[]

balık sorusu

öncelikle belirteyim, erkeğim ve yemek işinden pek anlamam, fritözde patates, hazır köfte falan kızartırım sadece..
sorumuza gecelim
evde alman kızlarla yaşıyoruz ve yarın akşam ben onlara yemek yapacağım.. kızlardan biri vejetaryen olduğu için et falan yapamıyorum, balık önerdim olur dediler..
şimdi bana bekar işi balık pişirme önerisi gerek..
istanbulda yaşıyoruz, ev beyoğlunda, beyoğlundaki balık pazarından da, karaköyden de taze balık alabiliriz.
hangi balığı almalı ve nasıl pişirmeliyim.
apartmanda yaşıyoruz, ızgara-mangal vs. yok, olsa alırım çipuramı keyfime bakarım ama olmayınca olmuyor işte..
bildiğiniz ocak var evde, ve kızlar kızartmadan da pek hoşlanmıyolar (nerde cins var beni bulur zaten) bir de bu ocağın altında fırın var ama çalışıyor mu bilmiyorum, yani sıcak hava üflüyor ama belki altı pişmez yada ne biliyim üstü pişmez falan işte, 2. el aldık fırını ve hiç kullanmadık.
garanti olsun diye, ocakta pişircem ve kızartma olmayacak yaptığım yemek..
bu durumda hangi balığı alıp nasıl pişirmeliyim..
(kızlar şarap içecek, ben de rakı bu arada, salata falan da yaparım rokalı mokalı)

 
bu arada ocakta, elektrikli ocakta var, yani 3 tane tüplü, 1 tane de elektrikli. ve o çalışıyor, en azından 1 tencere suyu kaynatabilmişti gecen gün..
söylemeyi unutmuşum.. balık ucuz ve taze olmalı, karaköyden alayım değil mi? daha ucuzdur beyoğluna göre

  • de jure  (20.10.09 22:11:18 ~ 22:12:25) 
alimunyum folyoda balık yap. Şimdi ya somon alabilirsin, kılçıksız parçalar şeklinde, ya da balıkçıya fırınlık balık istiyorum diyip onun önereceği parçaları alabilirsin. Sonuçta elinde kılçıksız balık parçaları olacak böyle bonfile gibimsi.

Kişi başı bir parça şeklinde bu balıkları, halka halka doğradığın bir soğanı ve gene halka halak dilimlediğin bir ya da iki pataesi alimunyum folyo kağıdın üzerine yerleştir. üzerine biraz zeytinyağı, evde varsa kekiktir, fesleğendir kafana göre baharat, bir kaşık kadar da tuz koy. alimunyum folyoyu böyle paket yapar gibi kenarlarından kıvır katla. bunu tavaya koy böyle paket gbi, kapağını da kapat.

30 dakikada filan müthiş güzel bir buğulama olacak, arada bir kağıdın arasından patatesler yumuşmış mı diye bakabilirsin yumuşayınca pişmiş oluyor genelde. Bu yöntemle hem balık kokusuyla, hem yağ çekmesiyle, hem de etraf battı yağ oldu derdiyle uğraşmazsın.
  • sayinseyirciler  (20.10.09 22:19:20) 
Karaköy daha ucuz, ama tecrübeme bakılırsa balıkçıyla tanış olmamışsan ve de şanssızsan az bayat da çıkabiliyor. Siz 1-2 lira fazla verip Balıkpazarı'ndan alın. Kızartma ve buğulama iki çeşit yapın, kızartmayla da ilgileneceklerdir.

Hamsi alın, (kılçığını da) ayıklatın. Teflon (yayvan) tencere veya tavaya, önce halka doğranmış soğan dizin, üstüne domates ve maydanoz yerleştirin. Ocakta 15 dakikada olur. Pek makbul sayılmasa da, çeşit olarak palamut alın, ekmek dilimi şeklinde doğratın, yıkadıktan sonra peçeteyle suyunu alıp mısır unu+tuz+karabiber karışımına bulayıp az yağda teflon tavada kızartın.

Bunlardan önce salata malzemesini temizleyip doğrayın, balıklar pişer pişmez salatanın sosunu ekleyin. Bu arada sofrayı hazırlayacak arkadaş da varsa, afiyet olsun.
  • uyuklayankedi  (20.10.09 22:27:34 ~ 22:27:59) 
somon al. fırın ın ızgarasının üzerine diz yada olmadı doğrudan tepsiye diz yağ filan koyma hiç. yaklaşık 15-20 dk kadar pişir sonra servis et yanına roka limon vs. koyabilirsin daha janjanlı pişirme yöntemleride var ama boşver en kestirmesi bu. somon iyidir beğenirler.


  • pposeidon1  (20.10.09 23:26:57) 
bilmiyorum istanbul da kipa vs. gibi bir yer var mı. eğer varsa kültür balıkları oluyor mesela çipuranın tanesi 2,5 lira falan(bir tanesi 300-350 gr) bir de alabalıklar satılıyor tanesi 1 lira ama alabalık tatlı su balığıdır ondan kasman lazım lezzetlendirmek için. sonra hani elektrikli ekmek kızartma makinaları var kapaklı olanalardan(arçelik falan işte) onla bir atraksiyona girebilirsin ama nasıl olur bilemiyorum.

bir izmirli olarak balığın 30 çeşitini gördüm ve pişirmesinide az buçuk bilirim ama senin durumda harbiden zor. yani kızlar bir cins apartmanda olman handikap ayrıca fırın bozuk. aklıma sadece ekmek kızartma makinası geliyor baya ızgara yapar bence. olmadı ocak ateşinde kullanılan ekmek kızartma aletlerindne kullan o da işe yarar. yanına tere roka falan işte türk usulü bir salata harika olur.

edit: alabalık 1,50 tl olmuş.
www.kipa.com.tr
  • haskoylu deli hasan  (21.10.09 00:34:04 ~ 00:41:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.