[]

Kürdistan'dan kasıt nedir? Özellikle Kürt arkadaşlar cevaplayabilir mi?

Kürdistan denildiğinde "Anadolu" gibi bir kavram mı kastediliyor yoksa bir ülke mi? Kimisi Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu toprakları diyor, kimisi ülke. Herhangi bir polemiğe girmeden lütfen özellikle Kürtler arasında bu ifadenin ne anlama geldiği konusunda bilgilendirecek bir arkadaş var mı?




 
Siyasi tartışmalara kurban gitmesin diye Kanuni'den örnek veriyorum;

Kanuni diyor ki,
Ben ki,
Sultanlar sultanı, hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin ve Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Rum’un ve Dulkadir Vilayeti’nin ve Azerbaycan’ın Acem’in ve Şam’ın ve Halep’in ve Mısır’ın ve Mekke’nin ve Medine’nin ve Kudüs’ün ve Diyarbekir'in ve Kürdistan'ın ve bütün Arap diyarının ve Yemen’in ve daha nice memleketlerin ki, yüce atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dâhi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bayezıd Hân'ın torunu, Sultan Selim Hân'ın oğlu, Sultan Süleyman Hân’ım.

İşte ona göre yap hesabını.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (16.12.15 10:49:37) 
Hakkaten enteresan soruymuş; Evliya Çelebi;

"Kürdistan büyük ülkedir.Bir ucu Erzurum,Van diyarlarından Hakkari,Cizre,İmadiye,Musul,Şehrizor,Harir,Ardelan,Derne,Derteng'i de içererek Basra Körfezi'ne kadar yetmiş konak mesafe sayılır.Arap Irak'ı ile Osmanlı arasında bu yüksek dağlar içinde altı bin adet Kürt aşireti ve kabilesi güçlü bir sed olmasaydı Acem kavmi için Anadolu'yu istila etmek çok kolay olurdu.(...)Ama bu Kürdistan'ın eni,boyu gibi geniş değildir.

Selçuklu Sultanı Sencer:

Bu eyalet Zagros dağlarının doğusunda ve batısında olmak üzere Hamedan, Kirmanşah, Dinever, Sincar ve Şehrizor şehirlerini kapsıyordu. Bu coğrafya I3. yüzyıl kaynaklarında Cibal (İran tarafı) ve Cezire (Diyarbekir[kaynak belirtilmeli]) den oluşmaktaydı.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (16.12.15 10:59:31) 
CIA raporu (açık rapor coşmayın) Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeleri haritaya koymuş;

www.lib.utexas.edu
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (16.12.15 11:02:22) 
Ne kadar alabilirlerse. Sen güçsüz kalırsan İstanbul da dahil.

Adamlar Avrupa'ya iltica ediyor. Nerede toplanırlarsa orada terör estiriyorlar. Polonya'nın köyünde bir araya gelince orayı Polonya'dan ayırmaya çalışıyorlar. Bakarsan orası da Kürdistan. Eskiden de böyleydi, şimdi neden farklı olsun? Vatanımızı terkedip Anadolu'ya geldiğimizde, Malazgirt'le Anadolu'ya girmişiz ve vatan toprağı demişiz. Bizim karşımızda duracak kimse yokmuş, olanı da püskürtmüşüz. Kürtler açısından bakarsan Bizans'tan ne farkımız var? Adamlar nereye kadar gidebilirse kendisinin ilan ediyor. Vatan diyebilecekleri bir toprakları yok. Bizimle de yaşamak istemiyorlar, çünkü aynı değiliz.
  • [silinmiş]  (16.12.15 11:04:51) 
Arkadaşlar Kürdistan "Anadolu" gibi bir bölge mi, yoksa Kürtler gözünde bir ülke mi? Aslında bunu öğrenmek için özellikle Kürt arkadaşların görüşünü merak ediyorum.


  • dessy  (16.12.15 11:13:42) 
Bence bölge. İngiltere'de bi kuaföre gittim, adamla biraz muhabbet etmeye başladık adam nerelisin dedi, Türkiye dedim. Ben de sordum sen nerelisin diye, Kürdistan dedi. Daha da bişey sormadım orası neresi diye :D ama Türkiye'den gitmiş olsa Türkçe bilirdi ya da en azından 3-5 kelime konuşurdu herhalde, Irak'tan Suriye'den falan olduğunu varsaydım. Tabii laf sokmaya çalışmış da olabilir ama öyle bi havası yoktu sanmıyorum.


  • rodriguez2  (16.12.15 11:23:49 ~ 11:24:32) 
Tarihte Kürdistan coğrafi bir bölge anadolu gibi. Tabii bu coğrafyada kendi ülkelerini kurma konusu var. Bu da şu anki hali ile özerklik veya daha ilerisi olarak ayrılmayı içeren devlet olan Kürdistan. Hatta bunu hal-i hazırda kurulmuş kabul edip, Türkiye-Suriye-Irak-İran işgali altında 4 bölge olarak gören görüş var. İşte bu 4 bölgedeki bütün çatışmalar da bu sebepli.


  • nawar  (16.12.15 11:24:41) 
Olaya şu açıdan da yaklaşabilirsin: aslında anadolu denen yer de tam olarak sınırları belirli bir yer değil. yani aslında eskiden anadolu iskenderun körfezindan karadeniz'e bir çizgi çekerek belirleniyordu belli bir yerden sonrası anadolu değildi. sınırlarını kabaca Karadeniz ve Akdeniz belirliyordu. ama şimdi Ankara'nın doğusunda İran sınırına kadar anadolu diye geçiyor. Bunları siyasi sınırlar. Osmanlı döneminde yukarıda da söylendiği gibi bölgeler orada yaşayan etnik gruplar ya da o bölgenin kadim, tarihi ismi ile anılıyordu. Bugün doğu anadolu dediğimiz yer de Ermenistan Kürdistan Pontus gibi isimlerle anılıyordu. bana sorarsan Kürdistan Kürtlerin çoğunlukta kürtlerin çoğunlukta olduğu yerlerin toplamına denebilir. ama tarihi olarak yaklaşık Hakkari Şırnak Süleymaniye Van'ın güneyi Urfa'nın doğusu, suriyenin kuzeydoğusu ve urumiye kürdistandır denebilir. Orta Anadolu'da da Kürtler uzun zamandır yaşıyor ama oraya kimse Kürdistan demiyor mesela.


  • i ve been mistreated  (16.12.15 11:35:30) 
Yukarıdakine şunu da ekleyeyim: Diyarbakır tarihi Kürdistan'da sayılabilir mi emin değilim çünkü köyden kente göç dalgasına kadar Diyarbakır'da şehir merkezinde yaşayanların büyük çoğunluğu Türktü ve Ermeni katliamı öncesinde önemli miktarda Ermeni de şehirde yerleşikti diye biliyorum. Yani Diyarbakır'ın Kürdistan'ın merkezi gibi görülmesi görece yeni bir olay. Hatta terör ve Terörle mücadele sürecinde insanların şehirlere göç etmesi de buna sebep olmuş olabilir.


  • i ve been mistreated  (16.12.15 11:46:13) 
Türkiye toprakları sınırları içerisinde yer alan her yer "Türkiye"dir.
Bazı bölgelerde Kürt nüfus fazla olabilir, Laz nüfus fazla olabilir, Boşnak nüfus fazla olabilir vs.
Eğer kültürel olarak bahsedeceksek Musul ve Kerkük yıllardır Türkmenlerin çoğunlukta olduğu şehirlerdi. O zaman Türk'ler çoğunlukta, kültürel ve etnik açıdan oraları Türkistan ya da Türkiye diye analım...
Saçma!
Bu ayrımcılık gereksiz, herkes istediği gibi bu ülkede Cumhurbaşkanı (Kürt asıllı Turgut Özal) ünlü bir star,o bir imparator! (İbrahım Tatlıses), tiyatro sanatçısı (Yılmaz Erdoğan), işadamı (Tar­kan Ka­do­oğ­lu), milyon dolarlar götüren mafyamsı sözüm ona işadamı (Savaş Buldan), Milletvekili (Selahattin Demirtaş) vs. olabiliyor.
Kimse sen ne asıllısın diye sormuyor (ayrımcılık,bölücülük yapmadığı sürece).
Sen Almanya'da Türk mahalleleri var, bu bölgeler artık Türkistan diye orada burada söylersen, bunu dillendirirsen ama kültürel ve etnik olarak hede höde dersen seni büyük ihtmalle sınır dışı ederler!
Hani herkes kültürünü yaşasın, adam gibi ülkesine, ailesine ve başta kendisine fayda sağlasın, mutlu bir yaşam sürsün.
Ama kaos, terör, Kürt faşizanlığı vs. yapıp sonra Kürdistan'da yaşıyorum biji biji diye anırırsan sana gülerler ve sonra indirirler...
Zaten bizim gibi ülkelerde oynanan oyun çok açık, kör göze parmak kaç yıldır yayınlanan ve açık seçik şimdiki olayarın neden coştuğunun kanıtı olan BOP haritası var ama insanlar görmek istemiyor;
www.turkishnews.com
Not: Gavur senin iyiliğini neden istesin Ortadoğulu "akıllı insan", böl yönet politikası onların derdi...
  • neosphere  (16.12.15 12:05:06) 
@i ve been mistreated Diyarbakır, selçuk öncesinde hatta Roma-Bizans dönemlerinde de eski Ermeni toprakları. "Amed" Kürt bir isim değil mesela. oraya Asurlular "amid", Yunanlar-Romalılar-Bizanslılar "Amida", Ermeniler "Amed" isimlerini vermiş. hani tarihi çok eski bir eyalet. Başkentlik yaptığı topluluklar var bir Arami bir de Sami devlet vardı şimdi ismine bakamayacağım mobilden. Kürtlerin ise Anadolu'ya girişi aşağı yukarı Türkler ile aynı zaman. Yani tabii ki göçebe halk olarak gerek de ticaret ile daha önceleri de giriyorlar fakat kavim olarak o zamanları buluyor. Tabii bunu Diyarbakır için söylüyorum. Yoksa Güney Kürdistan olarak nitelendirdikleri yerlerde bulunuyorlar Anadolu'ya girmeden önce tabii ki. O bölgedeki diğer Arap, Türk ve Farsi boylar ile.


  • nawar  (16.12.15 12:09:39) 
@neosphere: tarihten o kadar uzak, o kadar kopuk bir cevap ki bu... işte Kanuni'nin, Evliya Çelebi'nin falan dedikleri yazıyor aşağıda.

Dahası, ilk meclise vekil seçerken "Kürdistan vekilleri" ifadesi açık açık kullanılmış. Aynı şekilde "Lazistan" ifadesi de var. Bunların hiçbiri, o toprağın Türkiye toprağı olduğu gerçeği ile çelişmiyor.

@nawar: Kanuni'nin neden "Diyarbekir'in ve Kürdistan'ın" dediğini merak etmiştim. Sayenizde açıklığa kavuşmuş oldu.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (16.12.15 12:56:31) 
@eksi sozluk e bir daha geldim
Osmanlıdan farklı olarak Türkiye Türk kimliğini baz alarak kurulmuş bir ülkedir.
Osmanlı'dan referans vermeniz saçma olmuş dolayısıyla.
Dediğiniz gibi, "ilk meclis"e vekil seçerken "Kürdistan vekilleri" ifadesi açık açık kullanılmış olabilir. Aynı şekilde "Lazistan" ifadesi de var olabilir. Bunların hiçbiri, o toprağın "Türkiye" toprağı olduğu gerçeği ile çelişmiyor, evet, en azından o dönem için öyle, son yıllardaysa Kürdistan ifadesi "ayrı bir ülke, özerk bölge" vs. kurmak isteyenlerin dillendirdiği bir terim. O açıdan zamana ve mekana göre değerlendirmek lazım tarihi olayları...
  • neosphere  (16.12.15 14:17:29) 
bildiğim kadarıyla kürtlerin kafasındaki kürdistan toplam 4 bölgeden oluşuyor (hiç kürt arkdaşınız olup kürdistan haritası görmediniz mi yavv, kolye yapıp boynuna takıyor adamlar, açıp nette bakılabilir hayali kürditan orası işte) neyse bizim topraklarımız bu ülkenin hemen hemen kuzeybatı bir eyaleti olmuş oluyor kalan kısımlar iran suriye ve ırakta.
kürtler kendi aralarında kuzey kürdistan dediklerinde TC toprağı yerleri kast etmiş oluyorlar.

  • niye ama  (16.12.15 18:19:00) 
@neosphere: Türk benim bildiğim kadarıyla göktürklerden beri etnik bir köken adı. Ben de mensubu olduğum için, anlamını biraz bilirim. Ne oldu, birinci meclisten ikinciye geçerken birileri dedi diye Anadolu'da yaşayan herkes Türk mü oldu? Yoo dostum yoo.

Prusya bir coğrafi bölge adıdır, siz tutar o coğrafyada bir devlet kurarsanız adını da (muhtemelen) Prusya koyarsınız. Kürdistan ile ilgili durum da aynı. Bu isim tarih boyunca kullanılmış bir isim; Selçuklu toprağı da olsa, Osmanlı toprağı da olsa, Türkiye toprağı da olsa adı değişmiyor. Maveraünnehir de bir bölge adı, orada da bir devlet olması gerekmiyor Maveraünnehir demek için.

Bence doğru tavır ilk meclisin tavrı; KÜrtlerin yaşadığı bölgeyi tanımak, Lazların yaşadığı bölgeyi tanımak bu "Türk dedim ama derken bil bakalım neyi kastettim" tavrından daha tutarlı ve sağlam. Evet, Türkler, Kürtler, Lazlar, Rumlar, Ermeniler, Süryaniler, Romanlar ve daha nice etnik gruplar hepbirlikte bir Cumhuriyet kurduk ve bunun içinde hepberaber mutlu mesut yaşayalım. Ama sen ona buna üstünlük taslarsan, dilini yasaklarsan, evini basıp yakarsan, baskı ve şiddet uygularsan, yanlış olan tavır budur. Dolayısıyla ben, Atatürk ve Cumhuriyet'in yaptığını doğru, sonrakileri yanlış buluyorum sevgili @cembacemba kardeşim.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (17.12.15 10:55:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.