[]

Yılbaşı kutlamanın bizdeki mantığı nedir?

Hayatım boyu çözemedim. Çocukluğumdan beridir TV de yılbaşı önceleri süper filmler olurdu, noel ağaçları, hediyeler, ak sakallı noel baba içimden derdim ki "bizde niye olmuyor ki bunlar ne güzel mutlu insanlar filmlerde kutluyorlar ailecek herkes hediye veriliyor".

Biraz daha büyüyünce anladım tabi bizim adetlerimizle alakasız olduğunu ve saçma geldi hediyeleşmek, o geceye özel eğlenmek falan..

Şimdi yobazlar demesin "ulan örümcek kafalı çağa ayak uydur bilmemne" diye. Ben gayet alkol de alan, her türlü ortamda da bulunmuş olan 2007 lerde tomorrowland de boy göstermiş bir şahsiyetim.

Zamanı gelince amerikaya bok atan bizler neden onların bu adetine bu kadar bağlıyız? 20 sene önce böyle bir furya bu kadar gelişmemişken şimdi bunun sebebi nedir sizce?

 
sen noel ile yılbaşı gecelerini birbirleriyle karıştırıyorsun sanırsam.

noel, İsa Peygamber'in doğumunu kutlamak için. yılbaşı ise yeni bir yıla girildiğini kutlamak için. müslüman, hristiyan, Türk, Amerikan hepimiz yeni bir yıla girdiğimiz için global olarak kutlanması bence çok normal. ayrıca Noel de kutlanıyor hristiyan Türkler tarafından.
  • loveinaflipbook  (21.12.15 12:13:15) 
Bizim adetlerimiz derken siz kimsiniz? Hediye vermezsin olur biter. Adı üstünde adet. Demek ki adamlar kendini sizden hissetmiyor. Hediye verince de üstün insan olunmaz ama herkes sizin adetinize göre (Türk, Sünni, Vahabi, vs...) yaşamak zorunda değil.


  • Traveller  (21.12.15 12:14:48) 
"bizde niye olmuyor ki bunlar ne güzel mutlu insanlar filmlerde kutluyorlar ailecek herkes hediye veriliyor"
Sebebi bu işte. Adamlar eğlenceli bir tatil icat etmiş. Hem yılbaşı dünyanın her yerinde yıl değişimidir. Noel değil yılbaşı kutluyoruz sonuçta.

Şu "Bizim adetlerimiz" diyerek hepimizi aynı kefeye koymaktan vazgeçmedik. Bizim bayramlar on binlerce hayvanı canlı canlı boğazlayıp katletmek üzerine. Kanlarını alnımıza falan sürüyoruz. Ork'lar filmde bunu yapsa nasıl barbar bir ırk deriz.

Amerikanın fethi üzerine kurulu şükran günü'nü alıp hindi kesmiyoruz sonuçta. Bizimle alakası yok o bayramın. Yılbaşının bizimle alakası var. Bizim de yılımız değişiyor. Biz de istersek kutlarız. Sen kutlamıyorsan bize karışma yeter. "Benim adetlerim"de eğlenmek istediğim zaman eğlenmek var.
  • harzem  (21.12.15 12:19:54 ~ 12:21:38) 
Olay eğlenmek panpa.


  • i ve been mistreated  (21.12.15 12:20:55) 
@seindfeld ++

bir çok şeyle beraber takvim de değişince bunun da kutlanmaması düşünülmezdi. reklamlardı, tv programlarıydı, gazeteler vs. de destek verince
-bizim geleneklerden,
diye düşünmek zor olmadı.
  • 1adam  (21.12.15 12:27:01) 
doğum günü kutlamakla aynıdır.. hatta bir şeyi kutlamakla aynıdır. zira islam'da kişisel olaylar için kutlamalar var mıdır bilemiyorum.


  • burya  (21.12.15 12:28:30) 
Hayatı boyunca çözememiş, belli akepe'ye oy vermesinden çözememiş olması.


  • cenkertem.afc  (21.12.15 12:30:00) 
@burya
mevlid kandili peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin doğumu nedeniyle kutlanır.

  • 1adam  (21.12.15 12:32:33) 
Biz derken "Türkiye" de yaşayan %99 u müslüman olan insanları kastediyorum. Müslüman olmayanlara zaten sözüm yok. Adamlar gitsin birbirlerini s.kn böyle adetleri olsun umrumda olmaz.

Çok iyi biliyoruz ki noelin devamı olarak yılbaşı kutlanır. Kelime oyunları yapmayalım bu konuda lütfen.

@harzem kurban kesme ibadetini "katletmek" olarak görüyorsan zaten sen müslüman değilsin kuran da yazan bir ayete böyle diyerek. Saygım var müslüman olmayabilirsin ama yorumunu bu şekilde yapsan daha bir şukela olurdu.

Ben doğum günü de kutlamam ama giderim sonuçta bireysel bir olay.

Burada herkes noktayı kaçırıyor. Hep eleştiriler "kelimelerin yanlış anlaşılması saptırılması" üzerine gidiyor.

Sizin cevap vereceğiniz soru neden 20 yıl önce böyle kutlamalar yapılmıyorken şimdi hervyerde yaygarası yapılıyor?
  • seindfeld  (21.12.15 12:36:32) 
çektiğim bir kredi vardı, onu ödemeyi bitirmiştim. yemekle kutladım. benim de hiç adetim değildir kredi bitimlerinde kutlama yapmak. amaç hayatın belli anlarını belirgin kılmak zaten bence, o anın daha bir farkına varmayı sağlıyor kutlamalar.

mesela sen sünnet olduğun zamanın yıldönümlerinde kutlamazsın ama doğumgününde kutlama yaparsın belki, hiç yapmasan bile senin hayatını direkt etkileyecek şeylerde bir keyiflendiğin, "ulan 3-5 lira daha fazla vereyim de şöyle yapayım bee" dediğin olmuştur belki. bunlar da kutlama. çok kutsallaştırmamak ve kafada abartmamak lazım diye düşünüyorum.
  • loveinaflipbook  (21.12.15 12:40:45) 
islamda birşeyi kutlamak yasak değil, doğumgünü de dahil. kutlamanın islama aykırı şekilde yapılması yasak. içki içmek yasak, zina yapmak yasak. ayrıca gayrimüslime benzemek yasak, onların adetlerini taklit etmek yasak.
yılbaşını kutla, otur bir senenin muhasebesini yap mesela, o sene içinde kaçırdığın namazlarını kaza et. yeni yıla seni sağlıkla kavuşturduğu için Allah'a şükret, şükür namazı kıl. Bu da kutlama, bu şekilde kutlayana da gavur adeti demez kimse.

  • animalman  (21.12.15 12:53:10) 
valla bizde maksat müslümanlara "huooop biz burdayız. kapitalizmle uyumluyuz. çok da güçlüyüz. BURASI MÜSLÜMAN Bİ ÜLKE değil"i göstermek.

tamamen kafirlik olsun zındıklık olsun diye.

cidden.
  • fatihkkk  (21.12.15 12:54:25) 
"Çok iyi biliyoruz ki noelin devamı olarak yılbaşı kutlanır."

pek bir şey bilmediğini kanıtladın kardeş. hemen her kültürde yeni yıl kutlanır, yeni bir başlangıçtır yeni umutlardır.
iran islam cumhuriyeti, kaç bin yıllık nevruzlarını kutluyorlar rejim bile pes etti öyle düşün. miladi takvim kullanılan ülkede yılbaşı kutlanmasından daha doğal bir şey olamaz.
  • utanan ayi  (21.12.15 12:55:54) 
Eski Türkler de yılbaşını kutlardı. Senin istediğin Araplaşmak, doğru olanı yapmak değil. Bir olay doğru mu yanlış mı diye bakmıyorsun. Araplar da yapıyor mu diye bakıyorsun.


  • Traveller  (21.12.15 13:03:00) 
bu tür günlerin/adetlerin tutma nedeni "eğlenceli olması". Türkiye'de Halloween de kutlanıyor mesela, neden çünkü kıyafet alkol vb. ortam farklı.

İslam gelenekleri/bayramları dünyaya yayılabilecek şeyler değil bu yüzden, Ramazan'ı "şeker bayramı" diye pazarlasak belki... Nevruz da eh, ateşten atlama gibi şeyler belki ama yine hiçbiri bir yeniyıl ve halloween olamıyor. Ben "eğlence" diyorum. Hiçbir zararı yok, hediyeleşmeler eğlenceler de gayet pozitif.

bu kadar yaygınlaşmasının sebebi de medyanın, internetin, filmlerin dizilerin çok daha fazla yayılması.
  • rodriguez2  (21.12.15 14:10:44) 
o ak sakallı noel baba karakteri bu topraklarda doğmuşken, gelmişsin "bizimle ne alakası var" diyorsun. bir insan kendi kültürüne bu kadar mı yabancılaşır arkadaş, akıl alır gibi değil. ona bakarsan, ben de yıllardır arap asimilasyonunu öz türk kültürü olarak kakalamanın manasını çözemedim.

ha türkiye'de halloween kutlaması demiş biri mesela, işte ona karşı çıkılabilir. uzaktan yakından alakamız yok, tamamen özentilik.
  • soso  (21.12.15 14:38:21 ~ 14:43:06) 
@soso o ak sakallı antalyada doğmuş...yanında geyiklerle karlar içinde ve kırmızı şapkalarla kalın montla resmediliyor? antalya da böyle giyinen dede görsen "deli dede" dersin aziz demezsin :)


  • seindfeld  (21.12.15 15:20:30) 
Adet madet hikaye, kullandığın takvime göre yeni yıla giriyorsun işte, kutlamak için sebep arıyoruz zaten. İnsanlar böyle özel günlerde imkanları dahilinde eğleniyorlar. Kimisi evde tombala oynayıp kola içiyor, kimisi özel bir şeyler planlıyor. Gün için özel bir eğlence yok yani. Genelde böyle günlerde eğlenceye karşı olanlar da eğlenmeyi bilmeyen veya eğlenemeyen insanlar oluyor.


  • Abdurrahman  (21.12.15 15:23:58 ~ 15:24:38) 
20 sene önce de yılbaşı kutlanıyordu, 30 sene önce de, 50 sene önce de. yılbaşı, yılbaşıdır. noel, noeldir ve yılbaşı değildir. önce kavramları bi birbirinden ayıralım. hiçbir peygamberin doğum gününü kutlamakla ilgilenmiyorum ama yeni yıla güzel dileklerle, umutla ve mutlu şekilde girmeyi önemsiyorum. bu da ne seni bağlar ne bir başkasını.

adetmiş, kültürmüş, mesele bunlar değil. bunu ayırt edemeyen insanların olması üzücü. çağa ayak uydur diyeni yobaz ilan etmek de pek hoşmuş, eklemeden geçemeyeceğim.
  • devilred  (21.12.15 15:33:32 ~ 15:33:57) 
o gördüğün mutlu filmler yılbaşını değil noel i kutluyorlar. yılbaşını ise dünyanın çoğu kutluyor yeni yıla girdiğimiz için. eski yılı uğurluyoruz bir nevi işte. eğlenmek için mal satmak için bir bahane. e insanın eğlenmeye ihtiyacı var. neden kutlamayalım ki.

bu adet amerikalıların değil yani.
  • zimbirik  (21.12.15 15:41:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.