[]

PKK telafuzu

Sabah sabah aklıma takıldı.

Bizler Türkçe'de K harfini "Ke" olarak telaffuz etmeyi öğrendik. Ama PKK'ya Pekaka diyoruz. Oysa anladığım kadarıyla (ve yamulmuyorsam) PKK sempatizanları bu örgüte Pekeke diyor.

1. Biz neden Pekeke dememişiz?
2. Sempatizanlar neden Pekeke diyor?

Tikler akşama. Belki daha da erken.

 
Başlığı düzeltemiyorum, imla hatası için sorry


  • dessy  (08.12.15 09:06:49) 
bu pkk ile ilgili değil. içinde K geçen kısaltmaları böyle okuyoruz ve sebebini pek bilmiyorum.

örneğin TeSeKa
örneğin TeDeKa
  • uuth  (08.12.15 09:10:05) 
Türkçe'de doğrusu pekeke şeklinde okunması. Ama bizde K harfi genelde ka olarak telaffuz ediliyor; SSK, KPSS gibi kısaltmalarda da ke yerine ka şeklinde söylüyoruz, bir nevi alışkanlık. Bir de örgüt sempatizanları (doğrusu bu olduğu halde) böyle telafuz ettikleri için sanki böyle telafuz edenler örgüt sempatizanı şeklinde bir algı oluştu (saçma ama böyle).

Bir de şuradaki arkadaş başka bir açıklama yapmış:

eksisozluk.com
  • Abdurrahman  (08.12.15 09:10:31 ~ 09:10:54) 
bizler "ke" olarak öğrenmedik telaffuzu, hem "ke" hem de "ka" olarak öğrendik. söylenişi dilimize göre daha zor olduğu için de pekeke dememişiz. onların diline göre pekeke demek daha kolaydır, öyle diyorlardır. dilin yatkınlığı ve alışkanlık meselesi.


  • devilred  (08.12.15 09:10:32) 
Yanlış okuyoruz, doğrusu pekeke, tedeke, teseke.


  • i was made for you  (08.12.15 09:10:51) 
sanirim alismakla ilgili. orgut ilk ortaya ciktiginda trt spikerleri nasil okuyorlardi merak ettim.

ha, bi de akp ye akp li olmayan herkes akepe diyor, akp liler ak parti diyor, sanirim sadece dogu perincek akape diyor.
  • kartonpiyer  (08.12.15 09:20:02 ~ 09:20:40) 
1. sadece pkk değil, birçok kısaltma ka olarak okunuyor. doğru mu? değil. cumhuriyet gazetesi ke olarak kullanıyor mesela.

2. çünkü kürtçede pekeke olarak söyleniyor. pkk kürtçe olduğuna göre öyle söylenmesi normal. cia'ye ce i a demiyor kimse, ingilizce orijinaline sadık kalınıyor örneğin.
  • nathanieltroy  (08.12.15 09:24:41 ~ 09:26:18) 
Zaten kimsenin bu duyuruda öyle bir savı yok. Olayı dil bilgisine göre soruyorum ve insanlar da bu doğrultuda cevap veriyor.


  • dessy  (08.12.15 09:45:23) 
Daha şimdi derste işledik benim de aklıma takıldı. Ama türkçede tüm sessiz harflerin yanına e sesi getirşmeliymiş. Israrla sordum istisnası var mı diye ama yokmuş. Hepsine e demeliymişiz. Türkçenin her şeyini doğru yapmadığımız için çok da takmamak lazım tabi.


  • pshasha  (08.12.15 11:29:14) 
merhaba. kktc, tkp, mlkp, stk, kgb hangi kısaltmayı "ke" diye okuyoruz biri örneklendirirse sevinirim. cumhuriyet gazetesi örneğini de anlamadım.


  • libertine  (08.12.15 11:38:35) 
@libertine

evet hepsini ka diye okuyoruz zaten, kimse tersini söylemedi ki. cumhuriyet gazetesi "pkk'lılar" yerine "pkk'liler" yazıyor. aynı şekilde "tsk'ya" yerine "tsk'ye", "hsyk'nın" yerine "hsyk'nin" diye yazıyor. doğrusunu yapıyor yani.
  • nathanieltroy  (08.12.15 12:52:29) 
evet bize de ilkokulda ke diye ogretildi ama iki tane kekenin yanyana okunmasi kolay degil, o yuzden ka deniyor..

ayrica kurtce ozune sadik kalinmali savina da katilmiyorum, amerikalilar kendi dillerinde nasil soyleniyorsa oyle okuyorlar, eyc es bi si, siayey diye kasan bir tek biziz. amerikalilar pikeykey diyor haberlerde vs.
  • baldur2  (08.12.15 13:10:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.