[]

pergamon müzesi-berlin

öncelikle önümüzdeki birkaç ay boyunca berlin soruları ile sizi bunaltabilirim, peşin peşin özürler :)

şimdi bu pergamon müzesi'ndeki esas olay pergamon altar'ı 2019'a kadar kapalıymış. buna rağmen gidip görmek gerekir mi?

önbilgiler:
1. eşim müzeye daha önceden gitti.
2. bergama'nın kendi ülkesinde yaşıyoruz, açık hava müzelerinden gezmediğim az kalmıştır
3. berlin'de her dakikamız değerli olacak
4. 14 aylık bebeyle gidicez. müze kültürünü erken erken aşılayalım diyoruz
5. islam sanatıyla pek ilgilenmiyorum. gidersek antik eserler için gideceğiz

 
Bebeye muze kulturu mu asilanir yav buyuyunce dover sizi cocuklugumu yasayamadim ulan diye :(

Soruya cevap degil hunharca tik vermesen de kabulum yeter ki bebeyi rahat birakin :(
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (06.01.16 07:48:49) 
@proletarier
danimarka'da müzede at gibi köpekler ve bebe arabasındaki 6 aylıkları görünce kıskanmıştım :D köpek yok ama bebe var :D

şaka bi yana bence süper keyifli oluyor. hele bazı müzelerin çocuk kısımları var, ben girip oynamamak için zor duruyorum
4 yaşındayken ana okulu bizi beşiktaş'taki denizcilik müzesine götürmüştü. pek bi olayı yok müzenin ama sırf bu sebepten en sevdiğim müzeler arasındadır :)
  • la noix  (06.01.16 07:53:30) 
Açıkcası ben Pergamon Müzesi'ni görmüş olduğum müzeler arasında çok üst bir sıraya koyamam. Bizden çalınıp gitmeleri gibi duygusal nedenleri çıkarıp objektif biçimde baktığımızda gitmesem de olabilirmiş seviyesine gelebiliyorsunuz. Sebebi ülkemizde çok daha zenginlerini doğal ortamlarında görebiliyor olmamız olabilir belki.

Berlin seyahatiniz sırasında yolunuzun Museum Island tarafına bir şekilde düşeceğini öngörerek "sıra yoksa girilebilir" şeklinde programınıza dahil edebilirsiniz.
  • Sandeman  (06.01.16 08:16:11) 
@sandeman ben de aynı duyguları hissediyorum. bi de kabak gibi adını "bergama müzesi" de koymuşlar, o konuda da almanlara kırgınım :D


  • la noix  (06.01.16 08:32:35) 
pergamon altarı kapalıyken gitmenin pek gereği yok ama dedikleri gibi sıra yoksa gidebilirsiniz. Museum Island'da çok daha güzel müzeler var bana göre. hatta neues museum'da çok şahane dönemsel sergiler oluyor. nefertiti sergisine gitmiştim, çok güzeldi örneğin...

bu arada işim önemli ölçüde müzelerle. bu bizden çalmışlar dediğimiz eserlerin önemli bir kısmı bizden kaynaklı sebeplerle gitmiş. örneğin troya hazinelerini kaçıran Schliemann arkeolog bile değildir. tüccardır ve buna rağmen kendisine kazı izni verilmiştir. hatta Schliemann yarması adı verilmiş bir teknikle kazı yaptığı için, alt tabakadaki höyüklere önemli ölçüde zarar vermiştir. hazineleri kaçırdığı ortaya çıkınca şu kadar cezalısın denilmiş, o da o kadar değil şu kadar vereyim benim olsun diye yanıtlamıştır, bu talebi bizim devletimiz tarafından kabul görmüştür. metin yazarlarımıza iletmek için bana çok fazla ham metin ve bilgi geliyor müze müdürlüklerinden, ordan biliyorum bu hikayeleri :).
  • Phoebe  (06.01.16 08:48:42) 
@phoebe kesinlikle haklısın. lisemde ufak çaplu bi müze var. eski mezunlar efesten, çatalhöyükten ordan burdan tarihi eser toplamışlar zamanında (izin var), öldükten sonra da liseye miras bırakmışlar. koruyamamışız, hala koruyamıyoruz. t.şklı birileri olsa tek tek geri almasını bilirdi onları :/

o zaman sana ileriki dönemlerde bazı şeyler için başvurabilir miyim özel mesaj yoluyla?
  • la noix  (06.01.16 08:51:39) 
IshtAr gate ve egesten goturme bir seyler var. bence guzel.
Asurlular vb hepsinden bir seyler var.
Ben ikinci kez gittim kasim 2015te, yine ayni heyecan :)
Ayrica hele de islam eserleri kismina girmeyecekseniz max 2 saate bitirirsiniz. Ayrica herkes bebekle geziyor (ama aglayan bebek gormedim)

Bir de hicbir muzeyi gidip gormek "gerekmez", ilginiz varsa siz gidip gorursunuz.
  • kuehles blondes  (06.01.16 08:53:37) 
@kuehles zaten antik şeyler ilgimi çektiğinden soruyorum, burası mı yoksa ilgimi çeken başka yerlere mi öncelik vermeliyim diye, berlinde 4 sene geçirmeyi planlamıyorum sonuçta. esas öyle laubali bi cevaba "gerek yoktu"


  • la noix  (06.01.16 09:06:10) 
ne zaman istersen, hatta türkiye'ye geldiğiniz zamanlarda da seve seve bilgi paylaşırım :).


  • Phoebe  (06.01.16 09:18:41) 
ben de bu yaz gittim, altarı göremediğim için baya üzülmüştüm ama yukarıda dendiği gibi ishtar gate ve diğer babil, akad, asur eserleri de görülmeye değer, boşuna gitmişsiniz gibi olmaz yani. benim en çok sevdiğim müze doğal tarih müzesi olmuştu ne kadar ilginizi çeker bilmiyorum. çocuğunuz biraz daha büyük olsaydı onun çok hoşuna giderdi diye tahmin ediyorum.


  • peki madem  (06.01.16 12:11:36) 
@peki madem natürkunde'ye gidicez bi de hayvanat bahçesine gidicez. ben ayrıca gemaldegalerie'ye gitmek istiyorum. eşim de parlamentoya girmek istiyor. ayrıca dışarıdan görmekle yetineceğimiz yerler var listede. kısa süreli gidince bazı şeyler öncelikli oluyor :)


  • la noix  (06.01.16 12:34:53) 
hatırladığım kadarıyla 2 yada 3 gün geçen bir müze passları var.Onu almanı öneririm.Altar kapanmadan önce 2014 yılında gitmiştim ben.Altar kapandıktan sonraki yoğunluk durumu nedir bilmiyorum ama ben ilk gün öğleden sonra gittim ve kuyruktan giremedim.Ertesi gün sabahın köründe gidip girebilmiştim.Pergamon tüm Almanyada en çok ziyaret edilen müzedir.Müze pass da alırsanız şöyle bir bakarsınız.Bana sorarsan Altar dışında bir olay yok.

Ben size Yahudi müzesini tavsiye ederim.Yahudi külürüyle ilgili aklına gelecek her şey mevcut. Ben 5-6 saatte zor çıktım gözüm arkada kaldı.Yahudi müzesi geç bir saatte kapanıyor bazı günler akşam 20:00'de kapanıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
  • turkuaz  (06.01.16 15:28:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.