[]

İngiltere - Cenaze İşleri - Defin

İyi akşamlar,
Bir arkadaşımın kocası dün Oxfordshire'da sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü. Arkadaşım Türk, müslüman; koca İngiliz, müslüman. Evlenmeden önce müslüman oldu, 45'inde sünnet oldu filan. İki tane çocukları var.
Arkadaşım İslamî usûllere göre defin istiyor hâliyle, hatta Türkiye'ye getirmek istiyor, kendisi de gelmek istediği için ilerde. Kocasının ailesi de kendilerince haklı olarak orda defnedilmesini istiyor. Vasiyet açılmadan İslamî usûllere göre gömülmesine de izin verilmiyormuş. Vasiyet açılması da 15 gün sürer dediler. Konsoloslukla filan bağlantıya geçildi tabi ama bir şey çıkmayacak büyük ihtimalle. Çünki rahmetli zaten İngiliz vatandaşı, kadın çifte vatandaş, çocuklar zaten bebe.
Benzer tecrübesi olan, İngiltere'de defin işleriyle uğraşmak zorunda kalmış kimse varsa bildiğini yazarsa çok hora geçer. Google'a baktık boşuna bakmayın, tecrübeniz ya da duyduğunuz varsa yazın lütfen.
Özetlersem: Vefat eden kişinin defin işlerinde eşin iradesi mi; kardeşin, anne babanın iradesi mi dikkate alınır? Kimin hakkı öncelenir yani yasal olarak? İkincisi bu süreci hızlandırmak mümkün mü? Avukata sor da demeyin, para almadan konuşmuyorlar.
Şimdiden teşekkür ederiz.

 
babam için ben ne dersem o oldu ne abileri kardeşleri ne de annesinin sözü geçti benim sözümü. veraset de zaten ben annem ve kardeşlerim üzerineydi. benim sözüm geçerli oldu. muhtemelen eşin iradesi geçer, sonuçta adamın eşi birinci dereceye giriyor.

ama çok da emin olamadım.
  • indescribable  (08.12.15 21:52:38) 
eşin iradesi geçer, miras kalırsa eş ve çocuklara kalır. Evli olmasaydı annesinin babasının sözü geçerdi.


  • oscar  (08.12.15 21:55:00) 
oncelikle basiniz sagolsun. 1.5 ay once anneannem vefat etti ve cenazemizi londradan istanbula getirip, ferikoy mezarliginda defn ettik. £2500 (10k TRY) gibi bir masrafi var butun islerin. biz araci sirket kullanarak (turk bir cenaze sirketi) ve mezar yerimiz hazir oldugu icin bunun disinda baska bir masraf etmedik. turkiye tarafinda 1 kuru$ para odemeden butun isler belediyeler tarafindan cok duzgun bir sekilde yerine getiriliyor.

bicaklanma oldugu icin, coroner (adli tip) cenazenin ulkeden cikisini onaylayana kadar beklemek durumundasiniz. e$inin son karar hakki olmasi gerekli, cunku next-of-kin/en yakin akraba bu durumda kendisi.

eger detayli bilgi veya yardim gerekliyse ozel mesaj atarsaniz iletisim bilgilerimi paylasabilirim.

tekrar basiniz sagolsun.
  • adroand  (08.12.15 21:57:51) 
Bi sorum daha olacak bi funeral directorla anlaştınız mı, yoksa siz mi ilgilendiniz evrak işleriyle. Kendimiz denesek altından kalkabilir miyiz?
Ben sorarken cevap gelmiş, çok teşekkür ederim.

  • gayda  (08.12.15 21:58:58 ~ 22:00:01) 
biz bir camii dernegi araciligi ile butun islemleri halletik, vefat evde oldugu icin gelip aldilar, coroner onayi verene kadar muhafaza ettiler, ucus gununden bir gun once annem yikamak icin bayan hocalarla beraber gittiler ve hazirladilar. coroner onayindan sonra turk konsoloslugundan onay gerekiyor, bu ayni gun cikiyor. bir funeral director kullanmaniz gerekicek cunku embalming certificate, uygun cinko tabut vs istiyorlar ucusa almak icin. thy ile geldi cenazemiz, sirf ucus tarafi bize £950 olarak faturalandi. kargo olarak gittigi icin normal biletten daha pahali. eger isterseniz detaylarini verebilirim.


  • adroand  (08.12.15 22:05:58) 
Ben de eşin hakkı diye okudum, o yoksa next-of-kin ibaresini de gördüm ama çok emin olamadım. Endişemiz biraz da ailenin farklı yollar denemesi, hukukçu olmadığımız için yapabilecekleri ne var bilemiyoruz. Gerçi arkadaşım da vatandaşlığını aldı üç sene kadar önce. Ama yine de ailenin tepkisi fazla agresif şu anda. İyi insanlar aslında, ama kaybın şokuyla böyle tepki verebiliyor insanlar. Kesinlikle istemiyorlar naaşın Türkiye'ye gelmesini. Süreci hızlandırmak için bi danışmanlık almak şart oldu galiba. Mesaj attım size bahsettiğiniz derneğin iletişim bilgileri işimize yarayacaktır mutlaka. Oxford'da hizmet vermeseler de yönlendirirler belki başkalarına.


  • gayda  (08.12.15 22:20:01 ~ 22:25:33) 
Şöyle bi' şey bulduk yarın arayacağız, bu mu acaba sizin hizmet aldığınız?
www.ukturkishislamictrust.co.uk

  • gayda  (08.12.15 22:44:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.