[]

3 d yazıcı ile organ üretilmesi hakkında

ne düşünüyorsunuz?
bu işin ahlaki, etik, dini ve ekonomik boyutları pek yakında gündemi oluşturacak belli ki. ben şimdilik islamiyetin yaklaşımını merak ediyorum.
mezhepler organ üretilmesine nasıl bakıyorlar ya da bakarlar acaba?
sizce bizde durum nasıl olacak? kabul edecek miyiz, Allah'ın işine karışmak filan mı diyeceğiz?

 
tabii ki allah'in isine karismak diyeceksiniz :) bu soruyu hakaret kabul ettim bak. lutfen.


  • bohr atom modeli  (26.12.15 22:02:38) 
etik-ahlaki bi sıkıntısı yok ki? Ada filmindeki gibi (---spoiler---) klonlar yaratıp onları öldürüp alsak sıkıntı olur ama direkt bizim dna'mızdan organ falan üreteceklerse süper işte.

ha etik boyutu şu olur, başta çok pahalı olur sadece çok zenginler yaptırabilir, git gide ucuzlar halka iner. Başlangıçta "fakirlerin yaşam hakkı yok mu" gibi tartışmalar olabilir.

edit: din adamları da başta günah şirk vs her şeyi derler sonra aslında o kadar da kötü değil dünya buraya gidiyor derler, demek zorundalar.
  • rodriguez2  (26.12.15 22:04:32 ~ 22:05:42) 
ya gene küfürlü diye silecekler ama yemişim etiğini ahlakını islamiyetin bakışını adamı iyileştirebiliyorsan iyileştir kulak yapabiliyorsan yap burun yapabiliyorsan yap kemik yapabiliyorsan yap kardeşim kim takar dinin yaklaşımını zerre kadar umurumda olmaz.


çok küfürlü yazacaktım sansürledim gömdüm küfürleri.
  • basond  (26.12.15 22:07:48) 
böyle birşey gerçekleşirse dini yönden yetkililer açıklama yapar. sadece islam değil, musevi ve hristiyan din adamları da açıklama yapar. gerisi inananlara kalmıştır. yehova şahitlerinde kan transferi yasak. en.wikipedia.org bu adamın kendi dini inancı yani. zorla kan veremezsin. amerikada böyle birşey olsa heralde o doktora dava açarlar.
3d organ üretmekten bahsediyorsun da hayvan vücudunda insan organı üretmeyle ilgili birşey seyretmiştim. hemde domuz vücudunda üretiliyordu. buna islam ve musevilikte mutlaka karşı çıkan olacaktır. bir de kalp kapakçığı için domuz ya da danadan alınan bir alternatif kapakçık vardı.

bu arada şunu da ekleyeyim. islama inanıyorum, rahatsızlığımı tamamen geçirecek hatta geri çevirebilecek bir tedavi bulunsa ve domuzdan ya da başka bir hayvandan üretilmiş/elde edilmiş olsa, büyük ihtimalle kabul ederdim.
  • sutlu nescafe  (26.12.15 22:22:27 ~ 22:25:11) 
Çekilin PARADOX var.

''Sen organ üretebiliyorsan zaten müslüman değilsindir büyük ihtimalle, müslümansan da organ üretemezsin...''

Hangi müslüman ülkenin öyle bir gücü var.. Öyle bir bilimi var?

Geç bunlarıııı.. dım dım dım dım ...
  • anonymice  (26.12.15 22:24:46 ~ 22:25:19) 
din böyle bir şeye organ bağışından daha çok cevaz verir. inşallah sağlıklı organlar üretilir de kimse organ yetersizliğinden ölmez.


  • mesgul ve huzursuz  (26.12.15 22:29:14) 
Abi "Allah yarattı" dedikleri organların bağışına bile kötü bakanlar var. Kafa yapıları sevap-günah ikileminde çalışıyor. Organı bağışlayan kişinin günahları da otomatikman geçer diyenler bile var.

Daha kırk fırın ekmek yemesi gerekiyor İslamcıların bu konularda. Bir reform lazım.
  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (26.12.15 22:32:05) 
3d değil de hayvanlarda üretim olursa tüm dinler sorun olmaz dese bile veganlar, vejeteryanlar, hayvan hakları savunucuları arıza çıkartır.


  • sutlu nescafe  (26.12.15 22:32:11) 
organ nakli caizken yapay organın nakli konusunda sıkıntı olacağını sanmıyorum. ancak ilaç tedavisini bile reddeden radikaller karşı çıkabilir, o da kabul görecek bir yaklaşım değil. kuran'da da aksi geçmediği için elbette kabul edeceğiz. 'ilim çin'de olsa gidip alınız.', alacağız. zaten sebepler dünyasında insanların herhangi bir şekilde Allah'ın işine karışma kudreti yok. insan sebepsiz bir sonuca ulaşamaz.


  • icim urperiyor  (26.12.15 22:36:33) 
Hali hazırda kalp pili kullanılıyor, damarlara stent takılıyor, protez kol-bacak kullanılıyor ve kimse dini açıdan bunları yapamazsınız demiyor. Üretilecek organın teknik olarak yukardakilerden hicbir farkı yok sadece daha gelişmiş. Ilkelligi savunacak bir din olduğunu da sanmıyorum.


  • cezm  (26.12.15 22:58:10) 
Islami acidan hicbir sikinti yok. Var diyen sacmaliyordur. Hayir islamiyetle iliskidirmenin anlami nedir onu da anlamadim. Disinize dolgu yaptirirken islami acidan dusunuyor musunuz? Islamiyetle uzaktan yakindan akasi yok, isin islami acidan degerlendirilecek bir boyutu yok. Soru da biraz anlamsiz.

Ahlaki, etik aciya gelince ayni sekilde hicbir sorun yok. Gundemi olusturacagini da hic mi hic sanmiyorum.
  • stavro  (26.12.15 23:12:40 ~ 23:26:19) 
mezhepler ya da din alimleri buna cevap veremez. verse de sakız orucu bozar mı'dan ileri gitmez. ve bu yorumu yapan kişinin şahsi görüşüdür. bu kadar mezhep kavgası da hep bu yetkisiz yetkililerin sallamalarından kaynaklanmaktadır. din= allah'ın yazdıkları+peygamberin söyledikleri. gerisi fasa fiso.


  • optum kib bye  (26.12.15 23:45:21) 
merhaba 3d printer ile uzuvların eksikliği gideriliyor henüz. el, ayak, dirsekten itibaren komple protez bile var. omuzlarından destekle harici bir iskelet giyen ufak bi kız var mesela ellerini sadece bu destekle kullanabiliyor ne diyeceksin kıza çıkar o aleti allah günah yazar mı diyeceksin? anca konuşur konuşur birbirlerini gazlarlar, kendi ihtiyaçları olursa "rabbim klivland" dedi falan der gider yararlanırlar. domuz kanı maymun böbreği içeriyor diye aşı yaptırtmayan adam var fırsatını bulsa deve sidiği içse içer yapay organ üretilse illa ki şeytan işi der niye demesin. ağlayan kütüğe inanan adam için laf mı?


  • libertine  (27.12.15 01:37:44 ~ 01:40:38) 
kök hücre üretebiliyorlar şu an.

organ üretmek çok uzak değil bence. hatta emin çapa bir konuşmasında doğal yollardan ölen son nesiller olacağımızı falan söylemişti.

hatta biraz daha ileri gidersek, 3d yazıcıların, klon olayları vs için dünyanın sonunu getireceği söylentileri var.

dini açıdan bir sıkıntısı var mı bilmiyorum, din uzmanı değilim. ama eğer varsa mutlaka dillendirilecek ve baya tartışma yaşanacaktır muhtemelen. ama herhangi bir engel yaratacağını düşünmüyorum.
  • sabirstone  (27.12.15 01:47:39) 
@ sabirstone'un dediğine katılıyorum. doğal yollardan ölmek tarihe karışacak gibi görünüyor. ortalama insan ömrü 20-30 yıldan nerelere geldi. daha da uzayacağı kesin. hatta ölemiyor sürekli yenilenebiliyor olmak da ihtimal dahilinde. mutlaka sınırlamalar getirilir ama insanoğlu bu... yani bilemiyorum tabii de gelecek kuşakları zorlu bir sınavın beklediği çok açık.

işin dünya nüfüsü, kaynakların paylaşımı vb boyutları da var. esas konuşulması gereken konular bunlar aslında. şimdi 3 çocuk yapın deyip tekstil vs. sektörlere kolaylıklar sağlanıyor. kabaca dünya ekonomisi için ucuz genç işgücü oluşturulmaya çalışılıyor. oysa bir elli yıl sonra hiç bir anlamı olmayacak girişimler bunlar. bir 50 yıl sonra yüksek teknoloji alanında iyi olmak lazım. 50 yılı bulmayacak belki de. adamlar uçağın ana gövde parçalarını bile yazıcıdan çıkarıyorlar. 7-8 ay önce biz seçim derdindeyken görme özürlü anne adayı için bebeğin ultrason görüntüsü yazıcıyla çıkarılıp annenin bebeğini görebilmesi sağlandı. benim torunlarım kıyafetlerini kendileri tasarlayıp akşamdan yazıcıya verip sabah giyip çıkacaklar. bizim zamanımızda " tüp tam misafir geleceği zaman biter"di, torunlarım zamanında "bio yazıcı da tam misafir geleceği zamanda arızalanır" olacak. bizim kasnakta 1 ayda yaptığımız nakışı şimdi nakış makineleri birkaç saatte yapıyor. şekli veriyorsun o kendi kendine renk renk her türlü tekniği kullanarak peçeteleri işliyor. aynı şeyin sofraya uygulandığını görür gibiyim. sabah çıkarken programı kuruyorsun, kutulardaki (ne diyeyim adına bilemedim) işlenmiş kimyasal malzemeleri koyuyorsun akşama yemekler hazır. hindi dolma, marul salatası, pattis kızartması, zeytinyağlı enginar çanağı, tatlı olarak da revani. tablo gibi sofra süslü püslü.

bundan böyle hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. bilimin geldiği noktayı benim yaşımda tam anlamıyla anlamak pek kolay değil, değişimi görebilmek daha kolay.

her şey değişecek. yaşam, algılar, felsefe... çünkü ekonomi değişecek. çünkü bilim inanılmaz bir aşama kaydetti ve teknoloji çağ atladı. biz ülke olarak farkında değiliz pek ama yüksek teknoloji inanılmaz şeyler sunuyor. daha da neler geliştirilecek kim bilir...

bizim şimdiden teknolojideki değişimleri görüp hazırlıklı olmamız lazım. ben öncelikle islamiyetin bakışını anlamak istedim çünkü yönetim olarak islami pencereden bakıyoruz, dünya ülkeleri ile ilişkilerimizi bu yönde de kuruyoruz.

dinle bilimin zıtlaşmasından endişeliyim. dinin bilime engel olmasından endişeliyim. eğitim sistemimize bakınca endişelerimin yersiz olmadığını görüyorum. oecd'nin pisa testlerini iyi irdelememiz lazım. en gerilerdeyiz ve ülke içinde %70'imiz en alt seviyede. dünya genelinde kız öğrencilerin başarı oranı erkeklerden fazla iken kızları saçma nedenlerle eve kapatmak değil daha çok okutmak gerekiyor. o kızlar geleceğin anneleri olup gelecek nesilleri şekillendirecekler.

yüksek teknoloji üreten firmalarımız bir elin parmakları kadar. firmalar kurulsa eleman bulamayacaklar. işi yapabilecek olanlar dışarıya kaçıyor. geri dönen de çay ocağı işletiyor...

gibi gibi konuların çokça konuşulması, tartışılması hakkımızda iyi olur. kapitalizm, sosyalizm tartışmalarının devri bitti artık. o bizim neslin işiydi, yaşandı ve bitti saygısızca. kapitalizm vahşi kapitalizmden marks'ın itelemesiyle, taylor elini kullanıp başka bir aşamaya yöneldi. kapitalist ötesi denilen ve yaşayarak görmekte olduğumuz bu dönem de artık gerilerde kalıyor.
bana göre şimdi veri işlemenin, işlenmiş verileri kullanabilmenin yani veri madenciliğinin ve yüksek teknolojiyi kullanabilenlerin devri başlıyor.
yakalarsak ne ala, yakalayamazsak 50 - 100 yıl sonraki başlıklarımız şimdiden pek farklı olmayacak. şikayet, ah vah...
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (27.12.15 08:42:42) 
bilim çin'de de olsa gidip alınız. ayrıca islam müslümanın bilime önem vermesini istiyor zaten. genetikle oynamayın sikerim, ama matematik falan tabii ki uğraşın diye spesifize etmiyor. adamlar 3d mesane üretip naklini yaptılar bile. böbrekle uğraşıyorlar şimdi. olur da dedeniz ya da neneniz böbrek sıkıntısı çekerse gider 3d böbrek nakli yaptırırsınız. ondan sonra gelip ahlaki mi değil mi tartışırsınız. yerse tabi.


  • e a p  (27.12.15 09:10:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.