[]

türkçe ezana ilişkin

efendim aklımı ve potansiyel akılları kurcalayan bi soru var
biliyoruz halamızın bıyığı olsa amcamız olurdu tarihe böyle böyle olsaydı şöyle şöyle olurdu diye bakılmaz lakin bu türkçe ezan hadisesi bu günaha gireceğim
eğer türkçe ezan okunmaya devam etseydi günüzüme değin ve bu yönde bi temayül oluşsaydı islam camiasında acaba bugünkü müslüman sayısında bir artış, azalma ya da neyse olur muydu olursa nasıl olurdu..
bana olurdu hatta yüzde yirmilik bi eksilme olurdu gibime geliyor nerden geliyor bilmiyorum ama kanaatim bu yönde, en fazla beşte bir diyor

türkçe ezanı sadece türkçe ezan olarak görmemenizi bir anlamlandırma ya da bir özcülük ilişkisi kurmanızı dilerim.

 
artış olurdu.


  • ykyt  (21.10.09 18:42:09) 
Sadece Türkçe ezanla değişiklik olacağını sanmıyorum. Türkçe ibadet derken konu değişir.


  • ataturkiye  (21.10.09 18:46:18) 
müslüman sayısı artabilirdi.


  • milk it  (21.10.09 18:48:17) 
ibadeti kendi dilinde yapmak artış sayısını artırır dıye dusunuyorum.anladıgımız seye ılgımız artar.


  • emrekksal  (21.10.09 19:01:59) 
Körü körüne bağlanan milyonlar olduğu sürece böyle şeylerin gerçekleşmesi çok zor. Çoğu müslamana sor ezanı bire bir çevir diye apışır kalır.

Okuduğu surelerin anlamını bilmeyen de oldukça fazla.

Müslüman sayısı artmazdı ama bilinçli müslüman sayısı artardı.
  • kimlanbu  (21.10.09 19:12:50) 
bazı şeyleri değiştirmeye çalışmak abestle iştigal etmektir,gereksizdir.baş da din.


  • jamswety  (21.10.09 20:36:07) 
artış olacağını zannetmiyorum.

türkçe ibadet konusu hakkında da pek bir şey söylemek istemiyorum, bence arapça olmalı. ancak din eğitiminde eğer anlatılacak bir şey var ise bunun türkçe olmasını düşünüyorum. ezan türkçe olsa dine ilginin artıcağını düşünmesem de, dinin emirlerinin ve kuranın türkçe olmasının dine karşı önyargıları kıracağını düşünüyorum.

en son olarak da hangi dil olursa olsun çok da değişmeyeceğini düşünüyorum. çatır çatır ingilizce kaynakları okurken, arapçanın transkriptini okumamak da bize özgü sanırım. ezanın türkçe olmasını isteyenlerin ezan türkçe olsa dahi namaza gideceklerine inanmıyorum. namaza gidenler bunu arapça istiyorsa bırakın isteyen istediği şekilde çağırılsın.
  • tulkas  (21.10.09 21:13:19 ~ 21:14:55) 
arada bayram namazına gidiyoruz, ibadet türkçe olsaydı onada gitmezdik herhalde, hiç bir önemi kalmıyor.


  • hoot  (21.10.09 23:09:03) 
tamamen tahmin olarak söylüyorum. hergün minarelerden "allah büyüktür haydi namaza" diye çağrı olsa bence camiye giden sayısı artar. insanların aklında yokken aklına girer, bazısı utanır filan, insanlar uyarılır. zaten ezan başlı başına çağrıdır, namaz çağrısı. hiç kimse arapça bilmiyorken insanları arapça çağırmak bence abestle iştigal. eski yöntemin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

ama aynı zamanda insanlar saatlerce tek kelime anlamadığı cümleleri tekrarlamaktansa özünü okumayı ve anlamayı daha çok isterler şu ana göre ve örneğin rusya'da ayağında arapça yazı çıkan bebek haberi geldiği zaman koşulsuz inananlar yerine, kimyasallarla çocuğa eziyet edildiğini anlayan sayısı çok daha fazla olur şu ana göre.

özetle bence müslüman sayısı artardı aynı zamanda da bilinçlenmeyle beraber müslümanların başka fikirlere karşı genel hoşgörüsü de artardı
  • efe  (21.10.09 23:41:25 ~ 23:47:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.