[]

Sayılardaki noktalama işareti sorunsalı?

başlık biraz saçma oldu ama mesela 25. sokak şeklindeki sokak ismini ben yirmibeşinci sokak diye okurum, öyle söylerim. ilkokulda da böyle öğrenmedik mi? çevremde ise bunu yirmibeş sokak diye okuyan tipler var. yirmibeş sokak, TCK'nın ellidört maddesi, dört hukuk mahkemesi vs gibi.. amk kendimden şüphe edicem, şu an bulunduğum yerde çoğu insan böyle telaffuz ediyor bunları. sipariş vericem mesela adam "kaç sokak" diyor. kaç sokak değil, "kaçıncı sokak" olması gerekmez mi? tamam derdimi z.kebilirsiniz de sinirim bozuldu arkadaş.

ben bunların hep TCK'nın ellidördüncü maddesi, dördüncü hukuk mahkemesi şeklinde okunması söylenmesi taraftarıyım. siz ne diyorsunuz?


 
Doğrusu seninki ama günlük hayatta karşındakinin anlaması odaklı bir dil var. 25 sokak denildiğinde bir karışıklık yaratmadığı için sorun yok.


  • Abdurrahman  (23.12.15 08:37:02) 
Seninki doğrusu. Bazı şehirlerde nokta var, bazı şehirlerde sokaklarda nokta yok. Yani tabelanın nasıl olduğuna bağlı "Kaç" veya "Kaçıncı" sorusu değişiyor. Zaten 4. Levent'e "Dört Levent" demeyen kaç kişiyiz, merak ediyorum.


  • aychovsky  (23.12.15 08:51:57) 
Doğrusu yirmi beşinci sokak. O noktanın sıra belirttiğini bilmeyenlerden kaynaklanıyor o. 4. Levent'e "dört levent" diyenler var mesela İstanbul'da bolca.


  • nawar  (23.12.15 08:53:04) 
Türkler İngilizce bilmiyor diye şikayet ediyoruz ya ben şunu fark ettim: Türkler Türkçe bile bilmiyor.

Ekşi Duyuru bu anlamda bir sürü örneğe sahip: tüğ (tüy) hiç unutamadığım örneklerden, sonra orjinal (orijinal), yada (ya da) hala öğrenilemeyen konulardan.
  • Traveller  (23.12.15 08:54:04) 
Dil ve doğru kullanımı konusunda takıntıya varacak derecede hassasım. "İnci"lerin kullanılmaması konusuna da çok takıyordum. Ancak sonradan çok fazla yayılınca, eğer "inci"yi görmüyorsam ben de "Dört Levent" demeye başladım. Zamanla normal olan böyle kullanmak olacak sanıyorum.


  • lcha  (23.12.15 09:23:19) 
Hiç "dört Levent" demedim, öyle diyeyim. Bi zahmet düzgün konuşalım yahu.


  • SiyamkedisiZorro  (23.12.15 09:33:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.