[]

7 Yaşında Çocuk - Tanrı

7 yaşında bir çocuğun tanrı olgusundan haberi olmaması garip değil mi? bir arkadaşımın yeğenini gördüm hafta sonu çocuğa allah deyince bug'a girdi. mal mal yüzüme baktı. hani bende dindar bir ailede yetişmedim, laik bir eğitim kurumunda okudum ancak o yaşta uyumadan önce dua falan ediyordum :) ben mi abartıyorum?

bir de sizce çocuk "nereden geldik, bizim olayımız ne?" tarzı sorular sormaya başlayınca ne cevap vermek lazım? geçiştirmeli mi, yaratıcı olduğundan mı bahsedilmeli?


 
Bahsedilmemeli, cunku cocuklari zehirlemek gunahtir.


  • common of demons  (20.12.15 22:53:24) 
Büyümüş yetişkine bile mantıkı bir şekilde izah edemeyeceğin bir şeyi 7 yaşındaki çocuğa ne diye anlatasın ki? Nereden geldik sorusu için de İçimizdeki Balık belgeselini izletebilirsin.


  • mr sherlock  (20.12.15 22:53:27) 
Biraz garip, zira aile özellikle bahsetmese bile etraftan, TV'den, senin gibi tanıdıklardan duyup öğrenmesi beklenirdi. Ama bu "kötü bir gariplik" değil bence. Aileye bağlı...

İkinci soru saçma: "Nereden geldik?" mi? Bir çocuk bunu sorgulayacak kadar derin düşünemez. Düşünürse zaten kavrayabileceği için evrimden bahsedilebilir ona. Ama bunun da ötesinde, bunu soran çocuğun nesi olduğuna göre değişir. Ailesi özellikle anlatmamışsa üçüncü şahıslara bu konuda bir sorumluluk düşmez.
  • long live rock n roll  (20.12.15 22:54:14) 
Ben de o civarlarda öğrendim. Hatta bir arkadaşımdan öğrenip sallamamıştım ilk, sonra arkadaşım Allah'tan korkmam gerektiğini söyledi. Peşinden, kıyametten ve bilmediğim için yanacağım cehennemden bahsedince korkudan ağlaya ağlaya eve gelmiştim. Eve geldiğimde annem onu Allah Baba'ya çevirince, kafamda Nubar Terziyan gibi bir kişi oluşturunca ve "İyileri sever, dedikleri kötü kalpliler, hırsızlar, vb. için var" deyince biraz rahatladım ama gece kıyamet kopacak diye pikenin altına saklanıp uyuyamadım. O akşam zaten babam küplere binmişti "Bu kızı nasıl böyle korkuturlar" diye. Ben de birkaç gece kıyamet kopmayınca rahat uyudum. Travmatik olmuştu bende de. İlk dua ise 9 yaşındaydı, onu net hatırlıyorum. Aslında dua değildi, Din dersinde Kelime-i Şahadet'ten sözlü olmuştuk. Sonrasında ise şuna benzer durumlar oldu: eksisozluk.com


Çocuk kısmını bu konulardan çok uzak olduğum için yaş kapsamında bilemiyorum ama ilk önce "Bir kadın ile bir erkek birbirini çok sevdiğinde çocuk yapmak isterler" kısmından başlayıp, sonradan inançlardan bahsedilebilir.
  • aychovsky  (20.12.15 22:57:51 ~ 23:16:06) 
evet garip, genelde o yaşlarda çocuğa bahsedilmiş olur öyle şeylerden. çocuğun tanrı inancının olmaması zaten tanrı inancının doğamızda olmadığını kanıtlayan bi şey. çocuğa ne öğretirsen ona inanacak zaten.


  • nathanieltroy  (20.12.15 22:57:54) 
Allahın anlatılmaması garip değil, kelimeyi hiç duymaması garip. Sonuçta türkçede 'hay allah, aman allahım, allahım ya' gibi kalıpları gün içinde dil alışkanlığından kullanıyoruz, bir yerlerde duymuş olabilirdi.

Ben kendi çocuğuma bizi tanrı yarattı şeklinde anlatacağımı sanmıyorum zira soyut/ somut kavramı 7-8 yaşında tam olarak oturuyor, çocuğa anlayamayacagi bir şeyi anlatmak doğru gelmiyor. Kaldı ki ben bile tanrının bizim inandığımız şekilde yaratıcı olduğundan şüpheliyken, din olgusuna komple inanmazken çocuğuma niye anlatayım? Daha bilimsel, o yaşta çocuğun anlayacağı şekilde anlatırım.
  • fraise  (20.12.15 22:58:40) 
bana garip geldi.

ortama uyum sağlamak diye bi şey var. tamam ateist olarak yetiştirmek istwsen bile bunları çocuğa anlatman lazım bence bu çocuğa pc ya da oyun konsolu almak gibi bi şey. yarın öbürgün ortamlarda arkadaşları bi şeylerden bahsedince mal mal bakmasın. sosyaşleşsin biraz. şimdi sen değilde mahallede arkadaşlarının yanında olsa herkes muhtemelen salak diye düşünecektir. çünkü allah olgusunu tam olmasa da herkes bilir genelde. yani en azından allah deyince mal mal bakmazlar. illa dua ezberleme filan da değil olay. genel kültür gibi düşün.

yani ben de garipsedim.
  • ergenpezeveng  (20.12.15 23:00:21) 
Bence garip. O yaşlarda tanrının neden olmadığını gayet açık seçik anlatabilen çocuklar var. Allah dediğin gibi lafı ağzına tıkabilirdi.

Bir de diğer taraftan bakın olm.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (20.12.15 23:01:13) 
mükemmel bir dünyada garip değil, fakat o çocuk 12 yaşına geldiğinde etrafındaki allahtan haberdar olan çocuklar 'lan sen dalda mı yetiştin seni gerizekalı steril çocuk, sen nasıl allahı bilmezsin yağmuru kim yağdırıyo it' diye sorular sorup, muhtemelen tartaklayıp travmatize edeceği için gerçekten riskli bir hamle.

dünyanın belki %80i gerçekten aptal insanlardan oluşuyor ve bu durum yüzyıllardır böyle, bilmiyorum farkeden oldu mu bunu.

oysa ki 7 yaş tam başörtüsü yaşı, aman evladım şeytan osurur, geceleri uyumadan önce ağlayarak kavrayamadığın ama sana gerçekten kızgın olan ve seni iliklerine kadar yargılayan o 'şey'e dua edelim ki kuzenine yan gözle bakmayasın.

şeytan dürter, yapma.
  • Kykeon  (20.12.15 23:11:19 ~ 23:13:28) 
dua etmemesi, allah korkusu olmaması konusu sıkıntılı değil. hatta "nereden geldik, bizim olayımız ne?" dendiğinde de "geçiştirme" olayının alternatifi, "bir tanrı var, ol dedi olduk" demek değil. belli ki sen koyu dindar olmasan da bir inanansın. o yüzden alternatif bulamamışsın.

tabii en mantıklısı çocuğun kafasını böyle şeylerle bulandırmamak olsa da, dışarıdaki bu baskı ve yönlendirmeyle değil evde tanrı gibi kavramları öğrenmesi daha iyi olur. tabii dışarıdaki çocuklar ya da büyükler tarafından "allah seni hep izliyor. seni yakacak" falan diye korkutularak etkilenmesi ve psikolojisinin bozulmasını istemiyorsan.

o değil de Common of Demons, paradoksu ile beyin yakmış. :D
  • nawar  (20.12.15 23:12:51) 
ya çocuk yine iyi ki bilmiyomuş, ben ilkokuldayken allah mallah bi mevzu olduğunda batıl inanç diyip geçmiştim. çünkü benim öğrendiğim batıl inanç kavramına tam olarak uyuyordu. sonra önce sınıfta kavgamsı bi durum sonra öğretmene şikayet sonucu suçlu duruma düşüp allahın süper olduğunu kabullenmek zorunda bırakılmıştım :D


  • ghilleinthemist  (20.12.15 23:21:59) 
@nawar inanmıyorum tanrıya. ama haklısın 3. seçeneği eklemedigim için inaniyormusum gibi görünüyor :)


  • mattiadestro  (20.12.15 23:22:42 ~ 23:23:14) 
7 yasinda cocugu ancak ceza-odul amaciyla dinle tanistirabilirsin. cocuk oturup allaha ibadet etmez. kimse kusura bakmasin.

oturup bir adam cikip ben peygamberim hepinizden ustunum dedi diye baslayan masallar anlatacagina hic anlatma daha iyi. buyuyunce kendi ogrenir.
  • bohr atom modeli  (21.12.15 00:53:36 ~ 00:54:56) 
ateistlik de öğrenilen bir şey. aman çocuğumu etkilemiyim hiçbir şey konuşmayayım tarzı liberal tavır tam bir felaket.

ateizm pedagojiniz evrim var allah yok şeklindeyse bir şey elde edemezsiniz.

kaldı ki bir ateist neden çocuğunun ateist olmasını ister. hani çocuğunun fanatik dini düşüncelere aldanmasını önlemek istemesini anlıyorum ama laik bir pedagoji dini bireysel inanç çerçevesinde görür. çocuğa evrim falan gibi bilimcilik yüklü kişiye hiç bir faydası olmayacak saçmalıkları öğretmek yerine (din doğru ya da yanlış) insanın hayattaki amacı iyi olmaktır. ahlak diye bir şey vardır. yalan kötüdür, şudur budur tarzı bir duygu verilip allah da bizden bunu bekler demek daha sağlam bir "ateist" tavırdır.
  • antepaunovic  (21.12.15 01:10:59) 
evrim denen sacmaligi cocuklara anlatmamaliymisiz. hahaha zaten tum ateistler 3 yasindan itibaren darwinizm asiliyor cocuklara.

dogumundan itibaren kotu bi sey yaparsan yanacaksin'i cocuklarin beynine yerlestirip her turlu yaraticiligi engelleyen, asil din denen sacmaligi korpecik beyinlere sokmaya calisan sizin gibi tipler yuzunden insanlar hayatlarini yasayamiyor bile.

ben bir ateistim. cocugumun ne ateist olmasini isterim ne musluman. beni ilgilendirmez, ne olursa olur. ama sen bir musluman olarak bunu diyemiyorsun. o yuzden seni sahneden bi alalim once.
  • bohr atom modeli  (21.12.15 11:39:17 ~ 11:40:22) 
@antepaunovic: "kaldı ki bir ateist neden çocuğunun ateist olmasını ister."

abi kusura bakma da, sanane bundan? hani herkes çocuğunu istediği gibi yetiştirmekte özgürdü? belki adam militan ateist, çocuklarının da ateist olmasını istiyor.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (21.12.15 12:34:43) 
@eksi sozluk e bir daha geldim bana kalırsa herkes çocuğunu istediği gibi yetiştirmekte özgür fakat din öğretimini zehirlemek olarak gören kişi tutarlılık adına çocuğuna hiç bir dogma dayatmamalı.

@bohr atom modeli yahu tabii ki evrim saçmalık değil. bilim. fakat çocuğa bilim anlatmak saçma bir pedagoji. bilim dinin yedeği alternatifi falan değil. din eğitimi istenmiyorsa seküler ahlak, vicdanlı olmak, iyi birey olmak falan gibi şeyler öğretilir.

bu arada bana doğumumdan beri kimse yanacaksın, allah seni yakacak, mahvedecek falan gibi şeyler de demedi. nasıl yerlerde büyüyorsunuz anlamıyorum ki
  • antepaunovic  (21.12.15 20:16:31) 
@antepaunovic; güzel de ona göre dogma değil ki. adam çocuğu dogmasız büyüsün değil, ateist olsun istiyor olabilir sadece pekala.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (22.12.15 09:06:56) 
@antecigim, tabii ki cocuga evrim mekanizmasini anlatacak degil kimse. basitce nasil olustugu yasina gore anlatilabilir.

ayrica, sen nasil bir ortamda yetistin asil? turkiye'nin abartmiyorum %80'i, anadolunun belki %100'u budur. boyle bir ortam gormemissen -benim gibi- sansli hissetmelisin.
  • bohr atom modeli  (22.12.15 12:54:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.