[]

ingilizce sorusu

scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net

umarım herkes görebiliyordur.

cevap neden d olmuyor burada?

 
bence d de olur. informal olur ama olur yani


  • edy  (22.12.15 23:42:47) 
C de e de olur gibime geldi de d olmaz. Neden dersen d dersen firavun keopsun içinde olduğu başka piramitler de varmış ama bunların en büyüğü buymuş gibi olur.


  • i ve been mistreated  (22.12.15 23:47:22) 
yani kişinin dediği kadarıyla cevap anahtarı e diyormuş. ben netten buldum bir tane, onda da d yazıyordu. bir süre d'yi savundum. şimdi de e savunucusu bir arkadaş "piramit, kişiyi nasıl içersin yav" gibi bir açıklama getirdi. e hadi peki madem dedim. hala pes etmedim ama. "firavunu içeren piramit"in nesi var?

sorudan hazzetmedim.

@mistreated güzel bir bakış açısı. teşekkür ederim. ama c'de de en azından bir virgül gelse daha iyi olacakmış.
  • sanat guresi  (22.12.15 23:49:23 ~ 23:51:04) 
Novel contains x olmaz diye dusunuyorum contain sanirim daha cok somut nesneler icin kullaniliyor.


  • Traveller  (23.12.15 06:11:01) 
c olmaz çünkü contain eden yazar anlamı çıkar.
novel contain etmez diye düşünüyorum ben de, öyle bir kullanım görmedim ama d şıkkı da tatmin etmiyor çok beni, defining-non definig clause konularına bakıp açıklık getirebilirsin belki.

  • baba jo  (23.12.15 08:20:51) 
"which/that contains" olsaydı olurdu. containing ile bağlanmaz burda cümle. anlam olarak sıkıntı yok ama gramer olarak bir nüans var.


  • eindaclub  (23.12.15 08:20:52) 
cevap kesinlikle E diyorum.

"containing" diye başlayan cümle bir açıklama, niteleme cümlesi. "içeren, içerdiği, kapsayan, haiz, -li / -lı" vs. anlamlarını oluşturuyor.

containing diamond - elmaslı
containing acid - asitli
acid-containing - asitli
containing medicine - ilaçlı
containing violance - şiddet içeren

bir açıklama, niteleme anlamı oluşturduğundan hemen öncesinde neyi açıklıyorsa onun gelmesi lazım.

************

... containing the ancient Egyptian paraoh Cheops.

a- Many different and amazing stories were told among the students.
Öğrenciler arasında bir çok farklı ve inanılmaz hikayeler anlatılırdı (anlatıldı).

students'ı açıklaması lazım. direk yanlış.

şöyle olsa doğru cevap olurdu:
Many different and amazing stories, containing the ancient Egyptian paraoh Cheops were told among the students. (stories'i açıklıyor)

b- The current whereabouts mummy is unknown.
mumyanın şu an nerede olduğu bilinmiyor. (unknown'u açıklaması lazım. direk yanlış)

c- A history of the oldest country in the Near East was written by the historian Mathena. (mathena'yı açıklaması lazım. direk yanlış)

Yakın Doğu'daki en eski ülkenin (bir?) tarihi tarihçi Mathena tarafından yazılmıştır.

d- It is the world's largest and greatest pyramid.
(o) dünyanın en geniş ve en büyük piramidi. (pyramid'i nitelemesi lazım. niteliyor görünüyor, gramer olarak doğru. fakat anlam olarak yanlış. piramitler bir şey içermez, kapsamaz, firavunların mezarıdır. ve içinde firavun olduğunu belirtmek için "içerir, kapsar, içeren" diyemeyiz. çünkü piramitler firavunların zenginliğiyle, büyüklük ve diğer dünyada yaşama hırslarının sonucu yaptırılmıştır. yani piramit firavunu kapsamaz, ancak "Mısır tarihi, kültürü, inancı, firavunların büyüklük hırsları vs piramitleri kapsar" diyebiliriz.)

3- At the beginning of the 19th century, the British writer Jane Webb published a novel.
(novel'i açıklaması lazım. hem anlam hem gramer olarak cuk oturuyor. çok iyi de oldu çok güzel iyi oldu tamam mı)

(containing the ancient Egyptian paraoh Cheops.)

19. yy'ın başlarında, ingiliz yazar Jane Webb bir roman yayınladı.
(eski Mısır firavunu Keops'u içeren / kapsayan / -roman olduğu için rahatça şunu da kullanabiliriz:- anlatan)

iki cümle peş peşe olduğunda, ingilizcenin gramer yapısına göre düzgün bir cümle oluşuyor. türkçeye çevirdiğimizde şöyle oluyor:

19. yy'ın başlarında, ingiliz yazar Jane Webb eski Mısır firavunu Keops'u içeren / kapsayan / -roman olduğu için rahatça şunu da kullanabiliriz:- anlatan bir roman yayınladı.
  • holy diver  (23.12.15 08:55:06) 
cevap veriyorum, soru yanlış.

sorunun 3 doğru cevabı var, A, D ve E. hepsi de cümleyi anlamlı ve doğru bir grammar yapısı ile tamamlıyor.
  • klassno  (23.12.15 09:45:15) 
bu soruda yapı olarak eleyebileceğimiz pek bir şey yok. "containing" kelimesi bir reduced relative clause'a işaret ediyor ve bu şekilde kısaltılan yapıların hemen öncesindeki kelime ya da kelime gruplarını niteleme zorunluluğu bulunmuyor (gerçi bence virgül kullanılsa daha iyi olurdu). bu yüzden soru kökü aslında a şıkkındaki "stories"i de niteleyebilirdi.

ekleme: buna uygun şöyle bir örnek buldum. "the engineer identified the problem, using the latest technology." yalnız görüleceği üzere a şıkkındakiyle arasında bir fark var: burada -ing yardımıyla kısaltılan relative clause özneyi yani engineer'ı niteliyor. a şıkkındaysa başka bir şeyi, nesne görevi gören stories'i. buradan kaynaklı bir hata olabilir a şıkkında.

d şıkkında illa which/that contains olmasına da gerek yok yapının. "pyramid containing" diye pekala bir reduced relative clause oluşturulabilir.

d cevabının yanlışlığına kanıt olarak en çok aklıma yatan açıklama i ve been mistreated'ınki oldu, anlam olarak çürüttü.

@baba jo evet doğru cevabın non-defining relative clause'ların reduction kurallarıyla bir ilgisi var. yeniden incelemem gerekiyor. ayrıca evet, bilgi aldığımda diğer hocalar da bir arada "contain" ve "novel" kelimelerinin eğretiliğinden dem vurdu. gıcık bir soru.
  • sanat guresi  (23.12.15 18:43:52 ~ 19:05:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.