[]

Patates nasil kizartilir? Bu sefer de basaramazsam kendimi asıcam

Her turlu yemegi yapıyorum ama is patates kizartmaya gelince 0.
Bimden aldim simdi dondurulmus patates elimde yag tava bekliyorum



 
o patateslere fritöz lazım. tavada yapayım dedin mi dağılıyorlar. yada koca tencereye ver ediceksin yağı, patatesler içinde yüzücek ancak o şekilde yaparsın. hani çevireyim öteki tarafı da kızarsın dedin mi dağılıveriyor namussuzlar.


  • vayezikhan  (13.12.15 12:43:06) 
işin sırrı kızgın yağ, tıka basa doldurulmamış geniş tava. beyazdan sarıya geçiş anında almak gerekiyor.


  • novotni  (13.12.15 12:44:29) 
yağı dök iyice kızsın daha sonra patatesi ekle ama kapağı olsun sıçrar etrafa


  • basond  (13.12.15 12:46:09) 
tavada olmaz abi o iş. bak makarna yaparken tencereyi suyla dolduruyon ya. hah o suyu yağla değiştir. makarna da patates olsun. önce kızdır yağı biraz. sonra at battisleri. ara ara kontrol et, piştiğinde zaten anlıyosun.


  • der meister  (13.12.15 12:49:13) 
yağı tavaya dök.
yağ kızsın.
patatesi içine sokunca çıtır çıtır yansın.
sonra at.
yağ tavanın yüzeyinde 2 cm fazla olsun.
at sonra kızart işte.
  • Alt4y  (13.12.15 12:57:33) 
Dondurulmus patates yerine patates alip soyup dogramakla baslamalisiniz bence


  • signore  (13.12.15 12:58:53) 
Ben de yapamıyorum ya aynen. En yapamadığım şey. Bu önerileri denedim ben de ama bi gelişme olursa :) yazarsan, yapamayanlar da öğrensin, he mi


  • neynep  (13.12.15 13:04:04) 
patates kızartmasının püf noktası kızgın yağ. yağ iyice kızsın patatesleri atınca çııtırdasın.
tava kör ise patates kızartması dağılır. o tür tavalarda et güzel oluyor. ince etli, ısıyı çabuk yayan alüminyum ve bakır tavalar pişi, patates kızartması vb. için en iyisidir.

patatesleri tavaya atınca bekle biraz kızarsınlar. kızarmadan maşayla müdahale etme, dağılırlar. gerek görürsen tavayı hafif salla arada. kabuk oluşunca maşayla karıştırırsın, her yanı pembeleşince çıkarırsın.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (13.12.15 13:30:07) 
donmuş patates patates değildir. erinmeyip git normal patates al ve ince uzun doğra. suyun içinde iyice temizle patatesleri. daha sonra o temiz patatesleri yine temiz suda beklet. ondan sonra at tavaya kızgın yağın içine, bak nasıl muazzam oluyor.


  • teritori  (13.12.15 13:35:22) 
teritori'nin tavsiyesine ufak bir ekleme: yağa atmadan patatesleri kurulamayı unutmayın. yoksa üstünüze yağ sıçrar.


  • signore  (13.12.15 13:41:32) 
benden de ekleme, patatesleri atmadan önce tuzlayın.


  • nice tnetennba  (13.12.15 13:46:35) 
ben de bu konuda çok kere çıldırdığımdan konuya daldım kusura bakmayın ama,
donmuş değil, taze yağ, bol yağ,geniş tava/tencere, yıkanıp kurulanacak iyice, yağ beyazdan sarıya dönerken alınacak, çok yanmayacak, ama kızaracak diyorsunuz bu şekil.
bi de bazı tarif seylerinde yarı kızartıp alıp tekrar koymalı filan vardı, ben bi faydasını görmedim ama..
bi de şöyle bişi var, kızdırıyoruz yağı kıvamında, her şey mükemmel, ama pattizleri atınca en azından oda sıcaklığında, bu yağ ile pattiz arasında ısı transferi oluyör sonuçta ve yağ ısı kaybediyor. Az kızmış yağda da pattizler hem yavaş oluyor hem çok yağ çekiyor hem kızarmıyor.
Öf çok zor ya.
  • neynep  (13.12.15 14:00:03) 
en kritik nokta atlanmış: patates türü!

mutlaka kızartmalık patates alın. pazardan alıyorsanız zaten satıcı ayrıştırmıştır. kızartmalık olmayan patateslerden alırsanız ne yaparsanız yapın düzgün kızarmaz. yağı çeker ve burger king'in sünger patatesleri gibi olur.

tavada değil derin bir tencerede kızartın. "kızartma tenceresi" diye internette arayın, görürsünüz.

MUTLAKA AMA MUTLAKA: yağı ısıttıktan sonra patatesleri atın.
yağın altını çok açmayın. ne kadar açacağınız ocağın ateşi & tencerenin kalınlığıyla orantılıdır. birkaç denemede ne kadar açacağınızı öğrenirsiniz zaten.
mutfağa ısınmış yağ kokusu yayılınca bir patates dilimini atın, çevresi kaynar gibi oluyorsa bütün patatesleri atın.
  • tabudeviren  (13.12.15 14:45:24) 
en önemli nokta yağdır, kızartma için en iyisi ve fasfoodcularında kullandığı hurma yağı yada palmiye yağıdır (cok sağlıksız diyorlar). büyük marketlerde frita marka satılıyor. bu aralar bimde de satılıyor (galiba orkide marka).


  • cptxxx  (13.12.15 18:58:24) 
bayanlar beyler, tavsiyeleriniz üzere patatesleri kızarttım. gayet hoş oldu.
rengi tam döndüğü sırada aldım dışı kıtır, içi yumuşak oldu, çok yağlı değildi.
sağ olun, var olun.
bi de yağa atmadan önce tuz döktüm üstüne, işe yaradı mı bilmiyorum
  • dieselsingle2  (14.12.15 15:00:40) 
patatesler yağda yüzmeye başlayınca da alabilirsin. yağda yüzmüyorsa rengi ne olursa olsun tam pişmemiş demektir.


  • tuzzluk  (14.12.15 15:04:42) 
zaytinyağında kısık ateşte de yapabilirsin. çıtır olmaz ama efso lezzetli olur. patatesin lalitesi önemli ama, küçük ödemiş patatesi gibisi yok.


  • hasmetizm 2046  (14.12.15 15:12:29) 
arkadaşım yağla falan alakası yok. emaye bir tencere al yağı dök içine kızart. bak görürsün aradaki farkı.

edit: tencerenin emaye olması şart. çelik tencerede falan deneme.
  • jesues  (14.12.15 15:13:38 ~ 15:14:48) 
bim`in pattesini firinda yapiyom, nefis oluyor. üzerine coook az zeytin yagi gezdir, pommes baharati at (varsa) yoksa da tuz, karabiber, kekik...


  • menny  (14.12.15 15:31:37) 
vay anasını arkadaş herkes patates kızartması uzmanı mı? yahut bu soruyu bekliyordu uzun uzun yazmak için :) ben de madem donmuş olarak aldınız artık onları atacak değilsiniz patatesleri yağlayıp fırına vermenizi öneriyorum. ama bundan sonra napıyoruz? kendi patatesimizi kendimiz soyuyor, doğruyor öyle kızartıyoruz. yine fırında tabi belirtmeye gerek yok sanırım.


  • kakao  (14.12.15 15:55:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.