[]

Dinazorlar ve göktaşı

Arkadaşlar kafama bir şey takıldı,

şimdi dünyaya dinazorların envai çeşidi hakimken bir gök taşının düşüp dinazor neslini tükettiği söyleniyorya, göktaşının büyüklüğünü bilmemekle birlikte nasıl tüm dünyadaki dinazorların neslini tükettiğini algılayamadım; belli bir bölge olsa tamam da. açıklayabilecek olan var mıdır?


 
göktaşının çarpması sonucu oluşan toz bulutu ve çıkan yangınlardan oluşan kül bulutu sebebiyle güneş ışınları dünyaya ulaşamıyor.


  • halanne  (11.01.16 19:38:19 ~ 19:51:57) 
göktaşı sadece teorilerden biri. kesin olarak söylenmiyor bildiğim kadarıyla. ayrıca @halanne'nin dediği gibi göktaşlarının değiştirdiği şartlar sonucu dinozorların nesli tükendi. gece göktaşları yağmaya başladı sabaha hiç dinozor kalmadı diye bir durum söz konusu değil.


  • dinsiz adam  (11.01.16 19:40:40) 
@halenne @dinsiz adam evet göktaşı düştükten sonra ayrıca bayağı bir sıcaklık yükselmesi de oluyor; ama o zaman neredeyse hiç bir memeli kalmaz dünyada, o zaman da tüm canlıların tekrar evrilmeleri gerekir evrim teorisine göre.


  • arkburak  (11.01.16 19:48:15) 
evet ama dinazorlar biraz irice olduklarından yaşamda kalmalarını sağlayacak kadar yiyecek bulamıyorlar. diğer memeliler iyi kötü karınlarını doyurabiliyor.

ayrıca çarpma anındaki şok dalgası, depremler, tsunamiler, yanardağların tetiklenmesi, gök taşının parçalanması sonucu etrafa dağılan küçük parçalar da daha geniş bir alanda aynı etkilere sebep oluyor.

asteroid impact diye aratırsanız bir sürü video çıkıyor.

ayrıca dinsiz'in dediği gibi bu sadece teorilerden bir
  • halanne  (11.01.16 19:51:11 ~ 19:51:50) 
  • common of demons  (11.01.16 19:58:34) 
ben de kYnak yapabilir miyim?
eger goktasi dustuyse, kucuk kucuk goktaslari miydi, yoksa dunyanin dengesini degistirecek buyuklukte bir goktasi miydi dunyaya carpan? eger buyukse nereye carpmis olabilir buyuk bir cukur var mi dunyada o donem sekillenmis olan?

  • exlibris  (11.01.16 20:03:39) 
@exlibris en.m.wikipedia.org


  • huleyn  (11.01.16 20:33:10) 
@exlibris büyük bir gök taşı düşüğüne dair bir teori var bu göktaşına istinaden küük ta parçacıkları şeklinde bir yağma da olmuş sanırım.


  • arkburak  (11.01.16 20:35:39) 
  • janavarorion  (11.01.16 20:43:08) 
- tek bir göktaşı bu etkiyi yapar. çarpma anında dinozorların başına taş düşmesi değil, oluşan toz bulutunun atmosfere yayılması ile güneş ışınlarını yıllar boyu engellemesi yüzünden.

- yok olan sadece dinozorlar değil, karasal hayvanların %90'ı gibi bir rakam. denizlerde etki farklı. "dünyadaki yaşamın %90'ı falan zaten 5 kere yok oluyor tekrar çıkıyor." +1

- göktaşı olayı "teorilerden biri" ancak en güçlü teori. bir çok olası kanıtı var, ayrıca meksika açıklarında boyutu ve tarihi uygun bir krater var denizin dibinde.

- mağaralarda saklanabilen ve yiyecek depolayabilen memelilerin bir kısmı kurtulmuş. o yüzden şu anda memeliler dünyaya hakim.

- şu anda bir "süper volkan" patlaması olsa yine aynı etkiler olur.
  • harzem  (11.01.16 20:46:07) 
anladığım kadarıyla şöyle bir teori de var:

göktaşı çarptığında (100.000.000 atom bombası gücünde olduğu tahmin ediliyor) kraterdeki kayalar önce eriyor sonra da buharlaşıyor ve çarpmanın etkisiyle bu buhar atmosferin dışına çıkıyor. burada soğuyarak tekrar katı hal alıyor, küçük cam parçaları halinde gibi. momentumlarını kaybettiklerinde yerçekimi ile tekrar dünyaya dönüyorlar, bu ara dünyanın çevresine yayılmış oluyorlar, yani her yönden geliyorlar. atmosferde sürtünme ile yanıyorlar, bu nedenle sıcaklık inanılmaz artıyor, neredeyse ekmek fırını gibi oluyor bütün dünya. yüzeyde yaşayan bütün canlılar ölüyor. hayatta kalanlar insülasyon sağlayabilen canlılar oluyor: suyun 100 m derininde ve toprağın 10 cm içinde yaşayanlar. bütün bu olaylar birkaç saat içerisinde gerçekleşiyor.

kaynak: radiolab'in apocalyptical bölümü www.radiolab.org

edit: sayısal düzeltme yaptım
  • peki madem  (11.01.16 21:17:12 ~ 21:31:41) 
Bilim adamlarına yakıştıramadığım saçmalıkta bir öneri, resmen gerekçe bulamamışlar uydurmuşlar böyle bilimsel olsun diye.
Dinazorlar ölmüş de diğer yaşam nasıl devam etmiş aynı atmosferik koşullar altında.
Ayrıca sizin dediğiniz şeyi ben de hep düşünmüşümdür. Şimdi belli büyüklüğün üstünde olsa zaten dünya belki ikiye, üçe bin parçaya parçalanacak; dolayısıyla göktaşının ufakça olması lazım. O zaman da belli bir kıtadaki dinozorlara denk gelmesi lazım.
Google'dan bakmak lazım gerçi böyle atıp tutmaktansa.

not: okumamıştım, üstte arkadaşlar biraz daha mesnetli açıklamalar yapmışlar gerçi ama...
  • firez  (11.01.16 21:24:54 ~ 21:26:27) 
Konu ozetlenmis ama soylendigi gibi tek dusunce bu degil, birden fazla gorus var ve en guclusu bu. Meksika korfezindeki krater en guclu kanit gibi gorunuyor. O donem memeliler kucuk boyutlu, buyuk boyutlular secilemiyor, muhtemelen dinazorlara yem oluyorlar. Ozellikle toprak altinda yasayan memeli turleri yasamlarina devam edebiliyorlar. Bunun en buyuk sebebi memeliler sicak kanli hayvanlar.
Birden fazla yokolus var dunya tarihinde, Bogazici Yayinlari'ndan cikan Yokolus kitai ozetliyor bu yokoluslari.
Dinazorlarin yok olmasi buyuk memelilerin onundeki engelleri kaldirdigindan memeli evrimi rahatlikla devam etmis gibi gorunuyor.
  • evrim halkasi  (11.01.16 22:59:46) 
cosmos'un 2. bölümünde süper görsellikle işlenmiş bu sorun, şiddetle tavsiye ederim.


  • confessions of an adman  (11.01.16 23:08:13) 
@confessions of an adman cosmosun ilk bölümünde göktaşı kısmını görüp eski bilgileri hatırlayınca aklıma takıldı bu soru, ikinci bölümünde varsa harika, izleyeceğim:)


  • arkburak  (12.01.16 09:43:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.