[]

aç olan insanın hırsızlık yapması

yurtdışında bir ortamda birisi, aç olan insanın hırsızlık yapabileceğini savundu. ben de öyle saçma şey mi olur, her aç insan hırsızlık yapsa ortalık can pazarına döner dedim. bunun üzerine diğerleri de bana karşı çıktı. kapitalizm şöyle böyle, cart curt, klasik laflar. şimdi herhangi bir durumdaki hırsızlığı, yani bir başkasının hakkına müdahalede bulunmayı savunmak yerine o açlığı ortadan kaldıracak sivil toplum örgütlerine, ona buna destek olup büyütmek daha mantıklı değil mi? bu ne saçma bir görüştür yahu? aç olan insan hırsızlık yapabilirmiş, sorun olmamalıymış, bak hele. ben mi çok katıyım? böyle çoğu kişi lafıma karşı çıkınca şaşırdım açıkçası. toplumda böyle bir algı mı var yoksa? bazı durumlarda hırsızlık savunulabilir bir şey mi? siz de bir şeyler çalıyor musunuz arkadaşlar?




 
İnsanlar neden aç? Diyelim ki bir kişiye ailesinden 6 ev miras kaldı ve 5 kişi evsiz, bu 5 evin evsiz kişilere verilmesine sosyalizm, kominizm bilmem ne diyoruz; sonra da kalkıp bu durum İslam'a, insan haklarına bilmem neye karşıdır diyoruz. Neden öyle olsun ki? İşte ben bunu anlamıyorum. Neden sosyalizme karşıyız? Sosyalizm insanların aç kalması kötüdür der, kapitalizm de çok çalışırsan(?) başkalarının aç kalması pahasına yemeklerini alırsın der. Aç kalan kişiler kendi ülkesinde olmak zorunda da değil. Fransızlar zengin olsun diye Bangladeşliler günlüğü 1 dolara çalışır ve çok çocuk (işçi) yapın diye akılalmaz bir geleneğin içinde yaşarlar. Bangladeşli hırsızlık yapınca da Fransızlar polisi arar ve Bangladeşli tutuklanır.


  • Traveller  (24.12.15 19:35:46 ~ 19:44:04) 
yapana göre değişir. adam ya da kadın bunu alışkanlık haline getirdiyse olmaz. ama adam çocuğunun 700tl lik ilacını alamamış çalıyo bunun için adamı suçlamam yani benim gözümde suçlu olmaz ama yasalara göre yibe suç.

aynı şekilde çocuğu 3 gündür açsa adam en sonunda gidip çalabilir. ama bu yine suçtur.

buna ceza verilmezse önü alınamaz. ben zaten günlük hayatta yakalanan adamlardan mal sahiplerinin şikayetçi olduğunu sanmıyorum.
  • ergenpezeveng  (24.12.15 19:37:08) 
bence savunulabilecek değil ama duruma göre anlayışla karşılanabilecek bir şey. yani aç insanın simit çalmasıyla, bıçak çekip seni gasp etmesi aynı şey değil.

normal şartlarda hali vakti yerinde biri olmama rağmen bazı dönemler tamamen kendi gerzekliğimden dolayı cidden uzun süreli açlıklar yaşıyorum param bitip de yiyecek bir şeyim kalmadığı için. bak mesela son üç gündür, sabahları 7'de makarna veya pirinç pilavı yedim sadece. başka hiçbir şey yok. akşama doğru, değil hırsızlık yapmak sokağa çıkıp milleti vurmak bile geçiyordu içimden. kaldı ki ben türkiye'nin en zengin/şanslı %10'luk kesimindenimdir muhtemelen. bir de sokaklarda yaşayan veya sürekli böyle aç olanları düşün. bu adama poğaça veya simit çaldığı için kızabilir misin?

bu arada benim param var şu an, aç değilim, üzülmeyin shfjkl
  • der meister  (24.12.15 19:41:30) 
Adamın biri son model Mercedes arabasıyla kırmızı ışıkta beklerken kamyonun biri arkadan buna gömmüş. Adam sinirli bi şekilde arabadan inmiş bakmış direksiyon başında Temel. Bizim Temel yalvarmaya başlamış:

"Abi kurban oliyim affet beni. Benim kazandığım para nedir ki ben bunun aynasını bile tamir ettiremem. Lütfen abi.."

Adam bakmış olacak iş değil. İçi elvermemiş ve Temeli affetmiş yoluna koyulmuş.

Aradan 10 dakika geçmeden bizim Temel gelmiş buna yine çarpmış. Adam burnundan soluya soluya araçtan inmiş ama Temel işte;

"Abi lütfen abi bi eşşeklik ettim sen etme abi yalvarırım bağışla beni.."

Adamın gönlü yine elvermemiş ve affedip yoluna koyulmuş. Aradan bi 10 dakika geçtikten sonra bizim Temel gelmiş buna yine gömmüş. Adam şaşkınlık içinde kendini toparlamaya çalışırken Temel arkadan çıkışmış:

"Benim abi ben devam et..!"

Bu güzide fıkradan sonra şunu demek isterim ki, fıkradaki gibi "ben çaldım abi devam et" durumları olabileceği için bu fikir açıkça dile getirilmez ve yazılı olamayan bir kabul olmalıdır bence bu, evet çalabilir. Gerçekten açsa, benim cebimde onun da hakkı vardır, gerçekten aç ve çaresizse helal olsun. Aç olmayan anlamaz. Bu çok ince bir mesele, gerçekten çaresiz olmak ve olmamak...
  • ssiradanbirigibi  (24.12.15 19:46:44) 
tamam örnekler kötü tabii ki, gidip de ölsünler demiyorum ben de fakat açlığına çözüm bulmak yerine "çalmaları sorun değil" demek sorunu öyle gelip geçici bir şekilde çözmek anlamına gelmiyor mu? yani problemi ortadan kaldırmış olmuyorsun. aksine o sorunun çözümünü ertelemiş oluyorsun. sonuçta açlık çeken hırsızlık yaparak kendi başının çaresine bakabiliyor, ne gerek var ekstra bir şeye, değil mi?

edit: siradanbirigibi'nin mantığı kafama yattı ama. "gerçekten açsa benim cebimde onun da hakkı vardır" hoş bir yaklaşım, katılıyorum. daha detaylı düşündüğümde bu yazılanlara hak vermemek elde değil.
  • soso  (24.12.15 19:48:25 ~ 19:55:10) 
- rica etmek ,istemek - varken hırsızlık niye çözüm olsun ki?
aç olsan da hirsizlik yapamazsin. o zaman aç olmayip hirsizliğa meyilli olanin yapacaklarini da düşünmek gerekir.
yerine göre açlık, kıtlık gibi durumlar genel halk kitlesini etkileyen bir durumsa eğer hırsızlıga verilen cezanın uygulanip-uygulanmamasi ya da hafifletilmesi konuşulabilir.
  • 1adam  (24.12.15 19:56:55 ~ 20:02:54) 
valla sosyalist filan değilim ama, küçük bi azınlığın çoğunluğun hakkını gasp ettiği bi dünyada yaşıyoruz. yani ortada ağır bi hırsızlık var zaten. ve en zengin olanlar bu kadar umursamaz bi haldeyken tutup da "rica etmek varken niye çalıyolar ama" gibi bi düşünce çok saçma. adam aç ulan, ya ölecek ya çalacak, daha napsın? hele çocuk filan varsa..

bi söz var ya "asıl açıklanması gereken aç insanların neden çaldığı değil, neden çalmadıklarıdır." öyle işte.
  • gloomystorm  (24.12.15 20:04:51) 
batililar fanus icinde yasadigi icin herseyi tozpembe goruyorlar amk. gelsin bagcilar'da birisi bogazina bicagi dayayip gasp etsin de goreyim o humanist gotu nasil yusuf yusuf atiyor.


  • mayeskuel  (24.12.15 20:05:29) 
@gloomystorm
düzgün cevap ver. sakin ol. fakir babası kesilme hemen.
bak senden rica ediyorum l*n lı konuşma. tamam, oldu mu?

aylık 4000 tl ye yakın para alıp hala aç kalanlar da var. inanmazsin belki ama var işte.
  • 1adam  (24.12.15 20:11:00) 
Benim olan icin neden rica etmem gerekiyor? Alan kisi ozur dilese ben ac iken yurtdisina ucuncu tatilini planladigi icin. O para aslinda benim param ve baskalarinin parasi.


  • Traveller  (24.12.15 20:12:59) 
@1adam, konu dışına çıkıyoruz ama "lan"ın ya da "ulan"ın sansürlenecek bir şeyi yok ki yahu? "ulan" dediğin, "oğul"dan, "oğlan"dan gelme, aslında pek bir hakaret ya da nefret içermeyen güzide bir kelimemiz. "ulan"dan çekinmeyin, kullanın.

şimdi güncelliyorum arkadaşın yazdığını:

"adam aç oğul, ya ölecek ya çalacak"

şu cümle kaba mı şimdi?

edit: babaya, dedeye falan söylenmez tabii ki. tuhaf kaçar oğul demek babaya. baba diyebilir sana :)
  • soso  (24.12.15 20:17:53 ~ 20:26:18) 
@soso
ben kimseye söylemem bunu.
güzide bir kelime olamaz.
hani yok dediğin gibi ise herkese söylemen icap eder.
  • 1adam  (24.12.15 20:24:22) 
traveller, şimdi sen geceni gündüzüne katıp üç kuruş para kazanıyorsun diyelim ve aç bir insan da bıçağını boğazına doğru tutup senin o zar zor kazandığın paranı istiyor. sen de bu durumda "bu para zaten senin kardeşim, al tabii ki" diye mi cevap vereceksin? çok uç noktalardan bakıyorsunuz olaya sanki. her malı çalınan insan zengin midir?


  • soso  (24.12.15 20:25:00 ~ 20:26:50) 
yahu ne güldüm ha..

@1adam
arkadaş niye üzerine alındın, o ulan sana kişisel olarak söylenmiş bişey değildi ki, o şartlar işte ulan dedirtebilen şey adama. ama madem öyle diyosun ulan demem bi daha sana sdf

@soso
bak bilmiyordum ulanın oğlandan geldiğini, ara sıra merak ettiğim bişeydi eyvallah. şimdi biraz daha seviyorum ulan'ı, güzidedir bence de.

ben biraz daha karıştırayım madem olayı, evet hep zenginler değil gaspa uğrayan, parası malı çalınan. ama öyle değilsen bile az çok zengin imajı çiziyorsan tehlikedesin heralde. çünkü olay bi yerde zenginlerden nefret etmeye varabiliyor fakirlik içindeki bazıları için. bunların üstüne bir de dilenci kılıklı olup senden benden zengin olanlar var, yani iş saçma yerlere vardı gene ben çıkamadım içinden..
  • gloomystorm  (24.12.15 20:47:21) 
"o açlığı ortadan kaldıracak sivil toplum örgütlerine, ona buna destek olup büyütmek daha mantıklı değil mi? "

bu dediğin gerçekleşene kadar adam açlıktan ölür. ölüyorlar hatta. bence aç olan insan ""karnını doyuracak kadar"" çalabilir, ya da şöyle söylemem daha doğru sanırım " aç insan benden karnını doyuracak kadar çalarsa ben sorun çıkarmam"
  • buffy de vampir sayılır  (24.12.15 20:49:43 ~ 20:58:03) 
siyasi teskilatlar dururken stk'lerden bahsetmeniz tuhaf.


  • e haliyle  (24.12.15 20:55:42) 
@e haliyle, hakikaten ya, açlığı bitirmek stk ların görevi mi :) devlet neye yarar ki?


  • luchetti  (24.12.15 20:59:07) 
Soso, anlıyorum. Çalan kişi benden çalarsa garip olur. Zaten alt kesim orta kesimden çalıyor. Gerçekte böyle oluyor çünkü alt kesimin parası üst kesime gidiyor. Her 100 fakir kişi 1 kişiyi zengin etmek için çalışıyor.


  • Traveller  (24.12.15 21:08:29) 
ülkemizdeki sivil toplum anlayışının pek gelişmemiş olması doğaldır fakat gerçekten yardıma muhtaç bireyleri, gönüllülük esasıyla çalışan sivil toplumun siyasi teşkilatlardan da, devletten de çok daha iyi tespit edip kendilerine yardımda bulunacaklarını düşünüyorum. kaynakların yetmediği durumlarda siyasi teşkilatlar devreye girmelidir bence. ya da her türlü girsin devreye, yardımlaşma iyidir ama sivil toplumun, gönüllülüğün medeni toplumlardaki önemi de aşikar hani.


  • soso  (24.12.15 21:08:42) 
@luchetti, bir hırsızlığı bitireceğim derken devletin hırsızlığına göz yummak epey ironik olur bence. "devlet doyursun insanları" diyerek devletin senden, ayrıca kıt kanaat geçimini sağlayan kişiden aldığı vergiyi yükseltmesi gerektiğini de savunuyorsun bir bakıma. şu vergiler azaltılsa da stk'lar sosyal yardımlaşma konusunu eline geçirse, bu alandaki hakimiyetini genişletse daha mantıklı değil mi?


  • soso  (24.12.15 21:21:48) 
çok genel olarak

1)devletler neden kurulmuştur? (liberal bakış açısıyla) insanların bir toplumda belirli kurallar doğrultusunda payda oluşturarak herkesin can ve mal güvenliğini sağlamak.

2)kapitalizmde refah devleti yaklaşımlarının ortak amacı nedir? insanın asgari düzeydeki ihtiyaçlarını sağlamak ve insanı sağlıklı, üretken, halde tutabilme.

peki açlık nedir? insanın yaşama hakkını elinden alabilecek ya da kaliteli yaşama sahip olmasına engel olan olgu. ki açlık, yoksulluğun da göstergesidir. yoksulluk ise her konuda ve her alanda büyük felaketlere sebep olan bir şey.

şimdi en elit kafayla baksan bile, en ahlakçı şekilde takılsan bile, vicdanın aranmaması gereken, asıl aç olmayanın vicdanını sarsan, genel-geçer erdem, ahlak, vs. kalıplarını yerle bir eden ve aslında sahte bir koşullanmadan ibaret olduğunu yüzlerimize seren, bu düzen ve yaşayış tarzında içselleştirmediğin kuralların olduğunu fark ettiren performlar gerekir.

ve evet, aç olan insan aslında ''çalmaz''. hakkı olanı alır.
yaşamını.
  • vesika  (24.12.15 21:39:24) 
Oturup bir de laf anlatmaya mi calistiniz boyle bir gorusu savunanlara? Bundan daha sig bir bakis acisina rastlama ihtimalimiz cok dusuktur muhtemelen.

Bu sunun gibi bir sey; Batum'da alkollu arac kullanmak serbest. Zaten her 3 arabadan biri hasarli etrafta gordugunuz. Bu alkollu suruculer yuzunden yayalarin ve diger suruculerin hayati her an tehlikede oldugu icin alkollu surucuye denk gelenin belinden silahi cikarip alakollu surucunun kafasina sikmasinin serbest olmasinin meclise sunuldugunu dusunsenize. Iste bu adamlarin savundugu sey aynen boyle bir sey.

"Once insan" demek iyidir de mantik cercevesinden disari cikmamak lazim, yoksa onceklik insandan baska her sey olur.


Bir de merak ettigim bir sey var; oturdugu yerden burada sozum ona guclu adaletli goruslerini savunanlardan kac tanesi gercekten "dur bu sene tatile gitmeyeyim de su acliktan kirilan aileyi bu ay doyurayim dedi?" Kac tanesi "dur yahu, bu haftasonu arkadaslarla deniz manzarali pazar kahvaltisi esliginde sohbet muhabbet olayini yapmasam da olur, onun yerine su bes parasiz ailenin bir ogunluk yemegini karsilayayim" dedi? Gercekten merak ediyorum fikir yurutebildikleri kadar iyiliksever, adaletli, sosyalist, humanistler mi insanlar boyle? Ben yapamiyorum sahsen, izinlerde ucaga atlayip gezmeye gidiyorum, bunu yapmadan da yasayabilir ve yerine ac insanlari doyurabilirim ama ne yazik ki o kadar erdemli degilim. Olan varsa helal olsun kendisine.

Son olarak aclik denen seyi oyuncak zannediyor falan degilim. Bir sucu sonuclarini ortadan kaldirmak icin baska bir sucu serbest kilmak dogal hukuku hice saymaktir. Medeniyeti ortadan kaldirmaya calismaktir. Calmak calma eylemini gerceklestiren kisi adina suctur. Bir insanin acliktan olecek duruma gelmesi ise buna taniklik eden herkesin sucudur. Bugun Dunya capinda her an acliktan olen insanlar varsa bunda benim de parmagim var, bu satiri okuyan herkesin de.
  • stavro  (24.12.15 22:06:47 ~ 22:13:08) 
@stavro

biz de onu diyoruz işte arkadaş, bütün herşey daha temelden yanlış.
öncelik insandan başka her şey olmuş zaten. mantık çerçevesi dediğin şey anasını belledi insanlığın. medeniyet diye birşey yok zaten ortalıkta sen ayakta mı uyuyorsun arkadaş, yok hukukmuş düzenmiş.. medeniyet adı altında en büyük vahşeti yaşıyoruz lan, işte vahşi doğa tam burda ormanda değil. resmen kölelik ve sömürü üzerine kurulu herşey. niye böyle büyük çalkantıların ve çöküşün eşiğinde sanıyorsun dünyayı? senin sığlığın en tehlikelisi olmuyor mu bu durumda?
  • gloomystorm  (25.12.15 04:55:34) 
Çoğu insanda şöyle bir düşünce var, atıyorum dünyada bir milyar dolarlık bir para var, bu parayı bazı insanlar aralarında bölüştüğü için ve diğerlerinin hakkını yediği için geri kalanlar parasız kalıyor. Yok öyle bir şey, zenginlik yaratılabilen bir şey, tabii ki başkalarının hakkını yiyen insanlar var ama bazı insanların fakir olmasının sebebi bazı insanların zengin olması değil, bunu aklınızdan çıkarmalısınız.

Not: Zengin değilim.
  • i was made for you  (25.12.15 05:13:18) 
@i was made

zengin değilsin ama zenginleri eleştirmekten korkuyorsun nedense.

batı tarihine bak, feodalizme ve ordan modernizme geçiş aşamasına. şunu görüceksin; zenginlik yaratılan birşey değil, büyük oranda yağma, talan, hırsızlık, sömürü, tecavüz vs. yoluyla elde edilen birşeydir. medeniyetin beşiği avrupa di mi, amerika ve afrika kıtasına neler yaptıklarını araştır sadece, bi takım kaynaklara nasıl utanmazca el koyduklarını ve ordaki insanlara nasıl zulmettiklerine, sömürdüklerine bi bak.. ve daha sonra kendi insanlarına.. ayrıca zenginliğin diğer temel oluşma şekli de mirastır. batı dünyası sahip olduğu rahatı hiç kaybetmiycek sanıyor, ama hepsinin bedelini ödeyecek bir şekilde, dün yediğin hurmalar illa ki götünü tırmalar, er ya da geç. ne tarih ne sosyoloji bilmeden ötüyorsunuz ya ona hayranım ben.
  • gloomystorm  (25.12.15 05:38:23) 
Ne korkacağım arkadaşım. Ben burada zenginlere sallasam ne sallamasam ne. Sosyoloji tarih bilmiyormuşum. Sen de ekonomi bilmiyorsun, gelmiş zenginlik yaratılabilen bir şey değil diyor, çok affedersin nah değil. Sen kendini tarih, sosyoloji uzmanı falan mı sanıyorsun iki tane klişe laf edince.

tr.wikipedia.org

Söyle bakalım Afrika'nın en gelişmiş ülkesi Botsvana rezil bir durumdayken liberalizme geçip de nasıl zengin oldu madem zenginlik yaratılamıyor? Kimi sömürdü Botsvana söylesene bir? Anca boş laf.

Hayır aslında Botsvana'ya bakmaya falan da gerek yok, ailesi zengin olmayıp kendisi bir şey yaratan ve bundan zengin olan o kadar çok insan varken klasik fakir ağlamalarının sebebi ne? Sebebini Ludwig Von Mises'in Anti Kapitalist Zihniyet adlı kitabında bulabilirsiniz. Ben kısaca söyleyeyim: Eziklik.

Anlayacağını sanmıyorum ama istiyorsan okuyabilirsin: mises.org

Haydi hayırlı işler.
  • i was made for you  (25.12.15 05:44:31 ~ 05:55:34) 
@gloomystorm
Verdigim ornekteki gibi bakiyorsun sen de olaya. Yukarida ne soyledigime bakilirsa bugun dunyada medeniyetin tesis edilmis oldugunu falan sanmadigim acikca gorulecektir.

  • stavro  (25.12.15 11:56:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.