[]

tek parti iktidarında erken genel seçim nasıl olur?

köşeyazılarında arada görüyorum "2017 başlarında başkanlık rejimi referandumu şeklinde olacak bir genel seçim bekliyor gibi bizi" vs. şeklinde.

tek parti iktidarında erken genel seçim nasıl olur ki? akp'li vekiller, kendi hükümetlerinden desteklerini çekecekler de hükümet düşecek ve dolayısıyla erken seçime mi gidilecek? e ama bu durumda akp, millete nasıl anlatacak erken seçimin nedenini?

ek soru: diyelim ki 40 tane hdp'li milletvekili meclisten çıkarıldı. meclis 510 kişiyle devam ediyor mu işleyişine? atıyorum, "milletvekili sayısı 500'den az olamaz" diye bir sınır var mı? yoksa 59'u da çıkarılsa kanunen bir şey olmaz mı?

ama sanırım mümkünse ve niyetli ise tayyip, hdp olayını erken seçime bahane olarak gösterebilir.

 
C. Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçim dönemi
MADDE 77-
(Değişik: 21/10/2007-5678/1 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır.
Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.
Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

D. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimleri
MADDE 78-
Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet
Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.
Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.
Genel seçimlere bir yıl kala, ara seçimi yapılamaz.
(Ek fıkra: 27/12/2002-4777/2 md.) Yukarıda yazılı hallerden ayrı olarak, bir ilin veya seçim çevresinin,
Türkiye Büyük Millet Meclisinde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden doksan günden sonraki ilk
Pazar günü ara seçim yapılır. Bu fıkra gereği yapılacak seçimlerde Anayasanın 127 nci maddesinin üçüncü
fıkrası hükmü uygulanmaz.

-----

ilgili anayasa maddeleri bunlar hocam.
  • andoreii  (04.01.16 19:59:20 ~ 20:01:25) 
anayasaya ek olarak TBMM İçtüzüğü 95. md. de erken seçime ilişkin önergelerin Anayasa Komisyonu'nda görüşüldükten sonra genel kurula sunulacağını söylemektedir.

Sonuçta çoğunluğu elinde bulunduran tek parti bir parlamento kararı ile erken seçim kararı alabilir. Tek parti, bana göre erken seçim kararına mevzubahis olan başkanlık muhabbetini kendi tabanının tamamına yakınına kabul ettirebilirse erken seçime gitmek isteyebilir, bir araştırma vardı, şu an kendi tabanı %60 civarı destek veriyordu başkanlık muhabbetine.

EK: ikinci sorunla ilgili olarak, öyle bir minimum sınır yok. Kanunen devam eder TBMM çalışmaya ama Any. 78. md. doğrultusunda ara seçimler yapılır.
  • candanag  (04.01.16 20:16:07 ~ 20:21:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.