[]

ne diyorsunuz buna :(

"sadece içine kirpik kaçan göz, şişmiş parmak veya çürük diş kendini duyumsar, bireysel varlığının bilincine varır. sağlıklı göz veya parmak ya da diş varmış gibi görünmez. yani gayet açık, değil mi? kendi kendinin bilincine varmak, hastalıktır."

yevgeni ivanoviç zamyatin


 
Her şey zıddıyla bilinir diye söz var.
Hastalık olmasa sağlığın tanımı bilinmezdi mesela.

  • 1adam  (27.12.15 05:49:09) 
(bkz: sabah ereksiyonu)

gayet farkına varıyoruz, ama hastalık değil gibi sanki...
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (27.12.15 06:58:21) 
yapay zekadan bahsediyor.


  • e a p  (27.12.15 09:14:56) 
Atalarımız konu ile ilgili "Neren ağrıyorsa, canın oradadır" demişler. Yine de sadece hastalık değildir bence, hastalık bunlardan biri olabilir. Kendi bilincine varmak, yukarıda söylenene göre sağlıklıdan sağlıksıza geçiş ile oluyor. Ben bunu genişletmek istiyorum, olağandan olağandışılığa, otomatikten manuele geçiş gibi düşünmek istiyorum.

Eğer "varsayılan" durumumuz sağlıklı ise sağlıksız olan şey anında kendini belli ediyor, çünkü farklı olan o. Normal durumumuz sağlıklı ise sağlıksızlığımızı fark ediyoruz.

Kendi kendinin bilincine varmak, bilimsel olarak da omurilik soğanından beyne geçmek demek. Örneğin, yürüme, gitar çalmayı zaten bilen birinin her zaman çaldığı şarkıyı mırıldanması, araba kullanma, su içme gibi şeyler omurilik soğanı tarafından kontrol ediliyor. Yürürken bir yere takılırsak, çaldığımız parçada bir notayı yanlış çalarsak, araba kullanırken yola yaya fırladığını fark edersek ya da su boğazımıza kaçarsa, bu durumda anormal bir şey olduğu anlamına geliyor. Yönetici koltuğunda omurilik soğanı var, aynı anda iki şey yapıyor. İlki acil duruma müdahale, yani refleks. İkincisi ise yöneticiliği "Ben çok panikledim, ne yapacaksan yap" deyip beyne devrediyor. Böylece refleksten sonra, durumu toparlayabilmek için otomatik pilottan çıkmış olup tamamen farkındalık ile beynin verdiği kararı uyguluyoruz. Dolayısıyla bilişsel farkındalık normalden anormale, varsayılandan daha farklı bir duruma geçişle gerçekleşiyor. Sağlıklıdan sağlıksıza geçiş de bunlardan biri.
  • aychovsky  (27.12.15 09:16:20) 
Ales sorusu olur


  • isleten adam  (27.12.15 09:39:40) 
Şuursuz vecizesi


  • Frederick Co  (27.12.15 10:31:29) 
bence tersten söylemiş, insan hastalandığında (bedensel ya da ruhsal) veya bir takım sorunlar yaşadığında bilinci artar.

tasavvufta misal çok fazla vardır bunun örnekleri. acı dert sıkıntı olmadan tekamül edemezsin vs.
  • gloomystorm  (27.12.15 17:45:11) 
Sahip olduğun birşeyin farkına tam olarak ancak o şey zarar gördüğünde ya da onu kaybettiğinde varırsın demek istiyor sanırım.


  • harvey  (27.12.15 18:08:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.