[]

Suçluluk duymalı mıyım?

Yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı bir kurumdayım. Aynı birimde 2 yıldır birlikte çalıştığım kişi işten çıkarıldı. Çıkarılmasından dolayı beni suçluyor.

Kendisi ağustos ayında 1 hafta boyunca işe hiç gelmedi telefonu dahi kapalıydı. İK'da kendisini seven bir ablamıza ağlayıp sızlayarak affedildi. Ama sağlam uyarı aldı. Eylül ayında 1 hafta rahatsızım diyerek işe gelmedi. Raporum var dedi ama olayı savsakladı ve rapor teslim etmedi. Yine eylül ayında 3 gün peşpeşe işe gelmedi. Son 1 yıldır işe giriş çıkış saatleri o kadar düzensiz ki resmen adamı idare ettim. Her ay en az 2 gün rahatsızım diyerek işe gelmiyor rapor da getirmiyor. 6 aydır da asıl görevi olan elindeki çok basit derecede işi yapmadı ve ödeme bekleyen kişileri mağdur etti. En sonunda geçen hafta 3 gün işe gelmedi. Bana rahatsız olduğuna dair mesaj attı. Kendisinin amiri ben değilim ama rahatsız olduğunda mesajları bana veya birimdeki diğer arkadaşlarına bildiriyor. Gelmediği günlerde facebook'da arkadaşları ile gezip tozarken etiketlendiğini görünce artık yeter dedim ve müdürümüze kendisinin gelmediğini söyledim. Hakkında tutanak tutuldu. Tutanakta benim de imzam olması nedeniyle onu işten attırdığımı kurumdaki tanıdıklarına anlatıyor. Bana rahatsız olduğunu bildirmiş güya. İK'daki kendisini seven ablamız rapor istedi. Bu arkadaş sözüne itimat edilmediğini bahane göstererek rapor vermeyeceğini çok kırıldığını belirterek bir nevi gider yaptı. SGK sisteminden kontrol ettiğimizde raporu olmadığını gördük. Toplasan günde 3 saat çalışma saati yoktur. Çalışma saatlerinde ofisinde durmayıp kurumda sağda solda gezdiği için bir çok kişi ile arası çok iyi. Israrla onun ayağını kaydırdığımı ve işten attırdığımı söyleyip duruyor. Bu kişiye karşı legal çerçevede ne yapılır? Kendisinin durumunu benden dinleyen arkadaşları çok bile sabredilmiş diyor ama yine de üzerime işten attıran yaftası yapışmış durumda.


 
sen elinden geleni yapmışsın. hatta fazlasını yapmışsın.
suçluluk duymanı gerektirecek bir durum yok.

  • sutlu nescafe  (21.12.15 08:39:12) 
Eğer olay bahsettiğin gibiyse bu arkadaş zaten pişkin ve sorumsuz bir tip. Ne yaparsan yap onun pişkinliğini alt edemezsin zaten. Onun için boşver. Ama şu müdüre gelmediğini söyleme olayı gereksizmiş bence. Müdürün bunun takibini yapması lazım, senin değil. Sen kendi işine bakacaksın. İşleyişi engelleyen bir durumsa gelmediği için işleyişin durduğunu söyleyebilirsin (belki de böyle oldu bilmiyorum).


  • Abdurrahman  (21.12.15 08:48:55) 
buradan ne kadar uzun anlatırsan anlat, kimse sana suçluluk duy/duyma diyemez.

Madem olay anlattığın kadar net, madem bu adam bu kadar haksız ve sen bu kadar doğru bir şey yapmışsın, gelip neden bizden destek isteyesin?

Bence anlatmadığın bazı şeyler var. bu durumu yaşayan kişi gelip buradan böyle bir destek arayışında bulunmaz. Suçluluk hissediyorsun bir şeyden, belli.

tavsiyem: mümkünse ortak arkadaşlarınla görüşüp onların fikrini al.
  • theli  (21.12.15 08:50:31 ~ 08:51:45) 
yapılacak çok birşey yok.. rahatlamak istiyorsanız bir mail atın burada yazdıklarınızın aynısını varsa detaylı bir şekilde gün ve tarihler ile yazın kendisine gönderin.. suç atacak bir yer arıyor büyük ihtimalle..


  • dedim dedim de kime dedim  (21.12.15 08:55:37) 
Abdurrahman+1

Adamın kovulması gerekiyordu ama bununla ilgili işlem yaptırmanın sorumluluğu sende değildi. Yani teknik olarak evet, onu kovduran kişi sensin. Ama suçluluk duymana da gerek yok. Çünkü sen yapmasan da sonucun bu olması gerekiyordu. Üstelik çalışanlar arasında adalet duygusu diye bir şey olmalı. Bunu istismar edenler karşılığını bulsun.
  • long live rock n roll  (21.12.15 09:15:12) 
bence senin yüzünden atılmış.
resmen adama kıl olmuşsun. gıcıklık olsun diye müdüre gitmişsin.
adam işe gelmedi diye değil arkadaşlarıyla gezmesini çekemediğinden şikayet etmişsin.
madem amiri değilsin sen neden gidip müdüre söylüyorsun. adamın ekmeği ile oynamışsın.
bence o yaftayı sonuna kadar hak ediyorsun.
kraldan çok kralcılığın anlamı yok.
çalışanlar daha fazla tatil istemesinden ve daha az çalışmak istemesinde de doğal bir şey yok.
  • nedendir bilinmez  (21.12.15 09:40:10) 
sen düzgün çalışırken, aylaklık edip senin emeğini sömüren birine karşı iyi yapmışsın.

hatta geç bile kalmışsın bence.

onun yapmadığı iş de size yükleniyor sonuçta.

hiç kendini suçlu hissetme, ülkede gücü yeten gücü yettiğini s.ker, ne yazık ki böyle durum, kendini s.ktirmedin diye suçluluk hissetme.
  • paranoyak kedi  (21.12.15 09:44:00) 
ulan 1000 kişinin çalıştığı muhtemelen kurumsal bir firmada nasıl müsade ediyorlar böyle bir adama aylarca? geç bile kalmışsın kafana takma.


  • bobinhoo  (21.12.15 09:54:01) 
@theli
Evet haklısınız kendisi hakkında sonradan aklıma gelenler var. Mesela 1 ayda bitirmesi gereken bir işi 4 ayda bitirdiği için kurumun en az 150 bin TL zararı var. Bu zarar da her yıl artacak. Ama kusurun bu arkadaştan kaynaklandığını benden başka bilen yok.
Ne kullandığını tam bilemiyorum ama kafası iyi olup işe gelmişliği de oldu. O zamanlar bile ofiste akşama kadar uyumasına izin verip idare etmişliğim var. Yeni alınan personele yapması yasak olduğu halde nöbetini devredip arkadaşları ile yemeğe çıkması var. O nöbet günü işlerin patlaması ve kendisinin pişkin pişkin suçu yeni gelen elemana atması var.

Aslında vicdanen rahatım ama bu işe kendisinin ihtiyacı vardı şu an çok zor durumdadır eminim. Herhangi bir şekilde rapor getirse zaten işten çıkarılmayacaktı. İşsizlik maaşı da alamıyor haliyle.

Sağda solda yalan konuşması bir tek canımı sıkan.
  • licorne  (21.12.15 09:57:05) 
Onun yüzünden başin ağridi ise, iş yükün artti ise, üstlerine yalan söylemek zorunda kaldı isen, yine mesele yukarida aynen anlattiğın gibi ise az bile yapmişsın, geç kalmışsın hatta.

olur ki seni ararsa şunu söyle:
bence burada harcanıyorsun, sana layık bir yer değildi zaten.

ciddi ciddi çevremde de var yok yere rapor almalar, nedensiz geç kalmalar...

tanidiğim biri hep derdi zaten:
denetimsiz,gözetimsiz iş yapma ahlakımız yok.
  • 1adam  (21.12.15 09:58:03) 
vay arkadaş bir gün işe gitmesek sanki ayıp bir şey yapmışız gibi teslim ediyoruz raporumuzu, iyileşmeden de hasta hasta işe dönüyoruz. o adam o işte çalışamasın zaten bir zahmet. geç bile kalmışsın, burda da suç kişinin müdüründe insan elemanının kaçta gelip gittiğini bilmez mi pes.


  • freya  (21.12.15 09:59:39) 
valla ben böyle tiple birlikte çalışsam atılmasını zaten sağlardım. sen beni attırdın diyene de adam olup çalışsaydın da atırmasaydın derdim, diğer herkese de öyle derdim. adam gezip tozarken sen arkasını topla, üstüne bir de kötü ol.
olay anlattığın gibiyse, "evet yaptım çünkü hak etti" moduna geçerdim.

burada ekmeğiyle oynayan biri varsa o da kendisi, işini savsaklayıp, kaytarmak için bahaneler üreteceğine bir zahmet çalışsın. hastalık olur, ailede vefat olur, o başka.
  • uzdeniz  (21.12.15 10:30:28 ~ 10:32:28) 
İhtiyacı varsa çalışacak o da, yapacak bir şey yok. Burs değil bu iş.


  • stereoseyfi  (21.12.15 11:07:30) 
Öncelikle işiyle ilgili arkasını toplayarak hata etmissiniz. hastalikla ilgili ya da gercekten cokn onemli bir mazareti yoksa sirf arkadas oldugunuz icin eksiklerini kapatmaniz yanlis. Sonucta size de yaptiginiz isi tam yapmaniz,eksikleri ve yanlislari gostermeniz icin para odeniyor. Ust yönetim herkesi tek tek kontrol edemez. Işin sağlıklı yürümesi kontrolü çalışan herkestedir.
Isinizle dostluğu ayırmayı becerememissiniz size düşen eksik olanı idareye bildirmekti. Herkes kendi yaptığından mesuldur çünkü.
(işi jurnaljilige taşımaya gerek yok. Bu durumu ispiyonculuktan ayıran önce bir cizgivardir. )

Olan olmuş. Bu saatten sonra söylediklerine kulak tikamak ve sessizliginizi korumak. Sizi kışkırtmak için herseyi yapacaktir. bu duruma alet olmayin.
Olur da size bir sey soran olursa benimle ilgisi yok, ise gelmeme sebebini raporla belgeleyemedigi için atıldı deyin ve daha fazla açıklama yapmayın.
Siz konuştukça karşı tarafa cevap hakkı dogar. Hakliyken haksız oldugunuzla kalırsınız.
  • balik kraker  (21.12.15 22:58:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.