[]

Doğal Tarım - gerçek mi? mümkün mü? hayal mi?

sözlükte matematik koyu sağolsun aklıma düşürdü. zaten içinde yaşadığım hayattan ve sistemden inanılmaz derecede bunalmış, hiç bir şeyden zevk alamaz haldeyim, böyle şeyleri görüp okudukça içimde bir umut alevleniveriyor. neyse konuya dönelim soru başlıkta. çevrenizde bu işe giren tanıdığınız, bildiğiniz, gördüğünüz kimseler var mı? gerçekten bir mucize mi bu yoksa abartılmış bir balon mu doğal tarım? özellikle ziraat mühendisleri varsa okuyan fikirleri ne doğal tarım hakkında? internetten araştırdım az buçuk yaptığını söyleyen bir iki yerle karşılaştım birinin linki aşağıda, ama merak ediyorum cidden verimlilik ne derecede gerçek hayatta, ülkemizde yapılması için en uygun bölge neresidir?

www.ucelmadogaltarim.com

seviler saygılar

 
eksisozluk.com

Taşkışla'da toplanan kitleyi biliyor musun?
  • Traveller  (09.01.16 00:43:24) 
verimliliği, fiyatı artırarak artırıyorlar.

dogaltarim.org (site caponca)
  • kaledekiyalnizlik  (09.01.16 00:54:36) 
@Traveller masanobu fukuoka yı biliyorum. hatta ondan bu işin tekniğini öğrenmiş bir yunan elemanda var, türkiyeye de gelmiş. ama işte böyle anlatılan yazılan şeylerden ziyade bizzat yaşayıp görmüş yada bu işi meslek edinmiş -ziraat mühendisleri- kişilerin yorumlarını merak ediyorum.

taşkışladaki grupla ilgili bir bilgim yok hocam açıklar mısın zahmet olmazsa?

@kaledekiyalnizlik malesef caponca bilmiyorum :))
  • dante  (09.01.16 00:56:29 ~ 00:57:31) 
Olay tohumda bitiyor haci dogal tohum kalmadi ortalikta.


  • floydian  (09.01.16 01:00:27) 
kesinlikle mümkün. üretiminizden doğanın (böcekler, kuşlar, funguslar, patojenler vb) alacağı payı %50 düşünür ve kabul ederseniz, fazla bir çabaya gerek de olmayabilir. ancak bu iş ile (organik tarım) hayatımı yürütecem, satış da yapacağım derseniz entegre mücadele gerekli.

organik tarımda (doğal tarımla eş anlamlı kullanılır bir çok yerde) kimyasal kullanımına çok kısıtlı izin olduğundan, önleme ve engellemeye yönelik bi disiplin aslında. ekim dikimden aylar önce yapılması gerekenler var (yabancı ot temizliği, solarizasyon), toprak iyileştiriciler (yanmış hayvan gübresi, leonardit, kan unu, kemik tozu vb) var, kültürel önlemler var (mantari hastalıklar olmasın diye sıra aralarını geniş tutarak ve hakim rüzgara doğru kurarak havalandırmayı artırmak vb.), dayanıklı çeşit seçimi var, fiziksel (yapışkan tuzaklar, bahçe çevresinde repellent bitki kullanımları), biyolojik ajanları (predatör - avcı böcekler, bakteri preparatları) kullanmak var, izin verieln bitkisel kökenli pestisitleri veya ev yapımı solüsyonları kullanmak var (biber, sarımsak tozu, arap sabunu karışımları).

ancak tüm bunlara rağmen, çevrede (makro anlamda çevrede) kullanılmakta olan pestisitlerin kalıntıları rüzgarla havaya, toprak suyuyla derelere karıştığından, tüm ekosisteme bir şekilde dağılmakta ne yazık ki. yani, kendi bahçenizde de olsanız dalından kopardığınız gibi yememek en iyisi olur, O.T. ürünü de olsa ortalama %13lük bir bulaşıklık söz konusu Türkiye'de, okuduğum bir makaleye göre. iyi başlayıp kötü bitirdik gibi oldu ama ümidi kaybetmeyin, bunların hepsinin kitabı kaynağı yöntemi var. bizde pek yaygın olmasa da (aslında düşündüğümüzden yaygın ama ihracata gidiyor üretimin çoğu. bkz nimeks) insanlar bu konularda onlarca yıldır kafa yoruyorlar ve binlerce hektarlık alanlarda başarıyla uyguluyorlar bu yöntemleri. okyanusya ülkeleri hayli ileride bu konuda.

bunlar çok ağır diyen üreticiler için de iyi tarım uygulamaları var (Good Agriculture Practices). hepsiyle ilgili döküman bulmanız mümkün.

bir iki link atarak bitireyim

samsun.tarim.gov.tr

(bunlar o.t. için değil ama domates elma hıyar yapıcam arka bahçemde derseniz işinizi fazlasıyla görür)

www.tarim.gov.tr

www.tarim.gov.tr

www.tarim.gov.tr
  • kaichi  (09.01.16 01:03:22 ~ 01:26:25) 
@kaichi sen yetkili bir abiye benziyorsun :))) bu konuda önerebileceğin yayınlar, kitaplar var mı acaba? ekin sapı devrimi dışında :) güzel başlayıp karamsar bitirdin evet ama daha kötüsü şu sisteme olabildiğince az dahil olmak için bile paraya ihtiyacımızın olması. bir ağız tadıyla zen imi tao mu şeyettirmediler yav :)


  • dante  (09.01.16 01:17:39) 
düzeltmelere doyamadım, bir iki link de ekledim yukarıya :) o.t'den önce google'da ".... hastalık ve zararlıları" diye girişin, oralarda tarım bakanlığı'nın güzel pdf'leri var. o.t. işini sonra da toparlarsınız, zararlı kimyasal temasını çıkarınca bunlar işe yarar.


  • kaichi  (09.01.16 01:31:21) 
Ziraat okumadım ama tarımda çalıştım. Organik tarım özellikle sebzelerde zor bir konu. Meyvecilikte bu kadar zor olmayabilir. Ürünler organik değil diye kızıyoruz ama ilaçlama yapılmazsa ürünler çok kolay bozuluyor, hastalık geliyor. Çiftçiler rekolteyi yükseltmek için yapmazlar her ilacı. İlaçlar zaten oldukça pahalı, hastalık gelmemesi için yapmak gerekir.

Organik tarım işine gireceksiniz öncesinde normal, ilaçlı tarımı görmenizi tavsiye ederim. Kolay bir iş değil.
  • 1lisan1insan  (09.01.16 09:51:14) 
@1lisan1insan bahsini ettiğim organik tarım değil hocam. doğal tarım olarak geçiyor, daha farklı bir tarım yöntemi. sözlükte doğal tarım ve masanobu fukuoka başlıklarına bakmanı öneririm :)


  • dante  (10.01.16 22:54:02 ~ 22:56:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.