamyon garajındaki şoförlerin de analı bacılı muhabbeti var, tahkiyeli mahkiyeli.. nefis terbiye ve tezkiyesi için birebir. tabii ben avamdan olduğum için havassın bu analı bacılı muhabbetini kötü bişey sanıp adamları (k.s.) kınayıp duruyorum.

hele adanalıların allah din iman kitap karıştırıp düzdüğü küfürler aynen mesnevide anlatılan şemsettinin allahı kucağına alıp oynaşmasına benziyor.

tövbe estağfirullah, allah akıl fikir versin..
  • ensar  (13.01.16 00:07:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.