[]

grup mülakatı

hakkında bütün tavsiyelerinize açığım arkadaşlar. yerli yabancı kaynak da olur hazırlanarak gitmek istiyorum.

sözlükte okuyunca çok yapmacık herkesin birbirine sallayarak göze girmeye çalıştığı bir ortam olduğunu duydum.

nedir ne değildir bir de sizden dinleyeyim istedim.

çok teşekkurler

 
panpa en sevdiğim yerden geldi konu. bir yarım saate anılarımla beraber geliyorum :D işim var az bekle beni.


  • ayiadam  (11.12.15 14:36:49) 
Mezun olduktan sonra girdiğim 12 grup mülakatının 12'sinden de geçtim, ileriki aşamalarda elendiklerim oldu vs. ama onlar alakasız.

Tek taktiğim şuydu, milletin birbirine saplamaya çalıştığı, sözünü kestiği, saldırdığı vs. ortamda hep sakince bekledim, susulsun da sıra bana gelsin dedim, saygılı şekilde fikrimi ve diğer arkadaşlara katıldığım & katılmadığım noktaları belirttim.

Kimse orada sizden dahice fikirler beklemiyor aklınızda olsun.
  • burberry  (11.12.15 15:07:44) 
toplaşın anlatıyorum. bir sürü bankanın ve şirketin grup mülakatına girdim tecrübem var. daha da bir tanesinde kalmışlığım yok.

grup mülakatı manipülasyon işidir. önemli olan efendiliğinizi bozmadan cazgırlık yapmadan karşı tarafa fikirlerinizi kabul ettirmektir. karşı taraf ne kadar direnirse siz ne kadar efendi olursanız fikirlerinizi düzgünce anlatırsanız o kalacak siz geçeceksinizdir. ortalama bir mülakatta grubun yarısı geçer.

şimdi detaylı başlıyorum adım adım gidelim.

sizi bir odaya alırlar önce ufak bir zeka testi yaparlar. sonra önünüze okumanız için bir metin verirler. bu metin genelde kimi kovalım, kimi yükseltelim, hangi çözümü seçelim gibi her sonucun hem doğru hem yanlış olduğu metinlerdir. bu metni ne ilk bitiren olun ne son. bitirseniz bile isimleri tekrar okuyun. hepsini kafanıza kazıyın bu çok öenmli. konuşurken mustafa beyi kovalım, ahmet beyi müdür yapalım diye konuşun. adı neydi ya, ilk adamı ya vs gibi ifadeler kullanmayın.

herkes metni bitirdi. gözetmenler mülakatçılar diyecek ki metni tartışmanız için atıyorum 20 dknız var.

emin olun salağın teki çıkıp ben fikirlerimi anlatarak başlayabilirim arkadaşlar diyecek. işte en kritik noktalardan biri bu. burada hemen müdahale etmeniz lazım. 20 dk dendi ya. "hemen bir saniye arkadaşlar toplam süremiz yirmi dakika. burda da gördüğünüz üzere -atıyorum- 7 kişiyiz. herkese yaklaşık 2 dakika düşüyor. herkes bir tur 1 dk konuşma sonra 2 dk oylama ve tekrar 1 dakika tartışma ve son oylama yapmamız lazım. ben bunları derken 1 dk kaybettik zaten. buyur hevesli arkadaşım başla" gibi bir cümle ile kontrolün elinizde olduğu hissini vereceksiniz.

sonra millet 1 dksında a planı iyi, onu kovalım bunu müdür yapalım senaryo ne ise tartışacak. burası size kalmış, okuduğunuz metinde hangisi kafanıza yattıysa fikirleriniz neler ise söyleceksiniz. daha önce sizin ile aynı şeyleri söylemiş biri varsa "bilmemne beye katılmakla beraber" bunun böyle böyle olduğunu düşünüyorum. diyeceksiniz. ama muhakkak fikir katacaksınız. katılıyorum deyip bırakmak yok. yada sizin söyleyeceğiniz herşey söylendi ise karşı görüştekilerin fikrini çürüteceksiniz.

bu kısımdan sonra el kaldırmalı oylama yapacaksınız. ezici çoğunlukla tek bir fikre odaklanıldıysa ikinci tur'da diğer fikri konuşmanız gerektiğini, neden olup olamayacağını tartışmanız gerektiğini söyleyin insanlara.

ha yok. iki fikire de yakın oylar çıktıysa insanlara fikrinizi aşılamanız lazım. böyle bir durumda bir dk konuşmak yerine ortak tartışmaya döndürmeniz laızm muhabbeti.

bir sigorta kurumunun teftişinde buna benzer bir durumda kaldım. 9 kişilik grupta 4-4 çıktı oylar ve arkadaşın biri karar bana kaldı gibisinden laflar etti. o an sinirimden küplere bindim. ancak yapacak bişi olmadığından o zaman bilmem ne beyi ikna edelim dedim. önce bizim taraf çok güzel kararı anlattı. diğer taraf da anlattı. sonra ben bu arkadaşa neden bu kararın doğru olduğunu tekrar anlattım ikna oldu. oylama yapalım dedi. ben diğer tarafı da dinlememiz gerektiğini söyledim. diğer taraf da anlatırken ben destek oldum. haklısınız aslında vs diye. sonra oylama yaptık. bu arkadaş bizim karara destek çıktı ama o da ne? ayiadam karşı tarafın kararını destekledi ve bu eleman çok pis göt oldu. o mülakattan tek kişi ben geçtim. böyle piçlikler yapmaya da hazırlıklı olmanız lazım :)

grup mülakatının en önemli kısmı bir karara varmak. baktınız grup hala kararsız. son 3 dk falan. en kötü karar kararsızlıktan iyidir arkadaşlar gibi bir laf sıkıyorsunuz. oylamayı yapıyoruz hala kararsızlık var ise bu iş böyle olmayacak deyip karşı tarafın kararına destek çıkıyorsunuz. karar veremezse grup tüm grup eleniyor haberiniz olsun.

ha illa case üzerine gitmeyebilir de mülakat. bir kişi sizi alıp kendinizi tanıttır şirket hakkında sorular sorar, neden bu pozisyon der. burda sona kalmayın dona kalırsınız. sona kalıyorsanız tüm grubu ezecek özelliklerinizin olması lazım. atıyorum tüm okul kırıkkale mezunuysa sizin bilkent mezunu olmanız, en kaliteli hobi futbol sinema iken sizin amatör tenisçi falan olmanız lazım. bu şans ve kader kısmet işi. yapacak birşey yok.

üstteki gibi ortaya da konuşturabilirler insanları. o durumda da genelde kimsenin sözünü bölmeyin ancak kimsenin sizin sözünüzü bölmesine de izin vermeyin. kararlı olun sesiniz gür çıksın.

bu mülakatların tüm olayı kararlılık ve profesyonellik. zaten bu mülakatları firmanın kendisinden çok ik şirketleri yapar. onlar da masaya hakimiyetinize, profesyonelliğinize, diksiyonunuza, giyim kuşamınıza bakar.

devlet kadroları için girilen mülakatlar ile özel şirketler için girilen mülakatların giyinmeleri tamamen farklıdır. devlette gri yada laci takım içine beyaz gömlek kırmızı bordo kravat şart iken, özele siyah takım siyah gömlek siyah kravatla giden bile -ben :)- var. giyinmenizde jilet gibi olun. akşam düğününüz varmış gibi giyinin. yorgun gözükmeyin, heyecan yapmayın. hatanız olursa anam kaldım deyip paniklemeyin, kusura bakmayın gözümden kaçmış, 1-2 saniye müsaade ederseniz hızlıca bu durum hakkında tekrar düşünmeye ihtiyacım var deyin.

mülakatlarda bilgi hiçbişidir, özgüven her şey. özgüven dediysem de her boku ben bilirim değil. biri sana emin misin diye soruyorsa verdiğin cevap %90 yanlıştır. kesinlikle dersen o mülakattan kalırsın. ama böyle olması gerektiğini düşünüyorum dersen geçersin. tabi bu mühendislik mülakatlarında sökmez.

şu işime girine kadar zibille mülakata girdim. hiçbirinden elenmedim. sadece birinde sorulan tüm soruları bilmemem rağmen çok üstüme geldikleri için elimi sıkmak için kalkan adamın elini sıkmadım, kapıyı vurup çıktım. dediklerimi yapın siz de kazanacaksınız :)
  • ayiadam  (11.12.15 15:40:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.