[]

feminizm kadın ve erkek eşittir mi der yoksa kadın üstündür mü?

bu gün arkadaşla tartışıyorduk bu konuda. ben feminizm kadının üstünlüğünü savunarak kadın ve erkeği eşitlemeye çalışıyordur dedim. o da feminizm daima kadın ve erkek eşitliğini savunur dedi. tartıştığımız nokta ufak bir ayrıntıydı ama inandıramadım kendi görüşüme. tabii ne kadar doğru kendi görüşüm bilmiyorum.




 
eşittir der.
feministim diye takılıp kadınların üstün olduğunu belirtmek feminizm olmuyor malesef.

  • lesmiserables  (16.12.15 22:14:19) 
kadın üstündür demez tabii ki, kadın ve erkekler haklar ve özgürlükler bağlamında eşittir der.


  • nathanieltroy  (16.12.15 22:15:07) 
Erkek egemen toplumda kadına yönelik uygulanan (ya da uygulanması gereken diyeyim) pozitif ayrımcılık genel olarak "feminizm kadınları üste çıkartıyor yav tamam kadın haklarına saygım var da o kadar da değil" muhabbetlerini doğuruyor. Yanlış bir algı.

Tacizde ve tecavüzde genel anlamda kadın beyanını savunmak, kadın kotası vs. tam da bu yüzden üste çıkartma çabası olarak görülmemeli.

Feminist olmayan bir erkek olaraktan görüşlerim böyle. Feminist arkadaşlar "hayır öyle değil" diyerek haddimi bildirirlerse "saygılar" der, çekilirim.
  • sevgikusunkanadinda  (16.12.15 22:16:55) 
arkadasinin söyledigi daha makul, birinin birinden üstünlügünü savunmak esit olduklari anlamani gelmez ki?


  • bonaparte  (16.12.15 22:17:20) 
kadınların üstün olduğunu neden savunsunlar ki?
mevcut durumda erkeklerle sosyal vs açıdan aramızda kat be kat fark varken primer amaç bizim de insan olduğumuzu; onların kendilerine hak gördüklerini bizim de yapabileceğimizi (gece dışarı çıkma, eş seçme, para kazanma...), dünyanın anlamasını sağlamak.

  • saclarimdaki papatyalar  (16.12.15 22:18:29) 
erkeklere ölümmmmmmmmmmm


  • fasulyek  (16.12.15 22:19:30) 
daha kadin temelli bir gorus oldugu icin, -ki ataerkil bir dunyada bunun olmasi gayet dogal- size kadinlarin ustunlugu olmali diyorlarmis gibi gelmis olabilir ama esitligini savunuyorlar tabii ki.


  • bohr atom modeli  (16.12.15 22:21:08) 
"kendi görüşüme inandırmadım" demen kahkaha attırdı panpa.
feminizmle ilgili kim demiş hangi kitaptan bu görüşünü edindin?

  • fasulyek  (16.12.15 22:21:22) 
feminizmin amacının zaten kadın ve erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak olduğunu ben de biliyorum. ama düşüncem şu şekilde; kadına pozitif ayrımcılık yaparak bunu sağlıyor olması. bunun kötü bir şey olduğunu savunmuyorum ancak pozitif ayrımcılık ta bu pratikte kadının üstünlüğünü savunur ve dolaylı olarak kadın ile erkeği eşitler.


  • yamuklu sucurta  (16.12.15 22:22:54) 
Feminizm şu an erkeğin kadın haklarını savunur, feministlerin intikamcı bakış açısıyla saldırgan söylemleri ya da matriarşi kovalaması düşüncenin temelini değiştirir mi bu tartışılır. Bu da "gerçek x bu değil" goygoyuna sebep oluyor.

Gerçek şu ki kadın ve erkek elbette ki eşit değil. Hedeflenen eşitlikten kasıt sosyal alanda ve hukuksal olaral eşitlik.

Bu da eşitlik kavramını tartışmaya açıyor. Bir karikatür vardı. Farklı boylarda 3 kişi bir çitin arkasındaki maçı izlemeye çalışıyordu. "Eşitlik" olara üçüne de tamamen aynı ebatlarda kutu veriliyordu üstü çıkıp izlesinler diye. Uzun olan için bu yeterliyken, kısa olan için yetersizdi. Bu da olması gereken eşitlik diye ikinci karede çözülüyordu. Boyları ile ters orantılı yüksekliklerde kutular veriliyor böylece hepso aynı boya gelip izliyordu.

İşte kadın ve erkeğin eşit olmadığı noktalarda sağlanan pozitif ayrımcılığın olayı bu. Eşit kurallar olmadan eşit hakları sağlamak. Eşit olamamasına örnek doğum konusu. Pozitif ayrımcılık da mesai saatleri ve doğum izni gibi.

İşte ilk paragraf dönersek intikamcı kalabalık ve bu eşitlik ayarını tutturamayanlar feminizmle ilgili bu algıyı yaratanlar.

Erkeklerin istisnasız hepsinin sapık, tecavüzcü, şiddet eğilimli ve pislik olduğu önkabulü ile konuşmaya başlayan feminist akım var mesela. Tecavüz ya da kadına şiddet vak'aları sonrası türüyorlar birden. Bu kafa ile nasıl bir şeyleri çözmeye ya da anlaşmaya çalışabilirsin ki?
  • nawar  (16.12.15 22:23:43) 
@fasulyek düz mantıktan ilerledim. eğer feminizm kadın ve erkek eşittir diyorsa maskulizmde aynı şeyi söylemelidir yanlışım mı var? eğer feminizm kadın üstündür diyorsa maskulizm de erkek üstündür demelidir. ki maskulizm de erkek üstünlüğünü savunur.


  • yamuklu sucurta  (16.12.15 22:24:59) 
Normalde eşittir der. Ancak lisedeki mor menekşe grupları ve Türkiye'deki bilinçsiz kezban tayfa bazen açık açık, bazen de bilinç altına ite ite kadının daha üstün olduğunu savunur. "Keşke erkekler olmasaydı, ayakkabılarımızı koyacak daha çok yerimiz olurdu." falan kafası.


  • gunde 3 litre kola icen adam  (16.12.15 22:27:33) 
Feminizm kadın ve erkek eşitliğini savunur demek biraz fazla genellemeye vurmak olabilir.

Feminizmin de kendi altında dalları, fraksiyonları var. Kadınla erkek tamamen eşittir diyen de var, kadınla erkek farklıdır ama bu farklılıklar karşılıklı bir üstünlük yaratmaz diyen de var, kadın üstündür diyen de var, erkekler ölsün diyen de var.

Ben kadınla erkek farklıdır ama bu farklılıklar karşılıklı bir üstünlük yaratmaz, farklılıklar eşit olmanın önünde engel değildir fikrini savunuyorum misal.

Dolayısıyla hadi tatlıya bağlayalım, ikiniz de haklısınız. Biraz cehalet devreye girmiş sadece.
  • buff  (16.12.15 22:29:11 ~ 22:31:04) 
Çok çeşitli feministler var. Radikaller, anarşistler, Marksizm savunanlar, klasik feministler... hepsi de başka görüşlere sahip.


  • Traveller  (16.12.15 22:31:36) 
Kadınla erkek aynı değildir aynı olsa zaten 2 ayrı cins olmaz farklı yaratıklardır ikisinin de farklı güzel özellikleri vardır ama sosyokültürel ve toplumsal olarak eşittirler ve eşit haklara sahiptirler feminizm de bu eşitliği savunur patriyarkaya karşıdır patriyarkayı benimsemiş kadına da karşıdır erkek düşmanı değildir gerçek düşman araerkillik olmalı


  • limoncello  (16.12.15 23:09:09) 
feminizm herkes içindir diye güzel bir kitap var bu arada


  • kaset  (17.12.15 07:38:26) 
buradaki bazı tipitiplerin sandığı gibi kadının üstünlüğü değil, eşitliğidir. bu, pozitif ayrımcılık için de geçerli. pozitif ayrımcılığı savunanlar feminizm savunucuları olamazlar.


  • [silinmiş]  (17.12.15 07:51:15 ~ 08:08:18) 
kadın üstündür der. strap-on takıp erkek siker elinden gelse.


  • ya ben lan neyse  (17.12.15 07:53:35) 
Feminizm bahane üretmeye yarayan bir araç sadece.


  • arnold schwarzeneger  (17.12.15 07:54:41) 
Adı üstünde: feminizm

Yani: dişicilik. yani kadınların tarafını tutuyor
  • abelardo  (17.12.15 07:57:34) 
vikipedya diyor ki: Feminism is a range of movements and ideologies that share a common goal: to define, establish, and achieve equal political, economic, cultural, personal, and social rights for women.

yani eşitliğe ulaşmak için çabalama hali.
  • freya  (17.12.15 08:56:42) 
Eşitliği savunur..

#heforshe
  • merena  (17.12.15 19:19:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.