[]

Suç kapsamına girmeyen dolandırıcılıklar

Romalılar, benim sözlük hesabım olmadığından sizden rica etsem, şu başlığa bi entri girer misiniz?

Siz de okuyun, başınıza gelmesin.

eksisozluk.com

"
Apaçık kötü niyet olsa bile, kanun açıklarından kendini korumaya almış dolandırıcılıktır.

Olay, internetten film izlemek isteyen teyzemin başına geliyor. Tabii o da bilgisizliğinden, kendisini bekleyen tuzakların içine düşeceğini bile düşünemiyor. İşte zaten çakallar da bu ayardaki kişileri mağdur etmek üzere kurmuşlar sistemi.

İnternet araması sonucunda film izlemek için giriyor. iZLENZİ diye bir sitede bulmuş istediği filmi, tıklamış. Film izlemek için kayıt olmasını söyleyen uyarıyla karşılaşmış. Kayıt olmak için ismini ve telefonunu yazmış. Sayfada sadece kayıt olma sayfası, başka birşey yazmıyor. (Ben de aynı adımları takip ettim, hiçbir uyarı yok ücret ile ilgili.)
Bilgileri girip, enter'a bastığı anda, HİÇBİR ŞEKİLDE BELİRTİLMEDİĞİ HALDE üyelik ücreti ödemeyi kabul etmiş oluyor! Hem de her ay tekrar yenilenmek üzere. .

Daha sonra bunun ücretli bir üyelik sistemi olduğunu belirten yazı ile karşılaşınca, hemen üyeliğini iptal ettik tabi. Ancak bu sadece, gelecek aylarda istemediği anlamına geliyormuş.
Telefondaki lakayt ve yaptığı düzeneğin işlediğine emin olan kişi bunun iptalinin olmadığını söylüyor.

Bu konuda şikayet etmek, yanlışı çözmek adına ufak bir araştırma yaptım, bir çok kişiyi düşürmüşler.

www.sikayetvar.com

Mobil ödeme ile ilgli bir durumun rahatlığı bu.


(Buraya kadar sözlük'e)
(Kapanış lafını size bırakıyorum, tam toparlayamadım zaten, uykusuzum.)

Bu ne kadar rahat bir iş yahu? Nasıl olabiliyor bu? Görmediğim bir yanlış mı var, benim bilmediğim bişey mi var? Nasıl olabilir yani bu. Yanlış değilsem, bi çakal kanun açığı bulmuş, çakal olmayanları mı yiyor, nedir?

 
ücret GSM hattı üzerinden mi tahsil ediliyor yoksa kredi kartı ile mi?


  • dahili meddah  (14.12.15 10:18:57) 
gsm hattı üzerinden. kart verilmedi zaten. bu paranın çekilmesi için telefon numaranızı yazıp enter'a basmak yeterli.
Başka birinin numarasını yazıp ona da yazdırabilirim yani mesela.

  • neynep  (14.12.15 10:22:45) 
O linkte şikayet eden onlarca insan var, şikayet edemeyeni, etmeyeni de düşün..ohooo.
-ve iptal etmezsen, o (nedense yazmak zorunda olmadıkları) ücretli olduğu ibaresini görmezsen, gelecek aylarda da farturaya eklenecek bir harcama.

  • neynep  (14.12.15 10:24:30 ~ 10:32:07) 
şimdi baktım kaydınıza. vodafone müşteri hizmetlerini arayıp bu durumu detaylıca açıklayın. iptal etmek istediğinizi ama etmediklerini, iptal edilmediği ve ücret iadesi yapılmadığı takdirde gümrük ticaret bakanlığı'na ve btk'ya şikayette bulunacağınızı söyleyin. büyük ihtimalle işe yarayacaktır.


  • dahili meddah  (14.12.15 10:26:15) 
Evet böyle bir şey var ve tamamen yasal. Mobil ödeme diye geçiyor bu, ek SMS'e falan dahi gerek yok.


  • roket adam  (14.12.15 10:28:56 ~ 10:37:23) 
Hayır onay istemek yok.
Vodafon arandı, "Siz böyle bir hizmet satın almışsınız, yapacak birşey yok" dedi.
(Benim şikayetim son olarak görünen değil.)

En azından "ödeme gerekiyorsa bunun belirtilmesi" gereği de mi yok? yokmuş belli ki! Aklım almıyor yahu.
  • neynep  (14.12.15 10:30:15 ~ 10:33:41) 
@uuth hemen altında dediğiniz, "acaba bu işte bir yamuk var mı, yemesinler" endişesi ile sürekli her yere bakarak olmak gereken durumda görebilmek üzere düzenlenmiş. Sayfayı açtığımızda, bu tel no girişi ardından, diğer sayfada bıraktığımız filmi tekrar izleme imkanı veren bir görüntü var.

o "ücretli olduğunu anlamak için yeterli" dediğiniz kısmın, belli olacak şekilde, minimum bilmemkaç puntoyla, görülür olması konusunda bir düzenleme yok mu acaba? Ya da bu "min 12 kullanalım, ama bin satır aşağı yazsak da, yazdık sonuçta," gibi,ona uydurulmuş hali mi ?
İlk bakışta anlaşlır olması gibi bir kaide yok mu?

İşin komik tarafı da şu, siteye üye olunca film filan izleyemiyorsunuz, şikayetlerde de var bu konu. Saçmasapan videolar.
Zaten başka bir film izleme sitesinde, araya girer şekilde çıkıyor bu. Yaptığı sadece görsel olarak kandırıp, kayıt ayağına para almak.
  • neynep  (14.12.15 10:51:06) 
@neynep,

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgim olmasa da reklam alanında az buçuk bilgim var.

Bildiğim kadarıyla operatör üzerinden "direct billing" denilen olay (sadece onayla üyelik işlemi, anlattığınız gibi sms onayı olmadan) Türkiye'de yok, gelen SMS'i onaylamanız gerekiyor. Onayladıysanız şartları kabul edip üye oldunuz demektir zaten.

Bu şuanda tüm dünyada olan bir şey, sadece Türkiye'ye özel değil. Oldukça da büyük bir "pazar". İngiltere ve Hollanda'da geçen yıl bununla ilgili çok büyük sıkıntılar yaşandı bildiğim kadarıyla, özellikle erotik içerikli sitelerde bu olay çok fazla oluyor. Hatta sırf bu "iş modeli" ile çalışan reklam şirketleri var, sen sitene reklam kodunu yerleştiriyorsun, eğer bir kullanıcı mobil cihazdan girerse onu direk bu linke yönlendiriyor, kaç para "keklenirse" bir kısmını sana komisyon olarak ödüyorlar. Hiçbir gerçek ürün yok.

Kredi kartı ile ödemenin aksine mobil ödemede ters ibraz (chargeback) işlemi yok, ne gsm şirketi ne de ürün aldığınız yer size geri ödeme yapmak zorunda değil, adamların insafına kalmış durumdasınız.

Anlattıklarınızdan yola çıkarsak iyi niyetli insanlar olmadıkları belli oluyor, o yüzden ne kadar hattınız varsa hepsini mobil ödemeye kapattırın, tavsiye ederim. Böylece bundan sonra endişelenmenize gerek kalmaz.

BTK'ya şikayet edin bence.
  • hayirsiz  (14.12.15 11:29:51 ~ 11:33:22) 
@hayirsiz, bu kapsamlı bilgim yoktu tabii, teşekkür ederim.
Ama tam da bu başlıkta yazan şeyin karşılığı değil mi resmen?
Ben bu deneyimden sonra tanıdıklarımı mobil ödeme konusuna karşı uyardım, bende sorun yok da böyle bir şeyin olması ve yasal olması doğru bir şey değil bence, o yüzden paylaşmak istedim.
  • neynep  (14.12.15 12:52:13) 
@neynep,

buna "yasal değil" diyebilecek konumda değilim ama iyi niyetli bir şey değil, orası açık. söylediğiniz gibi -ben de aktardım gerçi- ödeme alındığı zaman bir ürün de teslim edilmiyor.

ilk mesajımda da yazdığım gibi bu olay tüm dünyada var şuanda, birçok ülkede çeşitli önlemler alınıyor yavaş yavaş ama bu gidişle daha çok can yakacağa benziyor bu tür siteler. Örneğin bir eticaret sitesi açacağın zaman bankadan sanal pos alman lazım, başvuru yaptığın zaman banka didik didik inceliyor seni, sitene bakıyor, gerekli şartları sağlıyor musun diye inceliyor. Ne sattığına da bakıyor, onayı ondan sonra veriyor. Mobil ödemede niye işler bu kadar kolay oluyor onu anlayamıyorum.

bunun ayrıntılı incelemesini devletin ilgili kurumlarının yapıp bu işlere belirli bir standart getirmesi gerek, yoksa böyle şeyler olmaya devam eder. operatörler de müşteriyi hiç korumuyor gibi gözüküyor.

Bu arada ek bir bilgi daha vereyim. Bu mobil ödeme yapılıyor ya hani, bu ödemenin %15 ile %40'ı (satılan ürün çeşidine göre değişiyor) direk operatöre gidiyor. Çok kazançlı bir iş olduğu için mi görmezden geliyorlar yoksa haberleri mi yok bilmiyorum ama çok saçma gerçekten.
  • hayirsiz  (14.12.15 13:01:33 ~ 13:05:19) 
üzerinde onlarca emek ve masraf olan telif hakkı korunan filmeleri bedava izlemek isterken istemsiz olarak para mı ödemiş? bunun neresi dolandırıcılık.
öte yandan böyle bir mobil ödeme olmaz onay vermeden olmaz yaptılarsa bile orman kanunuyla yapmışlardır. yapacaginiz sey hic oncesinden bahsetmeksizin "yahu benim hesabımda 49 lira borc gorunuyo bu nerden cikti haberim yok" diyerek once cagri merkezi ile kavga etmek olmazsa tuketici hakem heyetina gitmek olmalı

  • baba131  (14.12.15 13:17:25 ~ 13:21:57) 
@hayirsiz, kimse kimseyi korumuyor tabii ki, kullanılan o kelimenin altındaki anlam hangi taraf daha kârlıysa onun tarafında olmak. Yani bu durumda operatörün kazancı olsa bile kaybedeceği bir şey yok, o yüzden neden yardımcı olsun ki?
Evet, dediğin gibi devletin ilgili kurumlarının da bir el atması gerekli belki ama, yine aynı durum sanırım..

@bence de öte yandan kısmına bakmak lazım, korsan film/bandrol/telif hakları ayrı bir başlıkta tartışılır.
  • neynep  (14.12.15 13:48:02) 
@neynep, sonuna kadar haklısın aslında bu dediğin (ki bir zamanlar o servisleri ben yapıyordum) tamamen şark kurnazlığı.

her operatör'ün kendisine ait düzenlemeleri var, birinde hediye, diğerinde bedava, diğerinde ücretsiz gibi kelimeler kullanamazsın, bununla birlikte yine her operatör'ün standart olarak belirlediği bir şablon metin var bu metinlerde şurası kırmızı burası 12px olacak, ekranda tam olarak mesaj görünecek gibi bir takım kuralları var, birde hukuki kısımlar var, bu servisler tüm bu bahsettiğim hukuki ve operatör'lerin düzenlemelerine uyuyorlar ancak sizin başınıza geldiği gibi her hangi bir bilgi ve tecrübeye sahip olmayan genç yada yaşlılar hiç bir şey fark etmeden (çünkü ulaşmaya çalıştıkları bir içerik bişi var) bunları onaylayıp geçiyorlar. fark edenler iptal ederken fark etmeyenlerden bir daha o servisi kullanmasa bile para çekiliyor, bilgilendirme sms'i atılıyor şu kadar para çekildi falan diye ama çoğu kişi ne diyo bu diyip sms'i siliyor dolayısı ile aslında tamamen hukuka, düzenlemelere uygun bir servis ancak dediğin gibi sadece ve sadece şark kurnazlığı.

@hayırsız, her servis için sms ile doğrulama gerekmiyor, bazı servisler operatörlerin msisdn forwarding'inden faydalanıyorlar, sen adamın web sitesine girdiğinde senin telefon numaran (hiç bir yere yazmasan bile) operatör tarafından o siteye iletiliyor (HTTP Header olarak) dolayısı ile tek butona tıklayarak abone olmak veya ücretlendirilmek mümkün. tabii bu servisler operatör'e kayıtlı olması lazım her siteye bu bilgi gönderilmiyor.

eskiden orman kanunu vardı ve uygulanıyordu ama şimdi servisleri iptal edildiğinden kimse uygulamıyor. mealen hukuka uygun, düzenlemelere uygun bir şark kurnazlığından öte bir şey değil.

servis aboneliğini iptal edebilirsin, bir miktarını keserler, tüketici mahkemesine gidip bu servisin faydasını almadığım halde ücretlendirildim bu ücretin geri ödenmesini talep ediyorum diyebilirsin.

bununla birlikte gayet kibar nazik bir şekilde bunların müşteri hizmetlerini arayarak ve saatlerce konuşarak o parayı geri ödetebilirsin.
  • selam  (14.12.15 13:58:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.