[]

ilk iş tecrübesi hk.

öncelikle patron şirketiyle kurumsal firmaların farkını sözlükten okudum ama eğer ikisinde de çalışmış olanlarınız varsa ikisi için de avantaj ve dezavantajları yazarsanız sevinirim.

ilk iş deneyimi için daha çok şey öğrenme açısından sizce patron şirketi daha mı iyidir?

yeni mezun biri bir iki sene tekstil sektöründe planlamada çalışıp iki sene sonra otomotiv sektöründe planlamaya geçebilir mi? yani sektör değiştirmesi sıcak karşılanır mı işveren tarafından?

not: endüstri mühendisiyim

 
valla kardeş çok kabaca yazmış olucam ama patron şirketinde çalışma. tecrübe, öğrenme filan bunları geçiceksin :) insanın kanını emer o tip şirketler, psikolojik olarak yorar, iş hayatından soğutur. yani merak ediyorum bu lafları kim ortaya salıyor, patron şirketinde öğrenilirmiş filan :) acı çekmek de bir tecrübe tabii, öyle bakarsan başka :)
sektör değişimi mesele değil, çok sık yapmıyorsan sorun olmaz. hele ilk işinden sonra ikinci işinde değiştirmen son derece olağan. sevmemişsindir yani olabilir.

  • vecihi ile fikret  (04.12.15 14:46:09) 
hocam bir de şöyle bir şey demişler patron şirketinde yükselmek daha kolaydır. emeğin karşılığını daha iyi alırsın diye. sizce de öyle mi?


  • yorke  (04.12.15 14:48:11) 
bak bu da bir yalan, yükselme meselesi yani.
patron yada kurumsal şirket, iş hayatında yükselmenin %90'ı şanstır. zamanı gelince bana hak verirsin ;)
patron şirketlerde kimse kimseye emeğinin karşılığını vermez, konu şu ki bu memlekette emek gibi bir şey yoktur, kimse bu kavramdan haberdar değildir. belki çok karamsar bir tablo çiziyorum diye düşünüyorsun ama emin ol az bile söylüyorum.
kurumsal bir yerde çalış, hakların olsun. çünkü hiçbir zaman hiç kimse emeğine saygı duymayacak.
  • vecihi ile fikret  (04.12.15 14:59:32) 
Olay patrona bağlı. Sen burada yazılanlara takılma


  • enkolaykullaniciadi  (04.12.15 15:00:16) 
Patron şirketi daha fazla esneklik sağlar. Abuk subuk projelere bile çok rahat kaynak bulabilirsin. Duruma göre her işi yapman ve her deliğe girmen gerekebilir, bu da bayaa bi tecrübe. Negatif yanları da belli zaten, stabil olmayabilir.

Kurumsal şirketlerde de işini yaptığın şeyin ötesiyle ilgilenmezsin. Dolayısıyla işini yaptığın kısım dışında da tecrübe kazanman zor.
  • roket adam  (04.12.15 15:12:11) 
patron şirketinde işin ibneliklerini öğrenirsin
kurumsal firmada sadece işleyişi öğrenirsin.

patron şirketinde ya ölümüne çalışırsın ya da ölümüne yatarsın
kurumsalda iş yükü genellikle sabittir

falan filan
  • dieselsingle2  (04.12.15 15:29:19) 
patron şirketinde çalıştım evlenmeden önce küçük bi yerde yaşıyordum adam 800 lira veriyordu onu bile bin bir dalavereyle. bi çaycı vardı hem sekreter hem temizlik görevlisi hem mutfak personeli patron olmadığında da patron :)

tasarımcıyım adam bana saygı duymuyordu bend eyeni mezundum mesleğimin ne ifade ettiğini bilmiyordum bile. herif beni sömürdü deli gibi herşeyi bana kitledi ve karşılığında 800 lira veriyordu yol yemek benden.

sonra ben evlendim evlenirken kariyerden bi kaç firmaya başvuru yaptım bir fabrika döndü. mülakata geldim program kullanmama vs bakarak beni işe aldılar. hemen hemen tüm çizimcilerin maaşları standart dediler fakat yeni başlayan oldugunuz için 2000le başlayın 2 ay sonra tekrar görüşcez dediler. içimden halay çekiyorum 2000 ne diye yol yemek şirkete ait he bir de hiç duymadığım agi varmış maaşta fazla para görünce bi afallamıştım yani..
tabi ben buralarda hala bilmiyorum sektörde ki tasarımcıların kazandıkları paraları :D

işi patron şirketinde öğrenme falan yok yalan bunlar. kurumsal bi şirketteyim ve kafam rahat mis gibiyim iyileştirme talep ettim, 10 ay sonra terfi aldım maaşım yükseldi ocakta bir zam daha alcam eğitim istiyorum hemen ayarlıyorlar servis yemek herşey on numara. burada daha fazla yükselme şansım olduğunu sanmıyorum ama patron şirketinde zaten yükselemezsin çünkü çaycı vaar senden önce gelen :)
kurumsal firmada başla her anlamda daha iyidir.
  • mantarliborek  (04.12.15 15:36:55) 
kurumsal firma iyidir ama öyle bokunu çıkaran firmalar da kötüdür. ilk işim büyük bi firmada büyük bi projeydi. şirkette herkesin görevi vardı ama yarı aile ortamı vardı. lise mezunu üniversite öğrencisiydim. her şeyi orada öğrettiler. zaman zaman herkese yardım ettim. her şeyi sordum anlattılar. onlar da benden faydalandı. gençtim enerjiktim her türlü işi yapıyordum. şimdi çok kurumsal olsaydı bana mail atarlardı şu yapılacak bu yapılacak ben onlara mail atacaktım sonuç olarak bi bok öğrenmeden sadece gösterdikleri sikimsonik işi yaparak bitirecektim projeyi. aile ortamının faydası büyük. onun yanında kurumsaldı maaşım zamanında yattı. sigortam aldığım ücretten yattı. Yıllık iznimin kullanmadığım kısmının parasını verdiler. iş bitince bütün haklarımı fazla fazla aldım.

1 2 senede sektör değiştirmeye sıcak bakmaz kimse. 6 7 yıl min. çalılman lazım. sonra artık bu sektörde her şeyi öğrendim sektörle ilgili bağlantılarım çok farklı tecrubeler arıyorum dediğinde büyük firmalar olumlu bakacaktır. 8 10 yılda bi sektör değiştirilebilir.
  • ergenpezeveng  (04.12.15 15:39:29) 
yaklaşık 7 yıldır patron şirketlerinde çalışıyorum.
kurumsal firmalarda hiç çalışmadım. patron şirketlerinde olay tamamen
patronda bitiyor. iyi bir patrona denk gelirsen gayet iyidir.
kötü bir patrona denk gelirsen berbattır. işini iyi yapıyorsan gayet
iyi paralar kazanıp rahat rahat çalışabilirsiniz.

Patron şirketinde çalışmama rağmen sabahları ortalama yarım saat işe geç kalıyorum.
Dışarda işim mi var, kimseden izin almadan işim var deyip şirketin bana verdiği arabaya binip işimi halledip geliyorum. Patron benim bu durumu suistimal etmediğimin farkında. bu nedenle karışmıyor. yetişmesi gereken iş olunca da akşam mesaide oturup yapıyorum.
  • dunyanin dans eden sarki soleyen pisligi  (04.12.15 17:47:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.