[]

Doktorlara soru: Nabız - kalp atışı

Duyurudaki doktor arkadaşlar yanıt verebilirse çok sevinirim.

Bir süredir kalbimle ilgili sıkıntılarım var ama ihmal ediyorum.

Kalp rahatsızlıklarına yol açan çoğu şeyi de biliyorum ama bazı şeyleri değiştiremiyor insan, birçok şey mevcut bende de ne yazık ki, sağlıksız beslenme vs vs birçok şey. Son aylarda ve şu son günlerde çok fazla stres altındayım, stresin kaynağı olan şeyler ne yazık ki senelerdir devam edegelen şeyler ve çözülmüyor, öyle "takma kafana" denilecek şeyler de değil pek.

Birkaç gündür kalp atışlarım rahatsız ediyor beni. Bu son senelerde ara ara kalbimde hissettiğim şeylerden biri.

Tansiyonum normal sayılır, 11'e 7.5 gibi çıkıyor misal ama o esnada kalbim farklı ve hızlı atıyor. Tarif etmesi zor biraz, çok hızlı atıyor gibi geliyor ama nefes alışverişim normal. Nabız da misal 100 civarı dakikada.

Nabız belki değişkendir yaşa, boy, kilo vs gibi şeylere göre değişiyordur ama üst sınır 120 diye duymuştum normalde.

Bu arada bu bahsettiğim durum efor sarfetmezken oluyor, yani merdiven çıkarken, yokuş çıkarken filan değil. Normal otururken kalbim farklı atıyor, hızlı atıyor gibi ve bu çok rahatsız ediyor.

Panik-atak gibi bir durumum da yok.

Şu an bunu yazarken de var misal, devam ediyor.

- Nabız dinlenme halinde kaç olmalıdır yetişkin bir insan için ortalama olarak?

- Bu şekilde kalbin hızlı atmasının sebebi ne olabilir? Taşikardi ve aritmi nedir tam olarak bilmiyorum.

Muayene olmam şart biliyorum ama ben fikir almak için soruyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

 
Nabız konusu çok derin bir mevzu. Her kafadan bir ses çıkıyor. X bir doktor xx olmaı derken Y bir doktor xx olmalı diyor. Tıp dünyasına göre üst sınır 100. Türk Kardiyoloji derneğine göre üst sınır 80. Ve 80 üzeri risk altında olabilir. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre üst sınır 90. Ben yüksek tansiyon hastasıyım, benim 85 civarlarında.

Farklı atıyor derken, ritim bozukluğu mu gibi mi? Eğer kalp atışlarınız düzenli değilse ritim bozukluğu olabilir. Taşikardi ise, kalbin hızlı atması ve çarpması durumu. Mesela 100'ün üstünü taşikardi kabul edebilirler, lakin öyle olmayabilir de.

edit: yazdıklarımın hiçbiri doğru olmayabilir ve doktor değilim.
  • sorumatik  (05.01.16 17:08:36 ~ 17:11:08) 
Nabzin üst siniri dinlenme halinde 100 aslinda ama eslik eden baska Problem olmadiktan sonra sikinti yaratacak bir sey degil hizli olmasi da. eger Zaman Zaman carpinti gibi sikayetler oluyorsa(ki bahsettiginiz carpinti sikazetine benziyor) o Zaman ilac tedavisi verilebilir.

kalbiniz dakikada 100 atiyorsa normal iste. herhangi bir sebebi yok. ama kardio antremani yaparsaniz kalbinizi biraz guclendirip daha yavas atmasini saglayabilirsiniz. tasikardi 100den fazla olmasi demek. aritmi de duzensiz atmasi.
  • fayfim  (05.01.16 17:22:53) 
Ben dinlenme halinde ortalama dakikada 60-70 gibi duymuştum ama kulaktan dolma bir bilgi bu elbette. Bunu baz alırsam dk.da 100 çok diye düşünüyor insan.

Duyuruyu yazmadan önce başladı, yazdıktan sonra devam etti ve oturuyorum da yani ve geçmemesi de ayrı rahatsız etmeye başladı.Çok fazla ona odaklanıp iyice kaygılanmak da istemiyorum, o da ayrı stres yaratmasın diye, stres halinde kalp atışı hızlanır çünkü. Gene de endişeye engel olamıyor insan.

Bir de dediğim gibi o his çok rahatsız edici.

sorumatik ve fayfim teşekkür ederim bu arada.
  • cymbelina  (05.01.16 17:44:09) 
doktor degilim ama bundan cok cekmiş biliçli hastayım. öncelikle aritmi ihtimalini elemen şart, yani sen doktora gitmeden ne dersek diyelim risk su an.

onun dısında, teyzemin nabzı fix 55, eniştemin nabzı fix 95 civarı. dinlenme halinde. normalde 2 rakam da sıkıntılı ama muayene oldular ve onların vucuduna özgü bi durum oldugu belirlendi. fayfim doktor biliyorum ama 100se normaldir diye rahatlama hemen, cok net soyluyorum hiçbişeyin olmayabilir ama önce egale etmen şart.
kansızsan, tiroit problemin varsa da nabzın yuksek olabilir. extrasistol denen nane var, bazı insanda gunde bikaç tane olsa hissedip rahatsız ediyor bazı insanda gunde binlerce oluyor adam farketmiyor bile.

bu arada panik atak degilim demişsin ama kaygı bozuklugun olup bunun farkında olmaman da ihtimal dahilinde. ben bu sebeple 1 sene pırpır kalple gezmiştim:)

gibi gibi. özet, önce kardiyolog:)
  • galandar kostumu  (05.01.16 18:29:58 ~ 18:31:00) 
Size de geçmiş olsun o halde.

Şimdi biraz geçti gibi çok şükür ama buraya yazdıktan sonra da devam etti 45 dk kadar.

Kaygı bozukluğu olmasa bile genel olarak kaygılıyım zaten, üstüne işte süregelen üzüntü,stres vs.
  • cymbelina  (05.01.16 20:48:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.