[]

Üniversitelere interneti kim veriyor?

Bazı üniversitelerin internetleri bazılarına göre çok hızlı o neden oluyor? Torpil mi geçiliyor?




 
eksiduyu.ru

şuraya yazmıştım geçende, okurum dersen buyur.

Özet geç dersen, geçeyim. Üniversiteye kabloyu bağlarken tek bir kablo bağlıyorlar, bu üniversiteye göre değişmekle beraber büyük ihtimalle 10/20/40/100 Gbps port üzerinden olur. Bağlantı ihtiyacının zamanla artacağı ve çok fazla cihazın bağlanacağı göz önüne alındığı için bu şekilde oluyor bağlantı işi.

Bölelim dersen, senin evdeki internetin hızı yaklaşık 8-20 Mbps arasında değişir.
1024 Mbps = 1 Gbps
102400 Mbps = 100 Gbps

100 Gbps bağlantı ile teorik olarak saniyede 10.000 megabayt veri indirebilirsin, yani yaklaşık 10 gb. En hızlı SSD disk 600 mb filan yazabiliyor saniyede, öyle olunca da "internet yavaş" değil "disk yavaş" dersin : ))

Detay istersen, üniversite hattı yukarıda yazdığım iletideki gibi internet servis sağlayıcıdan değil direkt IP Transit şirketinden alıyor olabilir (perakende alamazsın yalnız, çok yüksek bir bağlantı kapasitesi kiralaman lazım), çok daha ucuza geliyor öyle olunca. Bu arada bu hızlı internet hızlı ancak üniversite büyük ihtimalle belirli bir bağlantı hızı için söz vermiştir, yani atıyorum 100 Gbps bağlantı vardır ama bunu devamlı olarak 100 Gbps olarak 30 gün boyunca kullanamazlar, ihtiyaçları da yok zaten. Belirli pik noktalarında yüksek hıza ihtiyaç olur, o zaman bu hız işe yarar. O yüzden fiyat 100 Gbps "limitsiz" bağlantıya göre çok daha düşük olur.

Bu kadar yüksek hızları almaları büyük ihtimalle akademik amaçlar için, örneğin bir araştırmanın sonucunu bir yere yükleyeceklerdir, bu araştırmanın verileri de 10-15 gb tutuyor olabilir. İnternet hızlı olduğu için bütün araştırmayı bir iki dakikada yükleyebilirler. :)

Mbps fiyatı şuan yurtdışında $0.5 civarı, 100 Gbps gibi büyük rakamlardan bahsediyorsak muhtemelen 30 cent gibi bir rakama iner. Limitsiz istersen 1 gbps 300 dolar, 10 gbps 3000 dolar, 100 gbps de ayda 30bin dolar yapar; "bana 100 gbps port verin ama şu hızı geçmem" diye anlaşırsan rakam büyük ihtimalle 10-15 bin dolara iner. 100 Gbps çılgın bir hız tabi , onu da belirteyim. Okulun portu ya 10 ya da 20 Gbps olur.

Üniversite eğitim işinde olduğu için büyük ihtimalle indirim bile yapıyorlardır :)
  • hayirsiz  (16.12.15 01:58:37 ~ 15.10.17 18:08:33) 
(bkz: Ulaknet)


  • geven kafa  (16.12.15 02:58:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.