[]

Borsa işleri

Takip ettiğim birkaç hisse senedi var, bunları almak istiyorum artık. dibi gördüklerini, şubat ayında kazandıracaklarını düşünüyorum. İş bankası ile çalışıyorum, iş bankasından yatırım hesabı açtıktan sonra nasıl bir yol izlemem gerek? yatırım hesabından değil de başka yerden de yapabilir miyim işlemleri? nereyi önerirsiniz

Atıyorum,
-zxc hissesini alacağım, şu anda 10 civarında işlem görüyor, buna 100 liralık alım emri verdiğimde anında o fiyattan alabiliyor muyum?
-hisse yarın 20 lira oldu diyelim, satım emri verdiğimde anında satabiliyor muyum? veya anlık olarak 11 oldu, satmak istedim, anında satabilecek miyim? yoksa birinin almasını mı beklemem gerekecek? bu sırada fiyat düşerse ne olacak?
- burda makas var mı, alım satım için? dolarda - euroda kesiyorlar ya, bunda da var mı o iş :(
- istediğim sayıda alım satım yapabilir miyim, yoksa günlük sınır var mı ? ( para olarak değil de, işlem sayısı olarak )

teşekkürler :)

 
iş bankası borsa islem platformu


  • archmage mahmut  (12.01.16 15:12:37) 
hayır o fiyattan alamıyorsun. o fiyattan da satamıyorsun. makas var.

fiyat aralığına göre 0,01 ya da 0,1 fazla vermen gerekiyor almak için, satmak için de o kadar düşük.

işlem sınırı yok. aynı zamanda gün içinde aldığını satarsan t+2 kuralı işlemiyor. nakdini 2 gün sonra gelmiyor, anında hesabında oluyor.
  • [silinmiş]  (12.01.16 15:32:25) 
tacirler den hesap açmanı tavsiye ederim çok çok az komisyon ödersin. alacağın hisseyi dikkatli seçmeni tavsiye ederim. mümkünse a grubu hisselerden seç güvenilir ve belli büyüklükteki şirket hissesi al. alım satımda ise normal pazar gibi çalışır. o an alıcı varsa istediğin fiyattan satarsın yoksa bekler alıcı çıkana kadar. bir de not sen sen ol piyasa fiyatında alım ya da satım emri verme :)
yatırım tavsiyesi değildir.

  • doktor z  (12.01.16 15:34:24) 
atalar, tacirler gibi araci kurumlar var ya da bankalarin kendi kurumlari var araci bir kurum olmasi gerekli. online olarak baglanilabiliyor ve islemleri kendiniz yapabiliyorsunuz, telefon üzerinden ya da bir danisman ile. mesela benim ziraat bankasinda hesabim var ve araci kurumum yine ziraat yatirim. yatirim hesabina para havalesi icin herhangi bir islem ücreti ödemem gerekmiyor ancak vadesiz hesabin bulundugu bir bankanin araci kurumu disinda baska bir araci kurum ile calistiginda havale ücreti kesillir mi bunun icin sözlesme sartlarina bakmak gerekli.

-alim emri para üzerinden degil lot sayisi ile yapilir. mesala 1 lot 10 lira diyelim 10 lot alinca bu 100 lira yapar gibi.

-anlik satis ve alis alici ve satici oldugu sürece yapilir ancak olmadigi zaman satmak zorlasir mesela tavan fiyatina ulastiginda bir hisse bunu satmak kolay olur cünkü almak icin emir sayisi fazladir ancak tabana dusmus bir hissenin alicisi daha az olacaktir.

-evet canli fiyati disinda alim yapilabilecek veya satis emri verilebilicek bir aralik fiyati vardir. diyelim bir hisse fiyati 1,234 alarlik olarak 1,239, 1,244, gibi cikar ve azalir. canli fiyati disinda verilen araliktan alis veya satis emri verilebilir hisse fiyati bu verilen fiyata iner ya da yükselirse islem gerceklesir.

-islem sayisi olarak bir limit yok (sanirim bunda emin degilim) ancak her satis ve alis icin araci kurumlar komisyon alirlar. bu oran her araci kurum icin farklidir.

daha detayli ilgiler icin su sayfaya bakmak daha yararli olacaktir.
(git: www.borsaistanbul.com)

ancak eger milyon liraniz yoksa kisa vadeli al-sat ile borsada kazanmak oldukca zor ve biraz sans isidir. borsaya daha cok bir sirkete ortak olmak gibi bakildigi zaman bu daha yararli olabilir. ytd.

edit:
bir de söyle bir ekleme yapmak isterim bir hisse fiyatina bu fiyat dibidir diyemeyiz. bundan daha asagi gitmez zannedilse bile daha asagilara gidebilir fiyati. hisse alirken sadece fiyatina bakmak yeterli degildir. mesela bir yillik, üc yillik fiyat veya daha uzun dönemli fiyat grafigine bakilir ancak bir hisseyi sadece fiyati üzerinden degerlendirip almak tek neden olmamali. sirketlerin kendi web sitelerinden ortaklik yapisini, her 3 ya da 4 ay'da bir acikladiklari ara raporlar ile yil sonu raporlarina göz atmakta fayda vardir. cünkü spekülasyon ile hissenin fiyati sismis ya da dusmus olabilir sadece fiyata aldanmamak gerekir. sirketin kar miktari bu karin gecmis yillara göre nasil oldugu, arge icin ayrilan miktar, gibi bircok diger etmenleri göz önünde bulundurmak gerekir. tabi forumdaki yorumlara göz atmak yararli olabilir ancak sadece buradan elde edilen izlenimler ile sonucu hisse almak yatirim degil, isi sansa birakmaktir. ytd.
  • morqos  (12.01.16 15:45:14 ~ 16:46:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.