[]

Sevgi İzi Projesi

Selamlar duyuru halkı size bir şey sormak istiyorum. Şimdi Müge Anlı'nın programında gördüm bu projeyi. Engelli ve kendini bilmeyen yaşlıların ailelerinin adres bilgilerini bir siteye giriyorlar bu sistemin verdiği numaraları da bileklerine dövme ile işliyorlar. Amaçladıkları bu insanlar kaybolurlarsa kolayca bulmak. Bazı dövmeciler de gönüllü olarak bu numaraları engellilerin bileklerine dövüyorlar.

Şimdi sorum şu siz olsanız yapar mıydınız? Engelli ya da yaşlı yakınlarınızı bu sisteme dahil eder misiniz yoksa benim gibi şüpheli mi yaklaşırsınız? Ne olursa olsun bir nevi fişleme bu iş. Evet engelliler için ama şüpheli olmakta haklı mıyım? Yoksa çok mu abarttım?

Söz konusu site: www.benibuldular.com

 
Böyle bir numarayı kolye, künye, saat vb. gibi harici aksesuarlarda uygulamak varken vücuda dövme olarak uygulama fikri bana biraz garip geldi açıkçası? Fikir ve niyet oldukça güzel ancak uygulama yanlış, ben yakınlarım için böyle bir şeye müsaade etmem.


  • cok sey hakkinda az sey bilen adam  (07.12.15 10:46:12) 
bir yakınımızın annesi alzheimer'lı ve kadın hep evden çıkıp gidiyor, zor buluyorlar (küçük yerde yaşadıkları için zor da olsa bulunabiliyor) ama bir gün hiç bulamamaktan korkuyorlar. çeşitli yöntemler denendi ancak maalesef pek işe yaramadı.
onların yaşadığı paniği iyi biliyorum.
bence yararlı olabilecek bir uygulama, ben olsam yaptırırdım, kendilerine de haber vereceğim hatta.
  • peggy  (07.12.15 10:53:21) 
Bazı hastalar üzerlerinde kolye vs tutmıyorlar ama. Otizmliler özellikle. O yüzden kolye künye vb şeyler pratik olmuyor çok şey Hakkında az şey bilen Adam.

Ben de bu soruyu yakınıma anlatıp anlatmama konusunda tereddütte kaldığım için sordum. Umarım sizin haber vereceklerinizin işine yarar Peggy.
  • antalya12  (07.12.15 12:29:25) 
ben yapardım.

kim neyi fişliyor burada, tam anlamadım. valla gülerken gözümden yaş geldi, endişen çok komik :) sosyal sorumluluk projesi yapmışlar, seni niye "fişlesinler"?

devlet senin hakkında sağlıkla ilgili her bilgiye sahip zaten. özel şirketler de devletten biraz daha az biliyorlar. (gittiğin özel hastaneler hastalarla ilgili bilgileri tutuyor mesela, tutmasa her şey birbirine girer yoksa)

teknoloji bu hızla giderse uzun sürmez, belki birkaç nesil sonra herkes "barkodla" gezecek zaten. bilim kurgu filmlerindeki gibi kolumuzda ekranlarla gezeceğiz :p
  • hayirsiz  (07.12.15 12:46:13 ~ 15:29:38) 
@hayirsiz (hayal gücüne kalmış) o kadar (hayal gücüne kalmış) ki random harfleri (burada tarif var) diliyorum.

aptal saptal egolarınızı (burada tarif var) kendinize saklayın cevap vereceklere duyurulur. kalpten endişelerle sordum bu soruyu, ego tatmini için değil.
  • antalya12  (07.12.15 14:49:48) 
ben de ego için yazmadım zaten. kırıldıysan özür dilerim, ben bütün duyurulara böyle cevap veriyorum. artık kişisel gizlilik o kadar önemsiz halde ki hala birileri böyle duyurular açınca gülesim geliyor. sana gülmüyorum ben, durumun kendisine gülüyorum. yoksa ben seni tanımıyorum, sen de beni tanımazsın. birbirimize hakaret edersek bu kimsenin işine yaramaz, saçma olur. ben sana hakaret etmedim dikkat edersen, yine de özür diledim.

rastgele hiçbir yere vermediğim telefon numarasına (sadece güvendiğim yerlere verdim) spam yağıyor mesela. bir yerde sıkıntı var demek ki. fişlenme olur mu demişsin, ben de espriyle karışık cevap verdim. şuanda olduğundan daha kötü hale gelmez kişisel gizliliğin, sanmıyorum.

insanların sağlık bilgilerine ihtiyacın olsa sosyal sorumluluk projesi yapanların kapısına gitmene gerek yok zaten (satmazlar da gerçi), bunları pazarlamak için sırada bekleyen bir sürü şirket halihazırda var. adamların iş modeli bu komple, "büyük veri şirketi" diye ararsan detaylı bilgi edinebilirsin. kategorize edilmiş, detaylı bir halde alabilecekken niye eksik bilgi alsın ki adam?

"Büyük veri" şirketlerinin senin hakkında öğrenmeyi isteyip de öğrenemeyeceği hemen hemen hiçbir şey yok. Bana sövme, onlara söv söveceksen.

www.businessinsider.com
www.healthcareitnews.com
www.nasdaq.com
www.propublica.org

Türkçe istersen
eksisozluk.com
eksisozluk.com

vaktimi ayırdım, bilgimi paylaştım, endişen komik ve yersiz dedim diye bana aptal diyorsun, oldu mu yani?
  • hayirsiz  (07.12.15 14:56:47 ~ 15:47:07) 
bana iyi fikr gibi geldi. yaparim herhalde.


  • jimicik  (07.12.15 15:03:27) 
adres bilgisi olunca ben aklıma hırsızlık geldi. Bu bilgiler ne kadar gizli mesala? art niyetli insanlar bu kişilerin evlerini hedef olarak seçemez mi mesala?


  • hononu  (07.12.15 15:10:29) 
@cok sey hakkinda az sey bilen adam

saat, künye, kolye çıkabilir, düşebilir, çalınabilir, kişinin kendisi çıkarıp unutabilir takmayı ya da atabilir de.

o saydığın takıların hiç garantisi yok anlayacağın. Ha tabi yaptırmam diyorsan kimse yaptır diyemez ama dövme fikri olabilecek en güzel fikir bu konuda.

Örneğin 1-2 yerde görmüştüm kan grubunu kolunun görünecek bir yerine dövme yaptıran dağcı vardı. Bilinç kaybı ile hastaneye giderlerse zaman kaybetmeden kan grubu öğrenilebilsin diye.
  • orta buyuklukte bir ulkenin krali  (07.12.15 15:21:56) 
@hayirsiz

biraz fazla hassas davrandım galiba asıl ben özür dilerim. konu bu olunca biraz fazla hassasım galiba. tekrar özür dilerim.

benim fişlenmekten kastım kişisel gizlilik değildi aslında tamamıyla, biraz da hırsızlık, bu çocukların başka amaçlar için kaçırılması gibi gibi şeylerdi.

sanırım mantıklı gibi bu proje. sanırım bir rakamdan sonra olayı emniyete devredeceklermiş yani devlet kontrolünde olacakmış bu iş.
  • antalya12  (07.12.15 17:01:51 ~ 17:03:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.