[]

torrent film indirmek suc mu?

az once internetten okudum da gecen sene yeni bir yasa cikmis bunun ile ilgili film indirmek degilde dagitmak sucmus falan diye ama torrentin ozelligi de bu degil mi ister istemez senin dosyadaki filmi baskalari da indiriyor. 1 haftadir ben film indiriyorum torrentten simdi suc mu isledim ben? Bilen arkadaslar aciklik getirebilir mi bu konuya?




 
potansiyel tartışmalara istinaden bir not:
olayın felsefi/ahlaki tarafında değilim. "torrent kullanmıyorum" demiyorum. yahut "torrent kullananlar hıncaldır ve uluçtur, umarım 23 dakika içinde derhal ölürler" falan da demiyorum. sadece tanımını söylüyorum. üzerinde emek sarf edilmiş ve karşılığında gelir beklenen bir üründen, illegal yollardan istifade etme eylemi tanım olarak suç mudur sorusuna cevaben söyledim. yoksa ben de torrent kullanıyorum, hatta dizileri direkt olarak öyle indiriyorum, çünkü izlediğim dizilerin bazıları çoktan yayından kalkmış izleme şansım yok, bazılarını da türkiye'de istesem de izleme imkanım yok. keşke netflix de spotify gibi türkiye'ye giriş yapsa. ne tatlı olur.

---

elbette suç. aldığın bir hizmetin karşılığını ödemediğin (mutlaka para ödemek zorunda değilsin, spotify kullanırsın, adam sana reklam dinletir ve bu şekilde para kazanır, sen yine ürünün lisans sahibine ödeme yapılmasını sağlamış olursun) müddetçe suç işliyorsun. işliyoruz. crack'li windows, office ya da başka bir şey, hepsi bu kapsamdadır, hırsızlık suçudur. yakalanır mısın, ne kadar üzerine düşülür meselesi ayrı. ben tanım olarak söylüyorum sadece.

tüm o ekibin emek vererek, devasa yatırımlar yaparak hazırladığı ürünü bedavaya izleyerek emek hırsızlığı yapmış oluyorsun. yapımcılar da bu işin peşine son dönemde iyice düşmeye başladı. son örneği popcorn time isimli uygulamanın başına gelenler.

fakat türkiye'de siber suçlarla mücadele meselesi çok havada. bildiğim kadarıyla türkiye'de korsan yayıncılık ile ilgili başına ciddi iş açılmış sadece bir kişi var, dizimag'in sahibi. o da torrent değil. başka örnekler de olmuştur belki benim duymadığım.
  • cevap botu  (03.01.16 02:42:42 ~ 03:08:17) 
tabi ki evet. hemide doğrudan amerikan yasalarını çiğniyorsunuz(indirdiğiniz şeyin amerikan menşeili olduğunu varsayarak).


  • feel the blanks  (03.01.16 03:11:46) 
o zaman üzerinde emek sarf edilmiş ve karşılığında gelir beklenen bir ürünü allahsal boyutlarda fiyatlara satmasınlar. biz de gidip satın alalım.


  • freetakilir  (03.01.16 07:51:09) 
freetakilir +1

kimse kusura bakmasın da aga, serdar ortaç gibi bir adam "zaten toplam 8 nota var, şarkılar nasıl birbirine benzemesin", "ben bu şarkıyı 30 dakikada yazdım." deyip milyonları götürecek, sonra çıkıp "ühüü, emeğe saygısızlık, korsan indirmeyin" diye ağlayacak.

sikerim öyle düzeni. sinema sanatçıları da milyon dolarlar kazanacak, hala benim cebimdeki üç kuruşun peşindeler. amına korum hepsinin.
  • himmet dayi  (03.01.16 09:06:26) 
Evet diyenler hangi kanun hukmu oldugunu soyleyebilirler mi? 5846 sayili fikir ve sanat eserleri kanununun suclar baslikli 71-72-73. Maddelerinde suclar sayilmis, burada tuketici olarak kullanmak suc olarak sayilmiyor. Kazanc elde etmek, ticari amaclarla kullanmak suc sayiliyor. Baska kanunlarda veya kanun hukmunde kararnamelerde suc sayilmis olabilir de, merak ediyorum ben de suc diyen arkadaslar dayanaklarini soylesinler lutfen.


  • signore  (03.01.16 10:32:45) 
bu ve benzer sebeplerden tutuklananlar hep dağıtımını ve üretimi yapanlar. kullandığı yada indirdiği için insanlar suçlu sayılmıyor.

bu arada serdar ortaç konusuna da sonuna kadar katılıyorum. sinemaya gidip yerinde izleyelim diyoruz. 12-15 TL para veriyoruz üstüne yarım saat reklam izletiyorlar. sikerim onların emeğini.
  • peace.on  (03.01.16 10:39:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.