[]

Basit bir fizik tartışması/iddialaşması

Merhaba,

Sabit hızla giden A aracı vardır. A aracı da elbette bir ortam içinde ilerlemesini sürdürmektedir. A aracı içerisinde de giden iki varlık vardır. A aracı B noktasına sabit bir hızla ( farz edelim ışık hızı/h ya da farz edelim 100km/h) hareket ediyor olsun. Varlıklardan bir tanesi A aracı içerisinde hiç hareket etmemeyi, olduğu yerden tabiri caizse totosunu dahi kaldırmak istememektedir, bu varlığın adı X1 olsun. A aracı içinde olan diğer varlıkta X2 varlığı olsun, X2 varlığı içinde bulunduğu kabın yani A aracının içinde hareket etmeyi ve A aracı ile aynı yönde ilerlemeyi istiyor ve A aracı içinde 10 km/h hız ile yürümeye başlıyor.

Soru şu; X2 kişisi A cisminin hızını aşar mı? Tartışma konumuz bu.

Arkadaşın bu soruya getirdiği açıklama;
X2 kişisinin hızı kişinin içinde bulunduğu kabın hızı+10km/h olur. yani içinde bulunduğu A aracının hızını aşar.


Şimdi benimde bu soruya getirdiğim açıklama; Sabit hızla giden araca (A aracı) ışık hızında gidiyorsa X2 kişisi’de +10km/h hızla A aracı içinde A aracı ile aynı yönde hareket ediyorsa A aracı içinde +10 km/h hızını arttırmış olur fakat içinde bulunduğu kabın ( A aracının) hızını aşmış olmaz. Bu konuda doğru muyum, yanlış mıyım? Yani aslında teorik olarak X2 kişisi A aracının içinde bulunduğu Mekana göre maksimum A aracı kadar hızlanabilir? Burada küçük çaplı bir iddialaşma söz konusu. Bana bu konuda yanlışsam şu nedenle yanlışsın, doğruysam şu nedenle doğrusun der misiniz? Benim yanlış olduğumu iddia ediyorlar ben yanlışımı göremiyorum. Yanlışım varsa yanlışımı söyler misiniz? Merak ediyorum.

( Lütfen Konuyu cevaplayan arkadaşlar uzmanlık alanını da yar mı? yani Fizik Mühendisi, uçak mühendisi, doktor, bakkal, şarkıcı vs şeklinde. )

Teşekkürler.

 
aracın içinde ileri hareket ettiğin an aracı geri itmiş olmandan ötürü ışık hızının altına düşüyorsun toplamda.
bir başka düşünce deneyinin daha sonuna geldik.
(uzmanlık alanı eklemesi: bisiklet tamircisiyim)
  • kargn  (04.12.15 16:56:34 ~ 16:58:14) 
bir kere birkac noktayi aydinlatalim konusmadan evvel.

1-Yani aslında teorik olarak X2 kişisi A aracının içinde bulunduğu Mekana göre maksimum A aracı kadar hızlanabilir?

yani diyorsun ki ben 100 km ile giden aractan belime kadar sarksam ileriye silahimi kaldirip siksam, kursun benimle beraber ayni hizda mi gidecek? öhm.

2-isik hizina cikarsak buralar hep karisir. bambaska olaylar george.
  • aynadakiyabanci  (04.12.15 16:57:38) 
100 km hızlı bi tren(mesela) içinde birisi 110km hızla giderse, o kişinin hızı trene göre 110km/s, tren dışındaki bir gözlemciye göre hızı 210km/s olur.


  • sanquis  (04.12.15 17:01:12) 
@aynadakiyabancı şu an telden yazıyorum o yüzden kısaca geçiyorm. Kurşunu falan karıştırma kabın dışına sarkma yok. Kurşunda yok tabi ki
2 tartışma konusu aslında ışık hızında başladı. Daha sonra olayı basitleştirmek için ütopik olmayan bir hız salladık.

  • draconas  (04.12.15 17:25:16) 
benim kim olduğumdan bağımsız bir şekilde, hız vektörel bir büyüklüktür.

x2 kişisinin trene göre ise hızı +10km/h, dışardaki birine göre (ışık hızı+10) olur. bulunduğu kabın hızını aşmış olur.
  • kaledekiyalnizlik  (04.12.15 17:33:21) 
""yürüyen mi daha çok ıslanır...." sorusunu hatırlattı. belki gidiş mantığı benzerdir.
edit- uzmanlık alanı: sokak çocuğu.

  • neynep  (04.12.15 17:49:10 ~ 17:53:00) 
@raydingoz aslında aradığım cevaba en yakın sen cevap vermişsin. Aslında dediğin gibi ışık hızına ulaşmışmış kütlesi olan varlıkların ivmesini tartışmak yerine Sabit bir noktadan tutulan, hareketli ve hareketsiz iki varlık üzerinden yansıyan ışıkları tartışmak olayı daha anlaşılır hale getirebilir. Ya da getirmeyebilir. Bilemedim :) olay tamamen teorik olunca anlaşmaya varmak çok zor oluyor. :)


  • draconas  (04.12.15 18:36:51) 
Bu arada olayı geyiğe vuran arkadaşlara da teşekkür ederim. Onların yazdıklarını da okuyor ve değerlendiriyorum. Herkese teşekkür ederim. Ciddiye alan almayan.


  • draconas  (04.12.15 18:40:07) 
Açılın ben fizikçiyim. Tane tane anlatmaya geldim.

1- Düşük hızlarda hızları toplamak için şu kullanılacak: en.wikipedia.org

burada düşük hız dediğin, ışık hızı ile karşılaştırılamayacak kadar küçük hızlar.

Dolayısıyla sen haksızsın, iddianın kaybedeni sensin. 100+10=110 km/h

2- Işık hızına yakın hızlarda şu kullanılacak;

en.wikipedia.org

Burada v/c=0 alırsan, zaten aynı formül olduğunu göreceksin. v<=c için (ör.0,99c) için hesaplarda bu kullanılır, toplam hız c'den büyük olmaz.

Burada kafanı karıştıran nokta şu; hız kime göre? Hızı daima yerdeki gözlemciye göre almakta fayda var.

Not: Vakit bulursan, Feynman Lectures on Physics'den velocity bölümünü oku. Şurda; www.feynmanlectures.caltech.edu
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (04.12.15 20:45:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.