[]

kısa, uzun metraj için lens önerileri (canon 5d mark 3)

merhabalar. kısa ve uzun metraj film çekimleri için ekipman listesi ve fiyat araştırması yapıyorum. çok seçenek olduğundan kafam karıştı. kısa film çekerek işe başlayacağım sonrasında uzun metraj bir denemem olacak. stok fotoğrafçılığı da yapmak istiyorum. bu ihtiyaçlar doğrultusunda hangi lenslerden almam gerekiyor?

prime lens olarak 35mm neden bu kadar çok kullanılıyor ve tavsiye ediliyor, bir de bu "mm" değeri ne kadar düşerse o kadar geniş açı olur diye biliyorum. bu 35mm çok da geniş açı değil o zaman.

full frame bi makina olacağı için, makinanın bu özelliğini tam olarak kullanabileceğim, yani olabildiğince geniş açı bir prime lens önerebilir misiniz. ama balık gözü gibi deforme etmeyecek bir lens olmalı, minimum bi deforme söz konusu olabilir.

 
Bu sorunun bir tek cevabi yok. Ancak yazdiklarindan anladigim kadariyla isin epey basindasin. Ileri donuk iyi bir yatirim olacagini da dusunerek sana Sigma 18-35mm F1.8 almani tavsiye ederim. Bunun ustune bir de 50mm 1.8 ya da 1.4 alirsan bir cok gereksinimini karsilar.

Sinema filmi cekilen prime lensler cok pahali, bazilari 4 - 5 bin dolari buluyor. Ornek olmasi acisindan Zeiss lenslerin fiyatlarina bakabilirsin. Normal sartlar altinda 18, 24, 35, 50, 85 vs gibi birden cok lensten olusan bir setin olmasi gerekir. Oradan toplam maliyetini tahmin et iste :)

Yukarida yazdigim Sigma prime lens degil, ancak fiyat/performans ve kapsadigi aci olarak (1.8 de oldugu dusunulurse) baslangic icin cok iyi bir opsiyon.

Bu arada body'i satin aldin mi bilmiyorum ama canon 5d mark 3 yerine sony a7s 2 ya da blackmagic'in modellerine bakmani oneririm. Film isi gozuktugunden cok daha maliyetli ve komplike bir olay. Ekipman butcesini yaparken mutlaka ses kayit, isik, vs maliyetlerini de hesaba katmanda fayda var.
  • perkele  (07.01.16 17:37:14) 
35 mm nin tercih sebebi açıdan ziyade 1.4 diyafram açıklığı bence.


  • oligomer  (07.01.16 18:04:29) 
Bence arkadaşım lenslerden önce ciddi bir eğitime gitmen gerekiyor. Geniş açı ile tele lensin ayrımını sorarak canon5d mark3 için lens arıyorsan güzel mangır vardır sende...
35mm genel olarak sinema film çekim açısıdır. Ama son zamanlarda 70mm de kullanılmaya başlanmıştır ki hayran bırakır bu kadraj sizi...

  • seindfeld  (07.01.16 18:24:40) 
perkele'nin her dediğine +1. benzer şeyler söyleyecektim vazgeçtim :)

artık, eğer bütçen varsa, aynasız 4k makinelere yönel. Panasonic GH4 ya da Sony A7s II fiyat/performans ürünleri diyebiliriz AMA 8bit codec olayı işi bozuyor. GH4 + Atomos kayıtçı ile 10bit 4K görüntü alabiliyorsun, o Sony'den daha iyi bir seçenek gibi duruyor ama ben yine de A7s II'ye daha sıcak bakıyorum, çünkü daha "genel kullanım" kamerası istiyorum.

Sırf film çekeceğim deseydin de kesinlikle Blackmagic Ursa Mini'ye bak derdim. Ama stok fotoğrafçılığı diyince... Bak o zaman da, Sony A7r II daha iyi bir "orta yol" olabilir. 40mp daha fotoğrafa yönelik bir kamera, yine 4k gayet iyi video kaydı ve slog 2 var.

Lens seti diyince de... Bir set dizip sonra her farklı kamerada kullanırım diyorsan Nikon mountlu lensler daha popüler çünkü daha uyumlular. Canon lenslerin (bir şey uzunluğu, tam hatırlayamadım) fazla olduğu için sığma sorunları yaşanıyor. Yine Metabones Speedbooster gibi adaptörler var bazı lensler öyle kullanılabiliyor.

Yine perkele'nin önerdiği lens, Sigma art 18-35, Panasonic GH4 + Speedbooster ile birlikte en çok kullanılan en popüler lens.

Ayrıca Samyang lenslere de bak. Güzel bir set kurabilirsin. Ben 85mm T1.5'i çok sevmiştim ama geniş açılarının görüntüsünü hiç sevmemiştim. Fazla keskin bi garip gelmişti. Mümkünse dene, youtube-vimeodan deneme videolarını izle öyle al.
  • rodriguez2  (07.01.16 18:25:42) 
seindfel, Geniş açı ile tele lensin ayrımını sormadım ki!


  • kapı gıcırtısına erekte olan adam  (07.01.16 18:43:21) 
kargafilmekipmanlari.com

reklam yapayım bari
  • eurhka  (07.01.16 19:17:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.