[]

eleştirilme korkusu

eleştirilmekle ilgili ön tıkayıcı bir kaygım olduğunu fark ettim. aslında şöyle değil, karşımda az sayıda insan olduğunda, mail yoluyla düşüncelerimi kolay ifade edip, arkalarında durabiliyorum, bu konuda birçok kişiye göre özgüven sahibi ve cesur olduğumu söyleyebilirim.
yalnız iş onları başkalarının da eleştirisine açacak daha ciddi ya da geniş platformlara taşımaya gelince arkasından gelebilecek eleştirilerden korkuyorum ve görüşlerimi açmıyorum. mesela bazı politik değerlendirme ve önerilerim var, bunları tanıdığım bir sürü insanla paylaşıyorum ama o insanların olduğu bir platformda yayınlamaktan korkuyorum bu yüzden.

fikirlerime ilişkin bir özgüvensizlik olmadığı için fikirlerimi geliştirerek çözebileceğim bir sorun değil sanırım bu. o yüzden başka deneyimleri duymak istedim? beklediğim şey mucize yaratacak bi çözüm önerisi değil hani "bende de vardı ben de şunu farkettim" falan gibi paylaşımlar. ha tabi mucize çözüm önerisi sunana nobel veririm o ayrı.

 
osho'nun ego tanımını çok beğeniyorum. ego'nun tamamen dış kaynaklı etkiler ile oluşan bir tür kabuk olduğunu anlatıyor. bize doğduğumuz andan itibaren yapıştırılan yaftaları benlik olarak kabul ediyoruz. sınıflandırmalara göre akıllı, becerikli, dürüst gibi özelliklerimizin derecesini öğreniyoruz en başından. egonun tamamen bu etkilerle oluşmuş bir yapı olduğu düşünülünce bahsettiğiniz hiç mantıksız gelmiyor. tabi ki egomuzu yaratanların onu bozabilme yetisi de var. yakın çevremizin bizim için oluşturduğu kabuğu delmelerini istemiyoruz, bu nedenle savunmasını zayıf bulduğumuz noktaları gizliyoruz.

mesela arkadaşlarla bir bara gidip kadeh tokuşturup biraları kahkalar eşliğinde hüpletiyoruz çoğumuz. ama kimse bunu babaannesiyle yapmıyor değil mi? :) yani örnek acaip olabilir ama mantığı anlaşılmıştır sanırım.
  • kediebesi  (22.10.09 13:38:52) 
bu paragrafımda hic bir konu ve kişiyi baz almadan konuşuyorum.

-hangi düşünce, akım, ve felsefeyi savunursan savun, yada hangi işi yaparsan yap, dört dörtlük'de yapsan seni begenmeyen, eleştiri moduna girmiş, seni yaftalayan bireyler ve kurumlar mutlaka olacaktır.

-dogruluğuna inandığın bir objeyi yada düşünceyi sonuna kadar savunabilmeli insan. düşüncelerin yada savundugun şeyler belki yanlıştır lakin, insanların icerisindeki kendini ifade ederek, onlardan gelebilecek tepkilere veya haklı/haksız eleştirilere gögüs gererek bu sorunu aşacagın kanısındayım. bu geliştirebilmen icin, en basiti devamlı konuşan, bencil insanlarla hicbir konu hakkında tartışmaya ortamı yaratma. dinlemeyi bilmezler. dinlemeyi bilmediklerinde mütevellit saglıklı bir tartışma ortamı doğ(a)maz.

- evde savundugun bir konu hakkında, ayna karşışında bu düşüncelerini kendine anlatarak'da kendini geliştirebilirsin. bu saye'de hem kendini her ortam'da konunun özüne inerek, kendini ifade edebilme yönün güçlenir, hem farklı kitleler önünde konuşma yetin, hemde özgüvenin..

- sevgiler :)
  • claimer  (22.10.09 13:39:35 ~ 13:40:29) 
claimer'a kişisel bir tavrım kesinlikle yok :) sadece yazdıkları şunları düşünmeme sebep oldu. bazı doğrular tartışılmaz ancak insanın belli bir esnekliği olmalı diye düşünüyorum. fikir tartışmalarında bir şeyin doğruluğuna inanıyorsanız tabi ki sonuna kadar savunabilirsiniz buna kimse bir şey diyemez ancak kendinize açık kapı da bırakın derim ben. söylenenleri dinleyin, o an konuşma içinde olmasa da daha sonra değerlendirin ve fikirlerinizi gözden geçirin. sabit fikirli olmayın yani onu demeye çalışıyorum bir ton laf ettim ya. :) insan ancak o şekile gelişir gibi geliyor bana. eleştirilerle, yorumlarla. yoksa olduğumuz yerde sayabiliriz.


  • kediebesi  (22.10.09 13:57:54 ~ 13:59:43) 
1) Daha yakın çevresi, insanı daha etraflı tanıdığı için ifadelerini daha farklı bir bağlamda, bir bütünlük içinde yorumlayabilir gibime geliyor. Daha az veya yeni tanıyanlar ise, yazanın/konuşanın diğer fikirlerini, kişiliğini, genel altyapısını vb. niteliklerini bilmediği için daha zor ve daha az anlayabilir. Bu nedenle, haklı sayılabilirsiniz. Yani, tam ve doğru anlamayanlardan gelecek ve anlamlı olmayabilecek eleştirilerle uğraşmak zor geliyor olabilir.

2) Bir de, ister sizi tanıyan, ister tanımayan olsun, karşınızdakilerin anlama potansiyeli nihai ölçüdür. Siz daha çok okuyor, araştırıyor ve düşünüyorsanız, onlar bir noktadan sonra tökezleyecekler; bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışanlar ise mesnetsiz eleştiriler getirebileceklerdir.

Ben de görüşlerimi çok kişiyle paylaşmam, ama galiba doğru bir tavır değil. "Katılmayanlar da katılmasın, yersiz eleştiriler olursa da yapacak bir şey yok." kıvamına gelmekte fayda var. İnsanlar her ne kadar size katılmasalar veya eleştirseler de, en azından konulara başka açılardan da bakmanın mümkün olduğunu öğrenirler.
  • uyuklayankedi  (22.10.09 14:17:57) 
@kediebesi : ben babaannemle'de gayet dogal bir biçimde, bira içebiliyorum. hatta hesabı o ödüyor, nasıl mı? az sonra :) örnegin cok ironi olmuş, gülsem mi aglasam mı bilemedim.

@hayali arkadaş : sen uyma ona, biraz alkollü sanırım :)
  • claimer  (22.10.09 15:43:29) 
aynı kişilerin de olduğu bir platform sanal ise durum başka değil ise durum başkadır.

çözümü şu bence- ben ve tanıdığım bir kaç kişide de gözlemlediğim bir şey bu.
bir kaç defa dişini sıkıp kim ne derse desin modunda fikirlerini bahsettiğin platformlarda belirtmen gerekiyor. yahu belirtemiyorum kaygı duyuyorum nasıl yapacağım desen de yap bunu. şu an illaki eleştrileceksin illaki yerin dibine batırılacak bazı dediklerin. ama emin ol söylememekten iyidir.

Fikirlerini bu platformda anlatırken kendinde bir çok eksik fark edeceksin ki en temeli hitap ettiğin insanların hepsinin senin hitap ettiğin arkadaşlarınla aynı dili kullandığı ve senin nasıl bir insan olduğunu bildiği yanılgısıdır. Zamanla bu geçecek ve yavaş yavaş yeneceksin bu kaygıyı.
  • manfool  (22.10.09 17:58:58) 
hiç de alkollü değilim bi kere :)
babaanne candır ayrıca.

  • kediebesi  (22.10.09 20:15:15) 
@kediebesi-osho'nun tanımı biraz kırılgan bir izlenim verdi bana. evet insanın benlik imgesi büyük ölçüde ilişkileri ve onlardaki algılanan imgelerinden besleniyor ama öz değerlendirme sonucu oluşturulan ve dışardan zarar görmemesi mümkün imgeleri de var insanın kendiyle ilgili. ama benim sorunum için uygun bir tanım yine de.

@claimer-o ayna karşısı işini asla yapamıyorum ben, kendi yüzüme bakınca tüm ciddiyetimi yitiriyorum.

ben babaannemle kadeh tokuşturmak isterim de o istemez herhalde :)

@uyuklayan kedi-iki maddeye de katılıyorum. anlayış farklarının ötesinde tartışma kültüründeki farklar da bazen fikirlerin açıklanmasını engelleyebiliyor, söylediklerine ek yapayım bunu da.

@manfool-yüzmek için suya atlamak lazım tabi, sağol hatırlatma için.
  • hayali arkadaş  (23.10.09 00:34:34 ~ 00:35:13) 
www.aymavisi.org
bu linki de vereyim de osho benden daha güzel anlatır her zaman. (çeviri bile olsa ki orjinali de nette var, oshonun tüm konuşmaları gibi)
ego kırılgan olmaktan öte öyle güçlüdür ki onu kendimiz zannederiz. :)
  • kediebesi  (23.10.09 10:56:07 ~ 11:02:54) 
"ego kırılgan olmaktan öte öyle güçlüdür ki onu kendimiz zannederiz. :)"
bu aforizma için teşekkür ederim, başka bir konuda çok işime yaradı :)

  • hayali arkadaş  (24.10.09 02:16:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.