[]

Minibüste yediğim efsane olup olmadığını anlayamadığım ayar

Minibüsten inerken "kaptan müsait bir yerde inebilir miyim?" dedim.
Görünüşünden ve konuşmasından entelektüel olduğu belli olan bir yaşça büyük bir adam "kaptan rıhtımda olur genç adam" şeklinde tam anlayamadığım birşey söyledi. Ama rıhtım kelimesini duydum.

O sırada minibüsten inmiştim. Adamla konuşamadık tabi.

Adamla konuşamamak dert oldu bana.

Buna benzer hitapların kullanıldığı yerler:
"kaptan > şoförler (mesela otobüste çok duyduğum kaptan orta kapı.)"
"f1 pilotu > f1 şoförü"
"kaptan pilot > pilot"
"şefim > garson"
"hocam > x birine hitap(bunu da çok duyuyorum)"
gibi daha birsürü örnek var.

Bu hitap durumu biraz halk dili veya benzetme dediğimiz şeylerle ilgili değil mi? Yoksa tabi ki şoför olduğunu bende biliyorum.

edit: imla

 
adamın canı sıkılmış birisine çatmak istemiş. yoksa kaptan gayet kullanılıyor minibüste.


  • king lizard  (23.12.15 00:27:03) 
yazdığından ilk okuyuşumda şunu anladım; kaptan, rıhtım da olur. sanki şoför bey'e rıhtımda da inebileceğini söylemiş gibi.

bence kuruntu yapmışsın.
  • yorke  (23.12.15 00:27:17) 
ben de kaptan diyorum, bunda ayar verilecek ne var anlamadım.


  • ofkeyle kalkanin yerine oturan yazar  (23.12.15 00:27:26) 
bazı dalyarakların canı sıkılıyor sataşıyorlar öyle siktiret. hayatta söylemeyi en çok sevdiğim söz öbeği "kaptan orta kapı" dır


  • yuto  (23.12.15 00:28:46) 
ayrıca tdk da yazana göre "kaptan" yolcu otobüsü sürücüsü için de kullanılıyor. eğer gönderme bile yaptıysa rahatlıkla mal diye düşünüp geçebilirsin.


  • yorke  (23.12.15 00:31:25) 
öncelikle soruda bahsi geçen ve efsane olup olmadığı sorgulanan ayar cümlesini düzeltelim, millet de benim gibi okuyup okuyup ne diyor bu yahu demesin:

"kaptan rıhtımda olur genç adam"

şimdi soruya cevap veriyorum:

ayar filan değil bu. efsane hiç değil.
  • devilred  (23.12.15 00:32:22) 
Ben de her zaman kaptan derim ve kaptan yerine geçecek bir hitap olduğunu düşünmüyorum. Dangalak sana ayar verip prim yapmaya çalışmış.


  • yirmisantim  (23.12.15 00:44:22) 
Tamamen adamın bok yemesi. Ona ne ki? Artistik yapmak istemiş sadece, ve gayet yersiz olmuş.

Minibüs şoförüne "şoför" diye seslensen çok kaba olur zaten, garsonu "garson!" diye çağırmak gibi. Belki "şoför bey" denebilir ama kaptanda da hiçbir sakınca yok.
  • long live rock n roll  (23.12.15 00:52:50) 
efsane değil. amca bunamış.


  • kaledekiyalnizlik  (23.12.15 01:18:54) 
"kaptan rihtimda olursa alex ne lan o zaman yrrgm?" diye sorabilirdin. ohm.


  • bohr atom modeli  (23.12.15 01:19:19 ~ 01:19:45) 
Adam ağır malmış


  • basond  (23.12.15 05:46:43) 
adam halkın arasına ilk defa mı karışmış amk dallamaya bak. kendim de dahil olmak üzere türk erkeği kaptan der, kadınlar da şoför bey filan der. adam aranıyormuş.


  • eindaclub  (23.12.15 08:10:22) 
yok hoca camide töbe töbe
siktirsin

  • hushhush  (23.12.15 09:03:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.