[]

Belirsizlik ilkesi değil, Kesinsizlik ilkesi

diyeceksiniz hayvan herifler!

Ulan delirttiniz beni!

Kim çevirdiyse ağzına sıçayım. Kuantum mekaniğinde "uncertainty principle" diye bişey var.

certain -> kesin
certainity -> kesinlik
uncertainity -> kesinsizlik

Şimdi ayının biri gelmiş demiş ki, bu belirsizlik ilkesi olsun.

Olm mal mısınız, millet Kuantum mekaniğine göre alet edevat yapıyor, bu prensipleri kullanarak yapılan birsürü ticari işe yarayan ürün var. Adamlar "abi tam belli değil ama koy bakalım" diye yapıyor olabilirler mi?

Bir meselenin ölçülmesi, ama hata payı ile ölçülmesi olarak ifade eden sözcük, kesinsizlik. Yani ölçüm yapabiliyor, ama hata payı var.

Belirsizlik dendiğinde, millet de sanıyor ki ortada belli bişey yok, kafamıza göre sallıyoruz alettronları protokları.

Ondan sonra gelsin saçma sapan yorumlar, gelsin abuk sabuk bağdaştırmalar.

Bak ilk denklem daha ne diyor? Deviasyonların çarpımı diyor, belli bir sabitten büyüktür. Yani belli bir değer var, sen onu ölçüyorsun, ama ölçümlerinde yaptığın hata payları belli bir değerin altında olamıyor. Lan belli bir ölçüm var ki hata payından bahsediyoruz işte!

Adam olun efendi olun, sinirlendirmeyin beni.

Kusura bakmayın lan Galyalılar, içimi döktüm. Yetti lan!

 
Aslında "belirsiz" demek pek yanlış olmuyor. Çünkü teoriye göre o pozisyon/hız gerçekten de belirlenemez. Yani "ölçüm biçiminden dolayı kesin olarak bilemiyoruz" değil de "gerçekten belirlenemez olduğu için kesin olarak bilemiyoruz" şeklinde bir durum var.

Ayrıca aynı zamanda:

certain -> belirli
certainty -> belirlilik
uncertainty -> belirsizlik

anlamına da gelir bizzat kelime anlamı olarak.
  • long live rock n roll  (20.12.15 23:03:17) 
ambiguity de kullanılıyor bolca, yani belirsizlik de denebilir. Belirsizlik sözcüğü nihilistik bir imkansızlığa işaret etmez. Bir şeyin belirsiz olması onun ölçülemeyeceği anlamına gelmez. 20.yy fiziğini de etkilemiş (fizikçiler ne diyor isim olarak bilmiyorum bu döneme) kavramlar (duree, historicism, genealogy vb.) üzerinden düşününce (ki belirsizliği ilk onlar sistemli bir düşünceye dönüştürmüşlerdir); bütün anlamlar belirsiz olsa bile cümle kurabiliyoruz. Yani belirslizlik sözcüğünün, tahmin ettiğiniz şekilde anlaşılmaması lazım. Bu kadar kızmaya gerek yok 'swh'.

Felsefe ve diğer sosyal bilimler bolca çekiyor bu 'kafadan sallama' eleştirilerini. Biraz empati 'swh'.
  • protector  (20.12.15 23:08:44 ~ 23:10:14) 
@long live: işte o öyle değil. "Çünkü teoriye göre o pozisyon/hız gerçekten de belirlenemez." cümlesi doğru değil. Eğer öyle biliyorsan, bir kaynak rica edeyim.

@protector: ya son günlerde o kadar sık görür oldum ki, canıma tak dedi ya. arkadaş, bi delta bu kadar mı zor anlaşılır? delta lan işte, bildiğin delta. hata payı manasındaki delta. sosyal bilim konusunu bilmiyorum, nasıl işlediği konusunda da hiç fikrim yok. o camiada nasıl etkiliyor?
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (21.12.15 08:14:36) 
Evladım gidin evinizin önünde oynayın


  • delicevat  (21.12.15 10:10:55) 
Wikipedia'da bile var bu dediğim: "the uncertainty principle actually states a fundamental property of quantum systems, and is not a statement about the observational success of current technology"

Yani kuantum sistemlerinin tanımı gereği belirsiz olmak zorunda. Gözlemcinin yöntemi ve gözlem teknolojisi ile alakalı değil.

Wikipedia'yı güvenilir bulmuyorsan, orada bu cümlenin referans verildiği videoyu da kopyalayayım:
www.youtube.com
  • long live rock n roll  (21.12.15 10:13:38) 
@long live: Hata payının ölçümle ilgili olduğunu iddia etmiyorum ki, hata payı olduğunu iddia ediyorum. Dur ben buna bi daha bakayım, Dirac abiyle Feynman abi ne demiş.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (30.12.15 10:45:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.