[]

Neden yeni yapılan evler

eski mimari yapı korunarak yapılamıyor? Tam olarak bununla ilgili mimar arkadaşımın paylaştığı bir yazı vardı, başını okumuş devamını sonra okumak üzere ertelemistim. Hatırladığım, sanki bunun sadece maddi kaygılar nedeniyle olmadığıydı.

Kastettiğim yazıyı gören bilen var midir? Ya da doğrudan bilgisini paylaşacak?

Teşekkürler

 
ytü kampüsü var mesela eski taş binalar var bir de yeni yapılan sikko binalar var.. ben dedim mimar arkadaşa ya 50 metre yanında ne güzel taş bina var neden aynı mimaride yapmıyorsunuz dedim.. çok mu tutuyor? dedim.. her bina kendi dönemini yansıtır dedi eleman..


  • dedim dedim de kime dedim  (04.01.16 20:52:42) 
yazıyı bilmiyorum ama maddi kaygılar kısmı doğru, restorasyon alanım değil ama ciddi bir yatırım olduğunu biliyorum. maddiyattan kaçılmasının sebebi de bilinçsizlik elbette. yoksa yapı nitelikli ise hiçbir aklı başında ve başka çıkarları olmayan mimar yıkımını ve yeniden yapımını onaylamaz.

yukarıdaki arkadaşın bahsettiği olay ise farklı bir durum. yeni yapılan bina sikko olmak durumunda değil, mimarın ve işverenin bok yemesidir o. yoksa gidip bu zamanda selçuklu mimarisiyle, barokla tasarım yapmanın anlamı tabii ki yok. yapılırsa ortaya malum saray veya demirören avm çıkar zaten.
  • gmzo  (04.01.16 21:19:10 ~ 21:19:30) 
Benim soruya bir cevabim yok ama dayanamadim @gmzo, eski binalarin, demirorenin nesi var ya, viyananin mimarisi falan gibi olsa gunumuzde de her yer, ne guzel olur bence. Yuksek tavanli, genis kapili falan. Yeni binalar sux


  • yuzır  (04.01.16 21:24:49) 
restorasyon uzmanıyım, uzun uzun anlatacak vaktim yok ama kabaca @dedim'in arkadaşı ve @gmzo son paragraf +1
ek olarak, eskiyi birerbir kopyalamak taklitçilik olduğundan hoş karşılanmaz.

  • manuel mandalina  (04.01.16 21:33:21 ~ 21:34:09) 
Isvicre zurih'te yeni tek bir bina yok, hepsi restore edilmis. Tek bir top atisi almadiklari icin de sehir yapisi korunmus, zaten duzgun is cikarmislar.

Bence dandik yapilasma ve rant ile alakalidir, kesin bilgi degil.
  • neferkitty  (04.01.16 21:38:56 ~ 21:39:08) 
Cunku evet, her yapi kendi donemini yansitmalidir.

Yani simdi gidip art nouveau binalari cok guzel kopyalayabiliriz ama ortaya en fazla tarlabasindaki gibi betonarme uzerine firil firil dekore edilmis ucubik kopyalar cikar iste. Ha, oturup tas ustasi yetistirelim, sonra kolon-kiris yerine sifirdan yigma yapi insa edelim. iyi guzel de neden kardesim? 5-6 metreden fazla aciklik gecemiyorsun malzemenin getirdigi sinirlamalar nedeniyle. Sirf "yaptik guzel oldu heee" kafasiyla mimari urun ortaya koyamazsin, sonucta insan yasayacak/calisacak icinde, islemek zorunda tasarladigin sey. Ha, mesela soyle cagdas ornekler de var:

www.e-architect.co.uk

Bu da bok gibi mesela. Kisin hayvan gibi buz sarkitlari oluyor o catidan asagi bakan. Icerisinin plani filan zaten berbat.

Tamam, atiyorum 17. yuzyil yapilari guzel, o zaman hepsini onun gibi yapalim? O zaman bence de Mozart besteleri guzel, niye elektro gitarla yeni sarki besteliyoruz ki? Hep Mozart sarkilarini yorumlayalim, remixleyelim filan yani.

edit: bu arad bir karisiklik var, restorasyondan mi bahsediyoruz, yeni yapidan mi? yoksa eski yapinin yanina yapilan eklenti mi? eski yapinin yanina/yakinina da yapilsa eskiyi taklit etmek yanlistir. yeni ile eski arasindaki uyum cok baska bir tartisma konusu.
  • fortisvita  (04.01.16 21:42:46 ~ 21:45:13) 
@yuzır arkadaşım, senin viyana mimarisi diye adlandırdığın şey mevcut yapıların korunmasıyla ortaya çıkan şey. demirören avm sonradan taklitle yapıldı, tarihi bina filan korunmadı yani.


  • gmzo  (04.01.16 21:49:51) 
Eskiden küçük bir azınlık apartman/bina yapabiliyorken çoğunluk daha köhne evlerde oturuyordu. şimdi orta sınıfa uygun binalar yapılıyor çoğunluk.
tabi ki estetik kaygıdan çok maliyet düşünülerek yapılıyor.

zengin azınlık gene mimari şaheserler yaratabilir.

bunun dışında şehircilik belediyelerin imar planına kalmış durumda. tabi bu imar planları da mimarlar şehir planlamacıları vs. ile değil köylü kurnazı siyasetten bir yerlere kapağı atmış rantçı arkadaşlar tarafından yapılıyor.

dön de bir belediye başkanlarına bir bakıver.

istanbulun oy uğrana nasıl gece kondu doldurulduğu ise ayrı bir şey. ucuz iş gücü ve inşaat malzemecilerinin rantları için buna göz yumulmuş tapu dağıtarak bu oya çevrilmiş. dün köyde kerpiç duvarı sıvayamayan insanlar 3 kuruşa kapattıkları bu arsalar sayesinde büyük müteahhitler iş adamları oldu.

ülke 50-60 yıldır inşaat üzerine yürüyor. uzun süredir avrupa'nın en çok çimento üreten ülkesiyiz.

neyse kısaca evet para.
  • nedendir bilinmez  (04.01.16 21:51:00) 
işin içinde büyük de bir rant var. apartman yıkılıp yenisi yapılıyor ve aynı alandan bilmem kaç tane fazla daire çıkmalı ki, müteahhit kar etsin. e araziler de eskisi gibi ucuz değil, git gide fiyatları artıyor, nüfus da geeeniş geniş alanlar için çok fazla arttı. sonuç 4 metreden 3 metrenin altına inen tavanlar, daracık odalar şu bu.


  • red g  (04.01.16 21:55:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.