[]

Evlilik sebebiyle işten ayrılmak istersem

Normal şartlarda 2016 içinde kullanacağım 2 haftalık iznimi kullanma hakkım olur mu?

Özetle, ben Nisan ayında evlenip, evlendikten sonraki ilk Pazartesi günü bu sebeple istifamı vereceğim. Bu durumu da bu hafta içinde işverenime açacağım. Önümüzde daha 3 ay var, bilgileri olsun, arkadan iş çevirmek gibi olmasın diyerek. Ancak bu konuşmayı yaparken bu seneki 2 haftalık tatilimi de ara ara ihtiyaç duydukça bu 3 ay içinde kullanma isteğimi dile getirmek istiyorum.

Bu hukuki bir hakkım mıdır; değil midir yoksa işverenin insiyatifinde midir? Bu işin aslı astarı nedir?

 
yıl bazlı olarak hesaplamayın yıllık izninizi, işe giriş tarihinize göre hesaplamanız gerekecek.

eğer ki işe giriş tarihinize göre yıllık izin hakkınız mevcut ise yıllık izninizi kullandırmak zorunda elbette. aksi durumda izin süreniz karşılığı ücret ödemesi gerekir.
  • arma aski  (05.01.16 10:19:29) 
Yalniz bazi sirketlerde yillik izni bolerek kullanamiyosun


  • la noix  (05.01.16 10:25:27) 
Bizde kullanabiliyorsun normalde. Zaten parça pinçik etmeyeceğim. 1'er haftadan 2 kez kullansam yeter fazla fazla. İsterlerse tek seferde 2 hafta da kullanabilirim. Benim için farketmez. Bu hakkım mı değil mi onu merak ediyorum sadece.


  • pandispanya  (05.01.16 10:26:36) 
kural olarak; personel, en az bir ay önceden izin talebini yazılı olarak işverene bildirmesi gerekir. işveren izin kullanma tarihi ile bağlı değildir, işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak izin dönemi belirlenir.

bu nedenle farazi olarak, izin istediğiniz dönem çalıştığınız işyerinin en yoğun dönemi ise ve bu tarihte kimse izin kullanmıyor ise, ya da sizin işlerinize bakacak kişi o dönem için izin istemişse işveren sizin talebinizi tarih uygunsuzluğu sebebiyle reddedebilir. yani işverenin tarih konusunda belirleme hakkı mevcuttur.

o nedenle "kesinlikle kabul etmek zorunda" denemez, ama kabul etmemesi için makul bir gerekçesi yok ise, o tarihlerde izin kullanmanıza izin vermesi gerekir.
  • arma aski  (05.01.16 10:33:29 ~ 10:34:29) 
Eğer yıllık izni hak ettiysen kullanabilirsin. İşten ayrılacak olman bunu engellemez. Evlilik sebebiyle istifanı, evlilik tarihinden sonra 1 yıl içerisinde yapabilirsin. Bu da sorun teşkil etmez.

Ancak yıllık izin talebini işverenin iş yoğunluğu vs. gibi sebeplerle reddetme hakkı her zaman vardır.
  • accorbite  (05.01.16 10:33:42) 
@arma aski, çok teşekkür ederim çok doyurucu bir bilgilendirme olmuş. Peki son olarak "iş yoğunluğu" vb bir gerekçe ile bana iznimi kullandıramadığı vakit, 2 haftalık ek bir ücret ödemesi mi yapması gerekir diyoruz?


  • pandispanya  (05.01.16 10:36:17) 
normal şartlarda, uygun bir dönemde izin kullandırması gerekir. fakat uygun dönem gelene kadar siz işten ayrılırsanız, fesih nedeniyle izin hakkınızın karşılığını maddi olarak size ödemesi gerekir.

rica ederim ayrıca.
  • arma aski  (05.01.16 10:37:27) 
aslında 2016 içinde kullanacağım diye bir izin kavramı yok :) işe 2015 kısmda girersen izin hakkın 2016 kasımda başlıyor ve kullanmazsan yıllar boyunca devrediyor.

2016 ocak ayı itibariyle hak edilmiş (ya da en kötü nisana kadar hak edilecek) 2 hafta iznin varsa işveren sana kullandırmalı- kullandırmazsa da çıkışta parasını ödemeli. bu para dödemenin zaman aşımı 5 sene.
  • niye ama  (05.01.16 10:56:01) 
Bu işe 2013 senesinde girdim. Sonra 2014'te 2 hafta kullandım, 2015'te de 2 hafta kullandım (bu 2014'teki çalışmam içindi değil mi?). Öyleyse şu durumda 2016 senesi için 2015'teki çalışmamdan kazandığım 2 haftam daha var diye düşünüyorum, doğru mudur? Muhasebeciden öğrenebilirim bunu zaten sanırım değil mi?


  • pandispanya  (05.01.16 11:13:45) 
Eğer işe Nisan ayından önce girdiysen, istifana kadar 1 yıl daha tamamlamış olacağın için 2 hafta daha izne hak kazanmış olacaksın. Eğer işe nisan ayından (istifa edeceğin tarihten) sonra girdiysen o zaman 1 yıl daha tamamlanmış olmayacağı için izin hakkın olmayacak.

Evlilik nedeniyle istifada kıdem tazminatına hak kazandığını bildiğini düşünüyorum ama yine de hatırlatmak isterim. Hayırlı uğurlu olsun şimiden.
  • whimsical  (05.01.16 11:20:34) 
2 Mayıs 2013 işe giriş tarihim.

Şimdi anladım, Nisan'da istifa edersem bu sene için hak kazanmamış sayılıyorum sanırım :(
  • pandispanya  (05.01.16 11:20:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.