[]

universite'ye gitmek bir zorunluluk mudur?

maddi imkansizlik yuzunden universite okuyamadim. utuculuk, marangozluk, dericilik bir suru is yapip en son tasarimci olmaya karar verip 28'inde kurslarla, karin toklugu islerle herseye sifirdan basladim. bilhassa son 3 yildir kendimi cok gelistirdigime inaniyorum. bir yandan calisirken bir yandan da yuzlerce tutorial izleyip onlarca kitap hatmettim. bunun meyvesi olarak da su an iyi bir sirkette, iyi universitelerden mezun calisma arkadaslari tarafindan bilgi ve tecrubesine saygi duyulan biri olarak hizmet veriyorum. su an ortalama bir sirkete gitsem cok fazla deger katacagima da eminim. ama gelin gorun ki calistigim isten dolayi adamakilli portfolyom ve referansim yok. bi de universite mezunu degilim.

sizce benim durumumda biri universite'ye gitmeli mi? yoksa bu sureyi kisisel marka, portfolyo, referans, yaratici cv icin mi harcayayim?

not: yas 32

 
üniversite hayatı işsel anlamda olmasada insana gençlik hayatında büyük dersler veriyor. Hayat dostluklar geçim vs dersleri, bu dersler çoktan almış biririsin.

Ancak bazı işyerleri için etiket de önemli tabi, sırf etiket olması için okumanı tavsiye ederim, ama birşeyler öğrenmeyi pek bekleme.
  • basond  (01.01.16 13:40:03) 
ben kendini geliştirme taraftarıyım. dandik bir üniversiteye girip mezun olmak bile nereden baksan 3-4-5 yılını alır. elbette cv falan olaylarında olması çok önemli fakat tecrübeni dikkate alırsan bu süreyi cv'ni, portfolyonu falan üniversite adından daha etkili gösterecek bir şeyler yapmak da çok akla yatkın. konuda uzman değilim fakat başarılı olmak için üniv mezunu olmak gerekmiyor. şimdi kalkıp sedat kapanoğlu (ssg), steve jobs, bill gates örneklerini vermeyeğim ama onlar kadar olmayıp yine çok başarılı insanlar var. özünde başarıyı getiren kapak değil içerik. kapak kısmını daha kolay aşacağın bir yerlerden işe başlayıp yükselebilirsin de. umarım başarılı olursun.:) mutlu yıllar.


  • kisa bisey olsun istemistim  (01.01.16 13:43:20) 
kendini sektore hazirlayabildiysen universitenin mesleki anlamda sana pek bir ekstrasinin olacagini dusunmem. cunku sektoru yasiyorsundur ve neler yapabilecegini ancak calisarak gorebilirsin zaten. universite ogrencilerinin genel olarak cok ciddi bi handikapi oluyor. sektoru bilmiyorlar. dolayisiyla burada universite senin icin etiket olmaktan cok oteye gecemez benim kanaatimce.

bazi isler icin etiket gerekebilir. bunun icin de calisirken kolaylikla bitirebilecegin bir bolum secmeni tavsiye ederim. arastirirsan yalnizca sinavlara giderek kazanabilecegin yuzlerce diploma var.
  • the feel good  (01.01.16 13:45:48) 
5-10 yılda bırak gelişmeyi, öğrendiğin şeylerin temelleri bile değişebiliyor. o yüzden 10 yıl sonra üniversitede öğrendiklerinin tamamına yakını anlamsız olacak.

o yüzden bence üniversitenin tüm olayı etiket kazanmak ve bir başlangıç noktasına sahip olmak, yoksa senin isteyip öğrenemeyeceğin bir şey yok bildiğin gibi.

uzaktan da olsa bir bölüm bitir derim, en azından elinde koz olur. iş sahibi de, sen de bunun hiçbir fark yaratmadığını biliyorsunuz ama işe girerken maaş konusunda elin güçlü olur böylece.

bol şans.
  • hayirsiz  (01.01.16 13:58:40 ~ 14:00:40) 
Bende senin gibiyim, bırak üniversiteyi liseyi bile bitirmedim, bir sürü abuk subuk işler yaptım ve bir gün sevdiğim şeyi buldum, şimdi iyi firmalarda iyi maaşlarla çalışabiliyorum. Ancak sorun şu ki insanlara gösterebileceğim bir şey yok (senin gibi değil yani) benim projeler yüksek trafik ve veri içeren işler hep, arka planda çalışan yazılımlar vs, bu tür işleri yapabilecek firmalar sayılı ve kurumsal takılıyorlar, bu şirketlerin insan kaynakları firmaları da üniversite mezuniyetine bakıyorlar ne yazık ki. Senin gösterebileceğin işlerin var dolayısı ile bu bir şans şu anda portfolyen olmayabilir ama oluşturabilirsin, tasarım ile ilgili topluluklara katılıp orada işlerini sergileyebilirsin veya sergileyebilecek işler yapabilirsin.

Basond'a kesinlikle katılıyorum üniversite sosyal ilişkilerin geliştirildiği bir yer, hem mesleki konuda kendini geliştirebileceğin bir ortam hem arkadaşlar için önemli, eğer sen dışarıda çalışarak bunları geliştirdiysen gerisinin önemi yok.

Üniversiteler yaptığın işin felsefi veya psikolojik açılımları ile ilgili eğitim vermiyorlar, senin yerinde olsam kendimi bu konularda eğitirdim. hangi renk insana ne çağrıştırır, nasıl bir duygu verir, görme ve algı nasıl çalışır vs. bu konulara eğil.

İmkanın varsa, zorlanmayacaksan dışarıdan okumayı düşünebilirsin, tabii konuyla ilgili çok iyi bir üniversitenin ilgili bölümü değilse kağıt üzerinde faydalı pratikte faydasız olur ama tersi durumda her şekilde avantajlısın. Birde bildiğim kadarı ile emeklilikte falanda faydası oluyor bu durumun.
  • selam  (01.01.16 14:03:42) 
kendini geliştirme açısından kesinlikle değil çok uç uzmanlıklar dışında. -ör: hekimlik-

ben türkçe öğretmenliği okudum, dışarıdan bir adam benim 4 senede öğrendiğimi 1 senede çok çok rahat öğrenir. hatta üniversite okumuş öğrencilerin yüzde 90 ından çok daha fazla biçimde kendini geliştirebilir.

ama maalesef ülkede patronundan işçisine "hmmm üniversite bitirmiş daha iyi o zaman." diye bir yargı var o da kesin.
  • ya ben lan neyse  (01.01.16 14:06:21) 
Sadece üniversite mezunu arayan işler yavaş yavaş yok oluyor. Artık ilanlarda bile üniversite mezunu ya da ona denk tecrübeye sahip şeklinde yazıyor. Üniversite yerine tecrübeye odaklansan daha iyi olur bu saatten sonra.


  • mr sherlock  (01.01.16 14:08:22) 
Birçok bölümü okumak artık sadece zaman kaybı. Felsefe, sosyoloji, tarih gibi Bölümler kişiye entelektüel birikim katıyor sadece.

Öğretmenlikler de 4 yıl okuduktan sonra Kpss gibi garabet bir sınavla sikimsonik yerlere gönderiyor insanı.

Günümüzde kendini geliştirmek beceri sahibi olmak önemli. Diğer bir deyişe ara eleman ihtiyacı var. 2 yıllık pek çok bölümde gerekli bilgi ve beceriyi sağlıyor. Pratikte işe yarar bir yeteneğin varsa üniversite okumak zorunluluk değil. Mesela bilgisayar programcılığında diplomaya bakmaz kimse. En somut örneği de sözlükteki ssg .
  • roe  (01.01.16 14:40:42) 
bu saatten sonra üniyi salla ama illa olsun istiyorsan açıktan okuyabilirsin ben adalet okuyorum mesela..


  • dedim dedim de kime dedim  (01.01.16 15:00:28) 
Ben Amerika'da olsam büyük ihtimalle okumazdım büyük kariyerimin peşinden koşardım, şimdi okuyorum mecburen ki oraya gidebileyim. Ama zorunluluk değil tabii ki.


  • i was made for you  (01.01.16 15:39:57) 
15 yıldır üniversitelerde hocalık yapıyorum. Türkiye de bir iki üniversitenin bir iki bolum dışında üniversite okunmaz. Ama illa etiket lazım diyorsan acıkogretimden lisans bitir dört yıllık. Sonra özel universitelerin birinde yüksek yaparsın. Al sana etiket.


  • thewizardofearthsea  (01.01.16 15:40:55) 
istanbul üni'nin falan uzaktan eğitimiyle 4 yıllık bir bölüm bitirebilirsin etiket çok lazımsa. o kadar uğraşamam diyorsan aöf'ten çak bir tane.


  • mesgul ve huzursuz  (01.01.16 16:46:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.