[]

Psikolojide Bir Kavram

Bir şeyin olacağından hevesle başkalarına bahsederiz de sonra o şey olmadığında bahsettiğimiz için olmadığından şikayet ederiz.

Bunun kavram olarak bir adı vardı da neydi?


 
bu ara buna cok takiyorum :) .. sikayet etmek degil de, dis kaynakli bir sey degilse bu olacak olan (ornegin: taktim kafaya soyle soyle bir sey icat edicem), gercekten paylastikca ve ozellikle detaylarini bir cok kisiye anlatinca yapmak icin motivasyonunu kaybediyorsun. belki yapmadan yapmis gibi hisediyorsun diye karsidan aldigin vavvv larla falan da tatmin olunca. Simdi benim boyle dusunmem psikolojik bir sorun muymus?


  • lucky dog  (25.12.15 00:54:32) 
@lucky dog Her olayın sorumluluğunu karşı tarafa atmayı alışkanlık haline getirmek sorun olarak değerlendiriliyor. Yoksa çoğumuz ruh hastasıyız yani :)


  • an engineer  (25.12.15 01:00:27) 
@an engineer
dostum sorumlulugu karsi tarafa atmiyorum ki; bilakis anlatarak kendimi suclu buluyorum, icimdeki dinamik sonuyo motivasyon fisliyo hesabi. aslinda cikis noktamiz farkli zaten, senin sorudaki eleman kaderin bozulmasi gibi bir seyden sikayetci, ben plani tamamlayamamaktan. yoksa elbet dis kaynakli bir seyin gerceklesmemesini; cok bahsetmis olmaya maletmek cok selim bir davranis degil. bu spesifik duruma isim vermisler midir? o kadar fobiye verdiklerine gore kesin vermislerdir. bu kadar yazdim soruna cevap olmadi. bakinicam webte yarin :)

  • lucky dog  (25.12.15 01:12:29 ~ 01:13:22) 
batil inanc olarak baslamis olmali. bilimsel olarak aciklamasini yapmis birileri. ted konusmasi da ilginc: www.ted.com

edit: videoda "sosyal gerceklik" diye bir kavramdan bahsediyor, aradiginiz bu mu bilmiyorum.
  • bir varmis bir yokmus  (25.12.15 03:52:40 ~ 03:55:31) 
tam olarak buna denk gelen bir kavram olduğunu sanmıyorum, en azından modern psikolojide. ama biraz batıl inancı, biraz nazar değmesini, biraz wishful thinking'i, biraz da rasyonalize etmeyi andıran bişey. yine de bunun bir adı yok, çünkü modern psikolojinin bahsettiğin durumu kavramsallaştırmak için bir nedeni yok kanımca.


  • gloomystorm  (25.12.15 18:17:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.