[]

maya vegan mıdır?

arkadaşlar merhaba.

maya vegan bir yiyecek midir? mesela mayalı ekmek vegan mıdır? neden?
mayanın içinde bakteriler bulunur ve onlar mayadan yenebilir besini oluşturur.
mayanın vegan olup olmamasını vegan olmanın tanımından ve felsefi bakış açısından anlatabilecek kimse var mı? mayanın bakterileri ile ilgili bilgisi olan birisi de bilgisini paylaşırsa çok sevinirim. benim için önemli bir konu.

teşekkürler.

 
Mayalar mantardır.


  • Lim5  (13.12.15 03:14:32) 
bildiğimiz fırın ekmekleri üzerine bir şey sürülmüyor sadece su püskürtülüyor. bazı sandviç ekmeklerinde süt katkısı oluyor. paketli ekmeklerin üzerindeki etiketleri okumak gerekir.

mayalanma dediğimiz şey aslında bakterilerin üremesi. bakteriler tek hücreliler. hayvanlardan ve bizden farkı gelişmiş bir sinir sistemi ve hisleri olmaması yanında duygusal tavırları olmaması. etik kısmı bitkilerdeki ile benzerdir.
  • madarch  (13.12.15 07:19:44) 
Yazık değil mi o bakteri canlı canlı pişiriyorsunuz!


  • kaledekiyalnizlik  (13.12.15 10:00:49) 
Hayvansal ürünler kullanılarak üretilen maya vegan değildir.


  • Traveller  (13.12.15 10:53:55) 
Eksi maya sut icerisinde fermente ediliyor, o yuzden vegam degil. Maya cesidine gore degisiyor yani ama benim bildigim kadariyla piyasadaki yaygin mayalardan eksi maya disindakiler vegan.

Bu arada bira vegan demis yukarida bir arkadas, bilmeden yanlis yonlendirmis sanirim. Her bira ve her sarap vegan degildir. Evet iceriginde hayvansal bir sey yok, ama bu ickiler piyasadaki markalarin genelinde boga kani, yumurta aki, kemik tozu ile durultuluyor. İceceginiz ickiye dikkat edin yani. Once arastirin vegan olup olmadigini.
  • mutevazi  (13.12.15 11:02:14) 
bence değildir. eğer olay sinir sistemi ise bakterilerde ve mayalarda "quorum sensing" denen bir olay var. bence bu onların da canlı olduğunui sinirsel iletimlerinin olduğunu ve buna bağlı olarak bir toplum oluşturabildiğini gösterir. bir koloni oluşturup koloni olarak hareket edebilen canlıların ürettiği ürünleri tüketmek ne kadar etik?

veganlar mayalı/bakteriyel destekli hiçbir şey tüketmemeli...
  • unique hint kumasi  (13.12.15 11:41:10) 
veganlıkta etik sınırlar kişiye göre değişiyor. kabullerle ilgili. bira ve şarapta damıtım sırasında hayvansal ürün kullanan markalar var. şurada bir liste var veganblogg.wordpress.com


  • madarch  (13.12.15 15:22:33) 
@madarch, o liste geliştirildi bayağı bu arada, şarap kısmı özellikle. bildiğim bir 7-8 şarap markası eklendi oraya.


  • mutevazi  (13.12.15 15:35:12) 
@mutevazi paylaşabileceğin bir liste varsa sevinirim.


  • madarch  (13.12.15 16:38:03) 
@madarch, direkt link yok elimde sanirim facebookta calisan vegan sayfasinda biri tek tek mailleri ve aldigi cevaplari yayinlamisti. Bulabilirsem ozel mesajla gonderirim sana.


  • mutevazi  (13.12.15 17:13:29) 
Mobilden mesaj atamadim, baskalari da bakar hem belki, burda dursun:

m.facebook.com
  • mutevazi  (13.12.15 17:22:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.