[]

Kuran'ı yeniden sıralamak

Şimdi Kuran hakkında başka bir kitabı okurken aklıma geldi. Biliyoruz ki Kuran'da tarihsel bir sıra yok. Örneğin Nuh tufanından bir kaç yerde bahsediliyor, yaratılıştan keza başka başka yerlerde, kavimlerin cezalandırılması orada burada, Allah'ın varlığından, birliğinden birçok yerde, sosyal konular da benzer.

İki çeşit düzeni var, 1: indiriliş sırası, 2: şimdi bizim kullandığımız düzen. Ama ikisinde de konular, bütün kitaba dağılmış durumda.

Elbette bu sıralamaların kutsal, edebi, tarihsel vs sebebi vardır ancak...

Ayetler tahrif edilmeden, şöyle düzenlense, biri düzenlemiş olsa, iyi bir düzen olmaz mı, faydalı olmaz mı?

1) Allah'ın varlığı, sıfatları, birliği, zamanın evrenin yaratılışından önceki olaylar (zaman yoksa olay nası oluyor vs tartışmasını yapmayalım).
2) Tarihsel olaylar, en eskiden (yaratılış, adem, peygamberler vs) Hz. Muhammed zamanına ve son ayete kadar olaylar(gerekirse ilerideki ayetlere referanslarla vs)
3) Gelecek ile ilgili ayetler (ahir zamana ait, ölüme, kıyamet gününe ait, diriliş, hesap günü, cehennem ve cennete ait ayetler)
4) Sosyal birlik, toplumun düzeni, sürekliliğine ait öğütler, emirler, ibadetler (farzlar vs)
5) Yasaklar, yapılmaması öğütlenen davranışlar vs.
6) Diğer kültürler, dinler, kitaplara ait ayetler.
7) Kuran'ın kendisi hakkında ayetler.
8) Fihrist.

Ne dersiniz?

Böyle düzenlemek Kuran'ı bozmak mı olur?

 
Benim okudugumda bir giris vardi iste bakiyosun oradan hatun kisisi hangi durumlarda dovulur diye bununla ilgili yazilarin oldugu sayfalar yaziyor karsiliginda. Bu cok spesifik bi ornek oldu ama sen olayi anladin.


  • floydian  (25.12.15 20:39:21) 
7 Ciltilik Konularına Göre Ayet Ayet Kuran kitabı olabilir. Zaten Diyanet'in bu şekilde konu konu kitapları da var ama meal değil tefsir ve geniş açıklama şeklinde. Siz Arapça Kuran basılsın sıralama böyle olsundan ziyade meal için konuşuyorsunuz anladığım kadarıyla. Benim hacı komşum var zina yasak değil diyor, amcam beş vakit namaz kılıp hırsızlık yapıyor o zaman günah değil mantığındaki insanları azaltabilir belki açıp öğrenmeye itebilir konuları kapakta görmek. Güzel fikir bence.


  • cilekli pasta  (25.12.15 20:45:35 ~ 20:47:31) 
Şu an kullanılan düzenin mantığını çözemedim. Bence indiriliş sırası(nüzul sırası) kullanmak daha sağlıklı olacaktır. bu düzen referans alındığı takdirde, tarihsel olarak, olayların akışıyla paralel bir okuma yapılabilir.Bu düzenin, din çevreleri tarafından kabul edilmemesinin sebebi Kuran'ın siyasi tarafının pek göze batmamasının istenmesi. konuyla ilgili şöyle bir entry yazmıştım. eksisozluk.com


  • sabuun  (25.12.15 20:59:51) 
@cembacemba

aslında ben de paylaşmış olduğum entryde kısmen bundan bahsettim. aynı konuda farklı hükümler bulunuyor. konuya göre sıralanırsa, arka arkaya gelen ayetler farklı şeyler söyleyebilir. bir göz atmanı rica ederim.
  • sabuun  (25.12.15 21:09:12) 
atomlardan galaksilere kadar her şeyi yaratan bir tanrıyı kabul ediyorsun ama,

bir kitabı düzgün sırada göndermeyi beceremediğini,
senin ondan daha iyi yapabileceğini düşünüyorsun öyle mi?

:)
  • titiraprap  (25.12.15 21:36:13 ~ 21:44:41) 
@cembacemba

Anlıyorum. Daha önce, din felsefesi üzerine doktora yapan bir arkadaşımla da bu konuyu tartıştım. onun yorumu, Kuran'ın aynı zamanda döneminin siyaset kitabı da olduğuydu. Yani ayetler arasındaki üslup farkı kabul edilerek, bunun normal bir durum olduğu söyleniyor zaten üslup farkı olmadığını kabul etmek mümkün değil zira ayetler ortada. benim şahsi düşüncem; Zaman mefhumundan muaf ve evrensel olduğu iddia edilen bir kitabın, henüz yazım aşamasında bu çeşit bir ikilem bulundurması çok büyük bir soru işaretidir. Sonraki asırlara dahi rahmet olarak indirilen bir kitabın, kendi dönemi içinde bile, içerik ve üslup olarak zıt ayetler bulundurmasının savunması bana pek mantıklı gelmiyor.
  • sabuun  (25.12.15 21:48:28) 
Asıl sebebi bilmememle birlikte dikkat çeken uzun surelerden kısa surelere doğru siralama var.

Bozulmayacağı ayetle sabit olan bir kitabı dediğin şekilde bir siralamaya koyma düşüncesi eshabı kiramdan bu zamana kadar gelen alimlerin bahsi etmedikleri, yapmaya girişmedikleri bir konuyu kendi aklimizla böyle değerlendirmek yanlış olur. Onları da (haşa) beğenmemek olur.
Dinimiz nakil dinidir, akılla bu gibi şeyleri çözmek çok büyük yanlış olur.
  • 1adam  (25.12.15 22:02:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.