[]

elektrik, elektorik... bilinmeyen bir direnç nasıl hesaplanır? wheatstone köprüsü ile mi?

elimde ölçme kitabım yok maylesef bulamıyorum istediğim kitabı, yine yardımcı olabilirmisiniz?

a )bilinmeyen direnç wheatstone köprüsü ile mi hesaplanır?
b) wheatstone köprüsü ile toprak kaçağı ölçülür mü? yoksa meger ile mi ölçülür bu iş?

 
1) bilinmeyen direnci avometre ile kolayca ölçersin. ama hassas bir ölçüm olmaz. wheatston köprüsü ile daha duyarlı bir ölçüm yapabilirsin.

tam olarak nasıl yapacağın burada anlatılmış :

www.fizikciyiz.com

2) www.emo.org.tr
  • kimlanbu  (18.10.09 20:17:55) 
a) evet
b) meger

  • m3mphis  (18.10.09 20:19:38) 
wheatstone köprüsündeki olay...

i1.R1 = i2.RX
i1.RA = i2.R2 olduğundan bu iki denklem oranlanırsa,

R1.R2 = RX.RA olur deniyor. i1ler ve i2 ler gidip, R1.RA = RX.R2 olması gerekmiyor mu?
  • baba yorgun  (18.10.09 21:10:45) 
aynı sizin yazdığınız şekilde yazıp oranlarsanız R1/RA = RX/R2 olur burdan da çapraz çarpım yapıldığında R1.R2 = RX.RA olur


  • burbat  (18.10.09 21:18:31) 
anladım. ben direkt oranlayıp alt alta çarptım. o yüzden yanlış yapmışım.


  • baba yorgun  (18.10.09 22:22:30) 
wheatstone, cins fizik/elektrik soruları için bi de sensordeki değişimleri algılayıp işlemek için kullanılır. yoksa wheatstone ile direnç değeri hesaplamak falan boş işler bunlar.

zaten elimde ampermetre olduktan sonra ben direnci direk hesaplarım zaten verdiğim gerilimi biliyorsam. ne yani, ekstradan bağlanacak bi ampermetre, 2 tane değerini bildiğim direnç bi de pot buluyorum da uyguladığım gerilimi mi bilmiyorum bi tek. bırak allahını seversen. öyle şey mi olur.
  • cruor  (18.10.09 23:57:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.