[]

atlı birliklerle mızraklıları öldürmek

filmlerde falan nasıl oluyor bu? adamın elinde 3 metre mızrak var, atlının elinde kılıç. atlılar sürüyle giriyorlar. hepsi mızrağı atın göğsüne doğru tutsa atlar ölmez mi? filmlerde atlar ezip geçiyorlar resmen.

örnek sahne: i.hizliresim.com


 
En acemice çekilmiş filmler de dahi atlı birliklerin mızraklı piyadelere karşı başarı sağlaması gösterilmez. En basitinden strateji oyunlarında(lotr, age of serileri) bile mızraklı birliğin süvarileri üstünlüğünü görebilirsin. Yine victor hugo les miserables'de bonapart'ın fırtına gibi esen süvarilerinin ingiliz mızraklı birlikleri karşısında waterloo'da hüsrana uğrayışını betimler.

Bu demek değildir ki atlı birlikler mızraklılara karşı savaşmaz. Son çare kalmışsa savaştırılır aksi takdirde strateji yoksunluğu ve büyük talihsizlik diye yorumluyorum.
  • unsuz bir turk dusunuru  (06.01.16 21:53:59) 
ufak bir yarma harekatıyla mızraklı birlikler içerisinde açılacak gediğe doluşacak atlılar savaşın gidişatını değiştirir. bu atlılar belli hızlarda ve yüksek kütlelerle mızraklara saplanacakları için bir noktadan sonra ön saflar yarılacaktır. tabi düzenli birlik olan phalanxlarda vs. bunun olması daha uzun süre alacak ve atlılar daha da büyük kayıplar verecektir. bir kez kaos oluşursa atlılar üstün gelecektir.
imza: sun tzu

  • bass solo take one  (06.01.16 23:21:11) 
tercio nedir bir bak google'dan. zamanında bizim sipahilerin anasını ağlatmış bu birlikler. şurada nasıl savaştıklarına dair güzel bir sahne var: www.youtube.com

bu tercio'nun sonunu da topçular getiriyor. doğası gereği safların sık tutulduğu bir formasyon olduğundan topun gelişmesiyle keklik gibi avlanmaya başlıyorlar. zaten o filmdeki sahne de tercio formasyonun son kullanıldığı ve kesin olarak modasının geçtiğinin anlaşıldığı savaştır.

bir de atlı birlik dediğin şeyin tek bir çeşidi yok. mesela orta çağda feodal beylerin hakim olmasını sağlayan ağır zırhlı ve uzun (3 metre veya daha fazla) mızraklı atlı birliklerdir. serfler varlıklı olmadığı için ne at besleyebiliyor ne de zırh veya doğru düzgün silah imal edebiliyorlardı. standart piyadenin veya man at arms dediğimiz tipte birliklerin de bu bahsettiğim atlı birliklere karşı pek şansı yoktu zira bu mızrakla yapılan charge'lara dayanabilecek güçte değildiler.

bu atlı birliklerin sonunu da longbow getirdi. longbow çok uzak mesafeden bu atlıların zırhlarını delebiliyordu. ayrıca imal edilmesinin görece masrafsız olması da büyük etkendi.

ha bak unuttum. uzun mızraklı atlıların charge'ına dayanabilen bir piyade birliği vardı; osmanlı piyadeleri. niğbolu savaşında ağır zırhlı uzun mızraklı atlıların charge'ına karşı koyup bunları dağıtabilmeyi becermişlerdir.
  • fatal tragedy  (06.01.16 23:35:37 ~ 23:45:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.